DOLAR
34,7514
EURO
36,4589
ALTIN
2.947,92
BIST
9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Yağmurlu
12°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C

Günde bir kaşık dolusu içmek demansa karşı koruyor: Harvard araştırmacıları bu yağı öneriyor

Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar zeytinyağının bazı hastalık riskini azaltabildiğini buldu. Zeytinyağı tüketiminin daha önce daha düşük kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskiyle ilişkilendirildiğine dair bir çok çalışma mevcutken demans üzerindeki etkisine yönelik çalışmalar henüz çok yeni.

Günde bir kaşık dolusu içmek demansa karşı koruyor: Harvard araştırmacıları bu yağı öneriyor
A+
A-

Dünya çağında demans hasta sayısı artıyor. Harvard Üniversitesi’nin “Jama Network Open” dergisinde yayımlanan bir araştırma, demans nedeniyle ölümlerin arttığını, buna karşın kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin azaldığını ortaya koyuyor. 

Bilişsel sağlığı korumada diyetin önemli bir rol oynadığı ise kanıtlandı. Meyve, sebze, balık ve bitkisel yağlardan zengin olan Akdeniz diyetinin beyni koruyucu etkisi olduğu belirtiliyor. 

Özellikle zeytinyağının içeriğinde bulunan sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ve polifenoller gibi antioksidan maddeler, kardiyovasküler hastalıklar ve bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlıyor. 

Günde bir kaşık dolusu içmek demansa karşı koruyor: Harvard araştırmacıları bu yağı öneriyor

Günde en az 1 çay kaşığı zeytinyağı demansa karşı koruyor

Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 92.000’den fazla katılımcıyla 28 yıl süren uzun vadeli bir çalışmada, zeytinyağının demansla ilişkili ruh sağlığı ve ölüm oranı üzerindeki etkisini araştırdı. 

Araştırmanın başyazarı Anne-Julie Tessier, United Press International’a verdiği demeçte, “Daha yüksek zeytinyağı tüketimi daha önce daha düşük kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskiyle ilişkilendiriliyordu, ancak bunun demans mortalitesi ile ilişkisi bilinmiyordu” dedi. 

Çalışmanın sonuçları, günde en az yedi gram, yani yaklaşık bir çay kaşığı zeytinyağı tüketen kişilerin, hiç zeytinyağı tüketmeyen veya nadiren tüketenlere kıyasla demanstan ölme riskinin yüzde 28 daha düşük olduğunu ortaya koydu.

İlginç bir şekilde, zeytinyağı tüketiminin etkinliği, genel beslenme alışkanlıklarından bağımsızdı. Araştırmacılar, diyetin kalitesinden bağımsız olarak, daha yüksek zeytinyağı tüketiminin demansa bağlı ölüm riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu belirlediler. Ayrıca, günlük beslenmelerinde beş gram margarin veya mayonezi aynı miktarda zeytinyağı ile değiştiren katılımcıların demanstan ölme riskinin yüzde 8 ila 14 oranında daha düşük olduğu görüldü.

Günde bir kaşık dolusu içmek demansa karşı koruyor: Harvard araştırmacıları bu yağı öneriyor

İçeriğindeki inflamasyon demansı geriletiyor

Bağımsız beslenme uzmanı Anne Danahy, bu sonuçlara şaşırmadığını ifade ederek Medical News Today’e yaptığı açıklamada, “Zeytinyağı, beyindeki hücreler de dahil olmak üzere tüm hücreleri ve kan damarlarını koruyan E vitamini ve polifenoller gibi antioksidanlar açısından zengindir” dedi. 

Danahy, zeytinyağının antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve inflamasyonun beyin ile vücudun yaşlanmasını hızlandırarak demans ve bilişsel gerilemeye neden olabileceğini belirtti. 

Zeytinyağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerini doğrulayan birçok çalışma da zeytinyağının günlük beslenmede tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde demans gelişimini teşvik edebilecek pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Bu risk faktörlerinden on iki tanesi; fiziksel aktivite eksikliği, kafa yaralanmaları, alkol tüketimi, ince toz kirliliği, düşük eğitim seviyesi, fazla kilo, yüksek tansiyon, sınırlı işitme yeteneği, sigara kullanımı, diyabet, depresyon ve sosyal temas eksikliği olarak sıralanabilir.