DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Çölyak hastaları için yeni umut: Glüten başlangıç reaksiyonu keşfedildi

Bilim insanları, çölyak hastalığında glütene karşı gelişen bağışıklık tepkisinin başlangıcını nihayet belirledi. Kanada’daki McMaster Üniversitesi öncülüğünde uluslararası bir ekip, genetiği değiştirilmiş fareler üzerinde yaptığı çalışmalarda bağırsak astarını oluşturan hücrelerin bu süreçte kritik bir rol oynadığını ortaya çıkardı.

Çölyak hastaları için yeni umut: Glüten başlangıç reaksiyonu keşfedildi
24.03.2025
22
A+
A-

Çölyak hastalığı, glütenin bağırsaklarda varlığıyla tetiklenen ömür boyu süren bir otoimmün bozukluk olarak biliniyor. Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten, çölyak hastalarında şişkinlik, ağrı, ishal, kabızlık, reflü ve bazen kusma gibi semptomlara neden olabiliyor. Hastalığın tedavisinde şu anda tek seçenek, glüteni tamamen diyetten çıkarmak. Ancak uzmanlara göre, glütensiz beslenme bile her zaman yeterli olamayabiliyor.

Araştırmaya göre, çölyak hastalarının yüzde 90’ı HLA-DQ2.5 olarak adlandırılan bir protein taşıyor. Kalan yüzde 10’luk kısım ise HLA-DQ8 proteini taşıyor. Bu proteinler, glüten peptitlerini sindirimden sonra tanıyarak bağışıklık hücrelerini uyarıyor. Ancak araştırmacılar, bu sürecin bağırsak duvarında salgılanan taşıyıcı bir enzim sayesinde başladığını keşfetti.

Araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş farelerin bağırsak hücrelerinden fonksiyonel organoidler (minyatür bağırsak modelleri) üreterek glütenin bağırsak duvarındaki etkisini yakından inceledi. Bu modeller üzerinde, sindirilmiş ve sindirilmemiş glütenin yanı sıra iltihaplı uyaranlar da test edildi.

McMaster Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisi Tohid Didar, bu yöntem sayesinde glütene karşı gelişen reaksiyonun nasıl gerçekleştiğini ve bu sürecin hangi aşamalarda tetiklendiğini net bir şekilde belirleyebildiklerini ifade etti. Araştırma sonuçları, çölyak hastalığında bağırsak hücrelerinin sadece pasif birer kurban olmadığını, aksine glüteni bağışıklık sistemine tanıtan önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu bulgular, çölyak hastalığının tedavisi için yeni hedefler belirlemeyi mümkün kılabilir. İltihaplı mikroorganizmaların varlığının da hastalık sürecini etkileyebileceği belirtiliyor. Bu durum, gelecekte milyonlarca insanın glüten içeren yiyecekleri rahatça tüketebilmesinin yolunu açabilir.