DOLAR
32,4230
EURO
34,4364
ALTIN
2.482,77
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Açık
17°C

Hiv Testi Neden Yapılır?

Hiv Testi Neden Yapılır?
A+
A-
Aktur tatil sitesi

HIV virüsü bulaşma yolu genellikle korunmadan cinsel ilişkide bulunma sonucunda oluşur ve halen tedavisinin bulunmadığı öldürücü tehlikeli bir hastalıktır.  Günümüzde AIDS yani HIV virüsü ilk tanı ve anti-hiv testidir.  Bu test ile virüse karşı vücudun salgıladığı antikorlara bakılır.  Yani anti direkt bir test olduğu söylenebilir. Bakılma biçimi Eliza metodu kullanılarak bakıldığından dolayı adı Eliza testi olarak bilinir. Eliza bir test değil bir metottur. Hiv testi her zaman yapılması gereken uygulamalardan biridir.

Ancak burada bir takım doğru bilinmesi gereken bilgi vardır.  Bulaş sonrası vücut virüse karşı antikor oluşturur. Bu nedenle belli bir süre beklemek gerekir.  Özellikle şüpheli bir temastan hemen sonra anti hiv testi yapılırsa bu sonuç yalancı sonuçtur.  Erken yapıldığı için sonuç negatif çıkar.

Hasta virüsü almış olsa bile henüz vücut antikor oluşturmadığı için sonuç negatif çıkar.  Buna yalancı negatif denir. Bu nedenle pencere suresi günümüzde 14 gün olarak belirlenmiştir. 14 gün bekledikten sonra Hiv testi yapılmalıdır. 14 günden sonra yaptırılan Eliza testinin sonucu %90 oranında doğrudur.  Ancak 14 gün sonra yapılan testinde sonucu negatif çıkar ve bu kişinin içine silmezse 90 gün tekrar yaptırılması gerekir.

Babalık testi nedir?

Babalık testi diğer testlerden farklılık gösterir. DNA tabanlı testler olduğu için babalık testi başvurusunda bulunacak olan kişinin sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan ve uyması gereken birtakım yönetmeliklere göre kişinin onayı alınması gerekir.  Babalık testi başvurusu için 18 yaşından büyük olunması gerekir. Babalık testi için 18 yaşından küçük olan kişilerin talebi durumunda ebeveynlerinin rızası alınır. Resmi nikâhlı olmayan bir anne babadan doğan çocuğa DNA testinin yapılabilmesi için ise hastaneden alınan doğum raporu ile anne bu konuda onay vermesi gerekir.  Eğer çiftler boşanmış çiftler ise çocuğun velayeti kimde ise onun onayı gerekir.

Babalık Testi Fiyatı

Babalık testi şifrelenmiş DNA diziliminin incelenmesidir.  İnsan vücudunda bulunan her bir hücrede bireyin biyolojik yapısı ile ilgili bilgiler bulunur. Bu DNA yapısında 2 kopya olarak şifrelenmiş durumdadır. Dünyaya gelmiş her bir kişinin genlerinin yapısının yarısı annesinden diğer yarısı da babasından alınır. Dolayısıyla genler anne ve babadan alınan ortak genlerdir. Dolayısıyla bu doğrultuda yapılan testte anneden %50 babadan %50 genlerinin uyuşuyor olması gerekir. Babalık testi fiyatı her yıl güncellenen ve farklı laboratuvarlara göre fiyatlar değişiklik göstermektedir.

Günümüzde babalık testi çalışması için farklı teknolojik cihazların kullanılması farklı fiyatları oluşturabilir.  Bazı durumda daha erken sürede test sonucu alınır.  Bu fiyatlar diğerine göre daha yüksek maliyetli olabilir.  Ancak ortalama olarak çok birbirinden farklı olmayan fiyatlarda özel laboratuvarlarda bu testler yapılmaktadır.

Cybh Testi Nasıl Yapılır?

CYBH testlerinin yapılabilmesi için önce hastanın doktora başvurması ve muayene olması gerekir.  Doktor hastanın genital akıntısından pamuklu bir çubuk ile örnek alarak alır.  Genital bölgeden alınan süprüntü örneği veya vücutta bulunan lezyondan biyopsi alınarak da test yapılmaktadır. Sifiliz,  hepatit B,  hepatit C veya HIV virüslerinde de kan örneği alınması ve hiv testi yapılması yeterlidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi mutlaka şüpheli kişiyle cinsel ilişkide bulunulmuş ise ve bu cinsel ilişki sırasında korunma ise kullanılmamış ise kişilerin çok eşlilik tercihi devam etmekte ise mutlaka bu kişilerin 6 ayda bir test yaptırılması gerekir.

Bu durumda bulunan kişilerin mutlaka cinsel ilişkide prezervatif kullanmaları gerekir. Cybh testi yani cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi yaptırılmadan bu hastalıklardan herhangi birine yakalanıp yakalanmadığı öğrenilemez.

HIV Testi Neden Yapılır?

HIV testinin teşhis edilebilmesi için şüpheli bulunan temastan en erken 14 veya 21 gün sonra yapılması gerekir.   Bu süreden önce yapılan HIV testleri negatif sonuç verir.  Dolayısıyla bu yanlış sonuçtur.  Bunun sebebi ise HIV virüsünü alan organizma antikor üretmeye 14 günden itibaren başlar.  Dolayısıyla pencere suresi denilen süre beklenip 14 gün veya 21 gün sonra test yaptırılarak teşhis edilmesi sonucunda doğru bilgiye ulaşmak mümkündür.  Şayet 21 gün sonra yaptırılan test sonucu negatif çıkarsa bu genellikle doğru sonuçtur.

velux