DOLAR
32,5274
EURO
34,7716
ALTIN
2.490,92
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
20°C
Muğla
20°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Zingat Prestij Dergisi yeni sayısının gündeminde yazlık evlere geniş yer ayırdı. Pandeminin etkisiyle yaz-kış talep görmeye başlayan yazlık evler, artık dört mevsime yayılan pazarıyla yılın emlak trendleri arasında yer alıyor.

İşte hem satıcılar, hem alıcılar, hem de kiralamayı tercih edenler için her yönüyle yazlık ev dosyası…

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

 

En güncel satılık yazlık ev ilanları için hemen tıklayın!

Yazlık evler pandemi ile birlikte yeni bir anlam kazandı. Artık sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da tercih edilmeye başlandı. Kısacası, yazlıklar kışlık oldu.

Özellikle pek çok şirketin tercih ettiği uzaktan çalışma modeline geçiş ve online eğitim sürecinin devam etmesi sonucunda yazlık sahipleri kışlık evine dönmedi. Salgını apartman dairelerinde geçirmek istemeyenler ise kiralık veya satılık yazlık ev arayışına yöneldi. Bu durum, yazlık bölgelerde artan ev talebini de beraberinde getirdi. Arzın da kısıtlı olması sebebiyle ev kiraları ve emlak fiyatları katlanarak arttı.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

Pandeminin de etkisiyle tatillerinde ev konforunu arayanlar tercihlerini haftalık, aylık ya da sezonluk yazlık
kiralamaktan yana kullanıyor. Temmuz ayı ile birlikte sokağa çıkma yasağının kalkması da izole, yani sosyal mesafenin korunduğu tatil arayışında kiralık yazlık evleri gündemde tutmaya devam ediyor.

En güncel kiralık yazlık ev ilanları için hemen tıklayın!

Hangi yazlık evlere talep yüksek?

Yazlık ev satın almak isteyenler ile ilgili analiz yapmak, emlak portföyünüze doğru yön vermenize ışık tutacaktır.

Corona virüs (Covid-19) salgınının tatil anlayışları ile planlarında da değişikliği beraberinde getirdiği bir gerçek. Pandemi öncesinde yazlık ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin kararını etkileyen başlıca dört özellik vardı. Bir başka deyişle, yazlık ev için bir emlak danışmanıyla iletişime geçen kişilerin talepleri daha çok bölge, denize ve kumsala mesafe, havayoluna yakınlık ve karayoluyla ulaşım avantajlarıydı.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

Ancak artık güçlü internet bağlantısı, eve ait özel bahçe kullanımı ve havuzun bulunması da istek listesinde ilk sıralara yükseldi. Nedeni, salgın nedeniyle yazlıkta geçirilecek sürede de uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma imkânına sahip olmak. Özel havuz ve bahçe talebinin ardında ise yine virüsten korunmak amaçlı kişiye/aileye özel tatil kavramı bulunuyor. Genel trend, otel gibi kalabalık mekânlar yerine havuz, güneşlenme alanı, bahçe, teras gibi tüm alanların tamamen kişiye özel olduğu, haliyle risklerden daha uzak özel bir tatil yönünde kendini gösteriyor.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

Emlakta yaz sezonu canlılığı

Sıcak yaz günlerinin yaklaşmasıyla birlikte yazlık ev ilanlarının sayısı da artmaya başladı. Yapılan bir araştırmaya göre yaz sezonuyla birlikte yazlık evlerin yüzde 60’ı ya satılıyor ya da satın alınıyor.

Gayrimenkul sektöründe yazlık evlere yönelik talebin arttığı bugünlerde, arzın da yükselmesiyle yoğun bir rekabet yaşanıyor.

Peki gayrimenkul danışmanları nasıl daha çok yazlık ev satışı yapabilir? Yazlık ev satarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Yazlık ev ilanı hazırlarken neleri ön plana çıkarmalı, nasıl fotoğraflar tercih etmelisiniz?

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

Yazlık ev ilanı hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?

• Önce satışa çıkardığınız yazlık evin lokasyonunu çok iyi tanıyın. Denize olan mesafesi, merkeze yakınlığı gibi detaylı bilgilere hâkim olun.

• Satışa sunduğunuz evin çevresindeki diğer gayrimenkullerin değerini ve trendleri öğrenin. Fiyat karşılaştırması yaparak evin satış fiyatını belirleyin. İsterseniz Zingat Bölge Raporu ile evin satış fiyatını, geri dönüşüm süresini öğrenebilirsiniz.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

• Portföyünüzdeki yazlık ev ikinci el ise tamirat ya da yenilenecek yerleri tespit ederek, bu konuda aksiyon alınması için yönlendirici olabilirsiniz. Böylelikle potansiyel müşterilerinizi kolay etkiler ve satışı hızlı gerçekleştirebilirsiniz.

• Her zaman ilk izlenim ve verdiği duygu çok önemlidir. Bu nedenle satışa çıkardığınız yazlık evin düzenli ve temiz olmasına özen gösterin.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

• Potansiyel müşterinizin burada tatil günlerini geçireceğini düşünerek evin ferah, aydınlık ve rahat olmasını önemseyin. Yazlıkta sadece evin içi değil dış çevresi de önemli. Evin bahçesinin ve havuzunun temizlenmiş olması gibi ayrıntılara dikkat edin.

• Yazlık ev ilanı hazırlarken profesyonel fotoğraflar kullanmaya özen gösterin. Tatil hissini yansıtan fotoğraflara, aynı zamanda evin içi kadar, varsa bahçe ve havuzdan şık karelere yer vermeyi unutmayın!

 

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

Alıcılar için 5 adımda yazlık ev bulma rehberi!

Yazlık ev sahibi olmak isteyenlerin en doğru seçimi yapmaları için yol gösterecek 5 kriteri listeledik. Bu listeden emlak danışmanları da yazlık ev ilanları ile ilgilenen müşterilerini yönlendirirken yararlanabilir.

1) Yazlık evinizde geçireceğiniz zamanları düşünün. Sadece yaz aylarında kullanmak mı istiyorsunuz, yoksa ileride sonbahar ya da ilkbaharın ilk aylarıyla birlikte şehirden kaçmak için de yazlık evinizin doğru bir adres olmasını mı diliyorsunuz?

Eğer sıcak yaz ayları dışında da yaşamayı düşünüyorsanız, yakıt masrafını size olabildiğince az çıkartacak bir bölgeyi tercih etmelisiniz. Mesela güney veya güneybatıdaki beldeler sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Peki yazlık evinizi daha çok ne amaçla kullanacaksınız? Özel ilgi alanlarınız için vakit ayırabilmek, şehirdeki sevdiğiniz alışkanlıklarınızı devam ettirebilmek için aradığınız yazlık evin yaşam tarzınızla eşleşen özelliklere sahip olması önemli.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

2) Yazlık eve sahip olma planları kuruyorsanız, belirli bir maddi birikime sahipsiniz demektir. Öncelikle bütçenize uygun bir ev bulmalısınız. Konut kredisi kullanabilirsiniz. Yazlık evinizin ilk birkaç yılında, hem kredinizi ödemek hem de masraflarınızı karşılayabilmek için yılın belirli aylarında kiraya verme fikrini gözden geçirebilirsiniz. Kiralık yazlık evler için talebin hayli fazla olduğunu unutmayın.

Her zaman bir B planı olarak, yazlık evinizin bulunduğu bölgeye karar verirken bu girişiminizi bir emlak yatırımı olarak da değerlendirmeyi ihmal etmeyin. Gelecek yıllarda da yatırım değerini kaybetmeyecek bölgelerde aradığınız yazlık evi bulmak, siz ve aileniz için bir güvence olacaktır.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

3) Yazlık ev satın aldıktan sonra da birtakım masraflarla karşılaşacağınızı unutmayın. Tapu işlemlerinden ev için mobilya alışverişine, havuz ve bahçe bakımından tadilat işlerine dek olası masrafları da listeleyerek hareket ederseniz, yazlık evinizi planladığınız bütçe içerisinde yaşanır hale getirebilirsiniz.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

4) Yazlık bölgeye hâkim emlak danışmanlarıyla çalışın. Elbette yazlık ev almayı düşündüğünüz bir yer mutlaka vardır. Siz her ne kadar o bölgenin emlak piyasası ile ilgili geniş bir araştırma yapsanız da söz konusu beldeye hâkim bir emlak danışmanının değerlendirme kabiliyetine sahip olamazsınız.

Sadece yerel bir uzman uygun bir şekilde tavsiyelerde bulunabilir. Üstelik sadece yazlık evlerin emlak değeri açısından değil, çevresindeki avantajlar, sosyal hayat ve yeni komşularınızın profilleri hakkında fazlasıyla bilgileri olduğuna emin olabilirsiniz.

Emlakta parlayan trend: Yazlık evler!

5) Yazlık evi detaylarıyla değerlendirin. Bir yazlık evde mutlaka bulunmasını istediğiniz özellikleri alt alta sıralayarak bir liste çıkarmalısınız: “Havuzu mutlaka olmalı, denize yürüme mesafesi kısa olmalı, bahçesi bakımlı olmalı, verandası bulunmalı” gibi…

Siz önceliklerinize ne kadar hâkim olursanız, karşınıza çıkan ilk uygun fiyatlı yazlık ev için aceleci davranmazsınız. Yazlık evinizin açık mekanlarını gelecek yıllarda da keyifle kullanabilmek için sağlam bir temel üzerine inşa ettiğinizden emin olun. Bir yazlık ev için ideal yön güneye bakmasıdır.

Beğendiğiniz yazlık evleri ziyarete başladığınızda, günışığı saatlerinde güneşin evin bahçesinde nasıl hareket ettiğini gözlemleyin ve günün hangi saatinde bahçeyi kullanmak istediğinizi düşünün.

polat-galle