DOLAR
35,6369
EURO
37,1525
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Çok Bulutlu
11°C
Cuma Yağmurlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
12°C
Pazar Açık
14°C

Covid-19’da kullanılan etken madde ‘etik onayı’ alamadı: Çalışma 4 yıl sonra geri çekildi

2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan Kenti’nde ortaya çıkan Covid-19 pandemi sürecinde denenen ve sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin (HCQ) maddesi etik onayı alamadı.

Covid-19’da kullanılan etken madde ‘etik onayı’ alamadı: Çalışma 4 yıl sonra geri çekildi
A+
A-

Nature dergisinin Uluslararası “Antimicrobial Agents” dergisine dayandırdığı açıklamada, Kovid-19 tedavisinde HCQ maddesinin kullanılabileceğini öne süren çalışma ele alındı. Yaklaşık 4 yıllık çalışmanın “etik onay almaması” sebebiyle geri çekildiği belirtildi.

Çalışmayı yayımlayan Elsevier veri tabanı ve Uluslararası Antimikrobiyal Kemoterapi Derneği (ISAC), çalışma hakkında yapılan inceleme sonucunda etik onayın, katılımcıların çalışmaya dahil olmadan önce alınıp alınmadığının teyit edilemediğini bildirdi.

ÜNLÜ İSMİN GERİ ÇEKİLEN 28. ÇALIŞMASI

“Etik onaya ilişkin kaygılar” ve araştırmanın yürütülmesine ilişkin şüpheler nedeniyle nihai olarak geri çekilen araştırma, daha önce Fransa’daki IHU Mediterranee Enstitüsü görev yapan ve Covid-19 salgını sırasında küresel üne kavuşan Didier Raoult’un 28’inci geri çekilen çalışması oldu.

Fransız araştırmacı Raoult tarafından yürütülen çalışma, geri çekilmiş en çok atıfta bulunulan ikinci çalışma olarak kayda geçti.
Çalışmadan isminin çıkarılmasını talep eden Philippe Brouqui’nin Nature dergisine sağladığı bilgilerde, Raoult’un, Elsevier’e çalışmada herhangi bir etik sorun olmadığını savunduğu görüldü.

“BU ARAŞTIRMA HİÇ YAYIMLANMAMALIYDI”

California’da bir görüntü-adli tıp uzmanı ve bilimsel bütünlük danışmanı olan Elisabeth Bik, çalışmayı eleştirerek geri çekilmesinin çok iyi bir gelişme olduğunu belirtti. Bik, “Bu araştırma hiç yayımlanmamalıydı.” ifadesini kullandı.

Sıtma tedavisinde kullanılan HCQ’nun Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öne süren çalışma, verilerinin kalitesi ve etik onayı sürecinin belirsizliğinden dolayı birçok tepki almıştı. Çalışma, Web of Science veri tabanının bilgilerine göre 3 bin 400’den fazla alıntı alarak, Kovid-19 hakkında geri çekilen en çok alıntılanan çalışma olmuştu. Araştırmanın yazarlarından 3’ü, çalışmanın metotları konusundaki endişeleri sebebiyle çalışmadan isimlerinin çıkarılmasını talep etmişti.

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,