DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Doktorlar boyun ağrıları için uyardı… Telefona bakmak neden oluyor

Uzmanlar, tech-neck olarak adlandırılan boyun ağrısı konusunda uyarıyor. Telefona bakmak için eğilmek, ayrıca bir basınç uyguladığından boyun ağrısına neden olabilir.

Doktorlar boyun ağrıları için uyardı… Telefona bakmak neden oluyor
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Gelişen teknoloji her şeyi parmağımızın ucuna kadar getirse de dikkat edilmezse vücutta bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tıpkı tech-neck adı verile boyun ağrısı gibi… Her gün saatlerce telefon ekranına bakmak, ameliyat gerektirecek kadar boyun hasarına neden olabilir.

Uzmanlar kemikler, sinirler ve kaslar üzerinde tekrarlanan gerginliğin kronik ağrıya neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Texas Southwestern Üniversitesi’ne göre, Amerikalılar her gün akıllı telefonlarında ortalama beş saatten fazla zaman harcıyor, ayıca dizüstü bilgisayarlarının ekranlarına bakarak daha da fazla zaman harcıyor. Normal bir yetişkinin başının 4,50-5,44 kilo ağırlığı varken cep telefonuna bakmak için 45 derecelik bir açıyla öne doğru eğildiğinde boyundaki kuvvet miktarı da artıyor.

Texas Southwestern Üniversitesi’nde fiziksel tıp ve rehabilitasyon profesörü olan Dr. Kavita Trivedi şunları söyledi: “İnsanlar dik duran canlılardır ve vücutlarımız uzun süre aşağı bakacak şekilde tasarlanmamıştır, bu da servikal omurgaya ekstra baskı uygular.”

ÇOCUKLAR VE GENÇLERDE DE GÖRÜLÜYOR

Uzmanlar telefona eğilerek bakmanın giderek daha da yaygınlaştığını belirtirken, sorunun çocuklarda ve gençlerde görülmesine de dikkat çekti.

Boyun ağrısı çeken kişiler ilaç, fizik tedavi gibi yöntemler uygulanırken daha kötü durumlar için ise ameliyat öneriliyor.

Dr Trivedi şunları söyledi: “İyi haber şu ki, tech-neck sorunu yaşayan hastaların çoğu ameliyat gerektirmiyor ve çok etkili olabilecek çok çeşitli tedavilerimiz var. Tedavi edilebiliyorsa acıyla yaşamaya gerek yok. Telefonlarımız ve tabletlerimiz değerli araçlar ve onlardan vazgeçmeye gerek yok. Çözüm, bu cihazları kullanırken bu sorunun nasıl önleneceğini öğrenmek ve ağrı gelişirse, yardımcı olabilecek bir uzmana görünmek.”

2008 tarihli bir çalışmada, bir ofiste bilgisayar kullanarak çalışan kişilerin tüm çalışanlar arasında en fazla boyun ağrısı riski altında olduğu bulundu.

Ayrıca akıllı telefonların sık kullanımı, tech-neck dışında birçok farklı soruna da neden olabilir. 2017 yılında yapılan bir araştırma, telefonlarına bağımlı olan üniversite öğrencilerinin yalnızlık veya saldırganlıktan muzdarip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Yalnızlıkla birlikte akıl sağlığı sorunları da gelir ve İsrailli araştırmacılar tarafından 2021’de yapılan bir araştırma, aşırı akıllı telefon kullanımını kaygı, depresyon, utangaçlık ve düşük özgüven gibi sorunlarla ilişkilendirdi.

polat-galle
ETİKETLER: ,