DOLAR
36,6981
EURO
40,0408
ALTIN
3.568,41
BIST
10.802,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Çok Bulutlu
16°C
Muğla
16°C
Çok Bulutlu
Salı Açık
8°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Açık
16°C

Demans gençleri de tehdit ediyor! Uzmanı erken belirtilere dikkat çekti

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın yalnızca yaşlılarda değil, genç yaşlarda da görülebileceğini belirtti. Ailede birden fazla kişide görülmesi durumunda riskin arttığını söyleyen Prof. Dr. Kenangil, hastalığın hafıza kaybıyla sınırlı olmadığını, kişilik ve davranışları da kökten değiştirebileceğini vurguladı.

Demans gençleri de tehdit ediyor! Uzmanı erken belirtilere dikkat çekti
10.03.2025
138
A+
A-

Demansın beyindeki hücre ölümüyle ilerlediğini ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, “Demans yalnızca hafıza kaybına yol açan bir hastalık değil, aynı zamanda kişiliği, duyguları ve davranışları da kökten değiştirebiliyor. Üstelik sanılanın aksine sadece yaşlıları değil, genç yaşlardaki bireyleri de etkileyebiliyor. Yaşlanmayla birlikte hepimizde bilişsel işlevlerde bir miktar bozulma olabilir. Ancak demans, yalnızca hafıza kaybından ibaret değildir. Planlama, yargılama, soyut düşünme gibi yürütücü işlevler de zarar görebilir” ifadelerini kulandı.

‘ERKEN YAŞLARDA DEMANS GÖRÜLEBİLİYOR’

Demansın yalnızca ileri yaşlarda değil, genç yaşlarda da görülebileceğini belirten Prof. Dr. Kenangil, “Özellikle kalıtsal nörodejeneratif demans vakalarında, ailede birden fazla bireyde görülmesi durumunda hastalık erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Psikiyatrik bulgular, hastalığın orta ve ileri evrelerinde en büyük sorunlardan biri haline geliyor. Hastalar bambaşka bir kişiliğe bürünebilir, hasta yakınları için bu süreç oldukça zorlu olabilir” diye konuştu. 

‘SÜREÇ YAVAŞLATILABİLİR’

Alzheimer hastalığının demans vakalarının yüzde 70’ini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, “Damar tıkanıklıkları, beyindeki bazı maddelerin birikmesi gibi faktörler de demansa yol açabilir. Mevcut tedavilerle hastalığı ortadan kaldıramasak da hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırabiliriz. Fizik tedavi, beslenme, uyku düzeni ve davranış bozukluklarına yönelik tedavilerle süreci yönetmek mümkün” ifadelerini kullandı

HASTALIK RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Önümüzdeki yıllarda demans hastalarının sayısının artacağını belirten Prof. Dr. Kenangil, hastalığa yakalanmamak için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı: 
 
“Kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili sorunlar erken tedavi edilmeli. Şeker hastalığı kontrol altına alınmalı. Sosyal yaşamdan kopulmamalı ve aktif bir hayat sürdürülmeli. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı edinilmeli. İşitme ve görme problemleri erken dönemde tedavi edilmeli.”

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,