DOLAR
32,5244
EURO
34,8858
ALTIN
2.437,54
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Corona virüsün ağır bedeli

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 45 milyon insanın enfekte olmasına neden yeni tip corona virüs (Covid-19 pandemisi ortaya çıkalı bir yıl oldu. Ancak, hastalığın uzun süreli etkileri konusundaki çalışmalar henüz sonuçlanıyor. İngliz bilim insanları Covid-19 yenen hastaların bir kısmında, aylardır devam eden ciddi bilişsel fonskiyon bozukluklarının görüldüğünü açıkladı. Araştırmacılar, bazı hastaların beyinlerinde 10 yıllık yaşlanmaya eşdeğer bilişsel gerileme görüldüğü konusunda uyardı.

Corona virüsün ağır bedeli
28.10.2020
553
A+
A-

İngiltere’de yer alan Imperial College of London’dan bilim insanları 84 binden corona virüs hastasını inceledi. Doktor Adam Hampshire liderliğinde erçekleştirilen çalışmada yeni tip corona virüsün beyin ve sinir sistemi ile ilgili hastalıklara yol açtığı belirtildi.

Çalışmanın yazarları, “Bulgularımız corona virüs ile kronik bilişsel hastalıklar arasındaki bağlantıyı net bir şekilde ortaya kokuyor. Covid-19’u yenen hastaların, ateş ve öksürük gibi belirgin semptomları ortadan kalksa bile, hastalığın neden olduğu bilişsel sorunlar uzun süre görülmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Corona virüsün ağır bedeli

 

84 BİN 285 CORONA VİRÜS HASTASI İNCELENDİ

Bilim insanları, yaptıkları araştırma kapsamında, yaşları 20 ile 70 arasında değişen 84 bin 285 Covid-19 hastasına onların zihinsel yeteneklerini ölçen çeşitli bilişsel testler uyguladı. Söz konusu testlerde kişilere kelimeleri hatırlama ve bir şekli tamamlama gibi onların hafıza yeteneklerini ölçen soruları yanıtlaması istedi.

Sonuçlarda, özellikle hastaneye yatan insanlarda ciddi bilişsel gerileme gözlemlendiği belirtildi. Bazı vakalarda görülen beyin fonsiyonlarındaki bozulmanın 10 yıllık hasara eşit olduğu ifade edildi.

Ancak, araştırmayı inceleyen farklı kuruluşlardan bilim insanları, araştırmada gözden kaçırılan çeşitli faktörlerden bulunduğunu aktardı.

 

Corona virüsün ağır bedeli

 

BİRÇOK ARAŞTIRMA, COVİD-19’UN BEYNE HASAR VEREBİLECEĞİNİ ORTAYA KOYDU

Edinburg Üniversitesi’nden Profesör Joanna Wardlaw, “Katılımcıların Covid-19’a yakalanmadan daha önce bilişsel sorunlara sahip olup olmadığı bilinmiyor. Ancak, corona virüsün beyin ve sinir sitemine zarar verdiği daha önce birçok araştırmayla ortaya konuldu. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar çok yeni olduğu için Covid-19’un verdiği hasarın kalıcı olup olmadığını açıklayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

College London Üniversitesi’nden Derek Hill ise, çalışmaya katılan hastaların daha önce bilişsel testlerden aldığı skorların bilinmediğini ve bu yüzden Covid-19 sonrasoı durumlarıyla karşılaştırma yapılmadığını söyledi. Fakat Hill, Covid-19’un uzun süreli yan etkilerine ilişkin yapılan her çalışmanın değerli olduğunu ve hastalığın daha iyi anlaşılmasına katkı sağladığını vurguladı.