Ortada bir yanlışlık var.Bodrum kent konseyinin bir gurubu tarafından düzenlenen bir seminer.İklim aktivisti Murat Can Tombil.İklim krizi nedir.
Ankara’dan uçakla gelmiş.Hala kısa kolla dolaşıyormuş.kasım ayı ortasında hava hala güzelmiş.
Deniz ticaret odasının salonunda saydım, 36 kişi ya var ya yok.Bodrum belediyesinin birim müdürleri de orada.Bir iklim değişikliği , esasında iklim krizi imiş onu tartışalım diyor.
Hakikaten ortada bir yanlışlık var
Bu gibi önenli bir konuda bilgilendirme semineri vermek sizce, elinde megafon ve tuhaf kıyafetlerle meydandan meydana,protesodan,protesoya koşan, ilk öğretim çağındaki çocuklarımızı kandırarak sokaklara dökmeyi bir marifet sanan marjinal bir internet radyocusu olarak kendini tanımlayan kişi veya kişilerin işi değildir.
Bence böyle kapsamlı ve çok faktörlü konuları bilim insanları aralarında tartışır.daha doğrusu ilmi bilgi ile halka konferans verilir. Bunu da bilim adamları yapar.Bu konuda, ülkemizde çok değerli araştırmalar yapmış ve halen yapmakta olan Bilim insanlarımız vardır.o bilim insanlarına ulaşmak ise son derece kolaydır.Küresel iklim değişikliği ve etkileri konusu popüler gündem yaramak için suistimal edilecek bir konu değildir Aktivistlerede aktörlük düşer.Şu göğe yere sığdıramadığınız küçük kız çoçuğu gibi. Nobel çevre ve klima ödülü alırsa hiç şaşırmam.
2015 de Paris’te yapılan birleşmiş milletler iklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde bir anlaşma. BMIDÇS yani birleşmiş milletler ve 175 ülke.bu gün 190 yakın ülke.USA çekildi ve imzalamadı. Çekilmek serbest. Paris anlaşması, 4. Kasım 2016 da yürürlüğe girdi.Amaç Küresel ısınmayı 2 derecenin altında, hatta 1,5 dereceye çekmek.
Beyler şimdi sıkı durun.Bu yazacaklarım bilimsel veriler.konumuz küresel ısınmanın dünyadaki etkileri ve bunu yaratan faktörlerden sadece birini vereceğim.
1995 yılından bu yana 606 bin insan yaşamını yitirdi, 4,4 milyar insan ise ciddi etkilendi.Buna Carbon Ayak izi diyorlar.Yani Carbon dioksit, carbon monoksit ,Azot oksit ,ozon ve una benzer diğer gazlar.Elinize 20 cm çapında bir çelik küre alın ve bu çelik küreye hohlayın.yüzeyinde oluşacak buğulanma Dünyamızla kıyaslandığı zaman, dünyanın atmosferi kadar kalınlık teşkil eder.İşte insanlar teknolojileri ve emsalsiz gelişmeleri ile bu atmosferi bu gazlarla doldurup gelen güneş ışınlarının dünya tarafından absorbe edilmesini yani emilmesini önleyerek sera ekisi ile dünya denizlerini ısıtarak buzulları, Eriterek sıcaklığı yükseltmekte ve iklimi değiştirmektedir.Denmektedir.
Ama şunu da unutmamalıdır ki insanlar ve insanların bütün teknolojilerinin iklim değişikliğine katkıları 10 binde 3 tür.Şayet insanlar iklimi değiştirebilecek teknolojiye sahip olsalardı bu bilgi ve teknolojileri ile başka medeniyetler kurarlardı.USA ve başkanı her halde bu durumun farkındalar ki çekildiler.
Milyarların döndüğü büyük yatırım sahipleri de,yatırımlarını kaybetmek istemedileri içindir ki Amerikan devlet başkanı Trump a karşı çıkıyorlar ,ama onlarda durumu biliyorlar.
Gelelim 10 binde 3 e.
Seyahati seviyorsunuz. teknolojinin sunduğu nimetlerden istifade edip Bodrumdan 1 saat içerisinde istanbul’da olmak harika bir durum değil mi.Bu araba ile 8 saat alır.İkisi de motor ile çalışır, biri kerozin diğeri benzin veya dizel yakar.
Bir uçak jet motoru 60 bin litre kerozin yani benzin alır.kara taşıtı ise bu yakıtı 50 yıl kullanır.Bu yakıt Atmosfere 140 ton karbon dioksit bırakır.bırakılan karbon dioksit yerden 10 metre yükseklikte en fazla orana olaşır Ve çevresindeki 5 km kare yere en etkilidir.O çevreyede 40 bin tona yakın partikül bırakır.
Havada iken karbon dioksit ve karbon monoksit, 7 ila 12 km arasındada NOX azot oksit bırakır.
Buda ozon tabakasının incelmesine sebep olur.
2018 senesi içerisinde 45 milyon uçuş gerçekleşti ve bu uçaklar 44 milyar insan taşıdı.
Günde 13 ila 16 bin uçak gökyüzünde ve 2 milyon kişi havada.
AB ülkelerinde karbon salımı 1990 senesinden bu yana yüzde 87 artış göstermiş, Bu oran 2020 senesinde iki katına kadar çıkacak olması tahmin ediliyor.Hava yolu taşımacılığı Avrupa’da toplam sera etkisi yapan gaz salımınının %3 ila %8 ini oluşturmaktadır.
Küresel iklim değişikliği paneli bütün dünyada günde 85 bin uçağın havalandığını, bu uçakların 130 milyon ton benzin, yaktıklarını bu miktarın 2015 de 300 milyon ton olduğunu, 2020 de ise 450 milyon tona ulaşacağını belirtiyorlar.Bu benim ele aldığım tek bir faktördür.
Diğer faktörlerin toplamını da ele alırsak 10 binde 3 üne ulaşmış oluruz. Demek ki bu ve buna benzer verileri azaltarak ve klima yanlısı teknolojiler çoğaltarak Dünya ile beraber yaşamayı öğrenmeliyiz.
Şu andaki teknolojimiz ve Dünya ticareti maalesef kazan kazan üzerine kurulmuş olup Devletler tarafından tam kontrol edilememekte veya edilmek istenmemektedir.
Dünyada en çok bu bakımdan kirlilik yaratan devletler ÇİN, ABD, RUSYA ve JAPONYA dır.
Klima değişimi için ele aldığım bir küçük yazı ile bu gibi ciddi konuların ciddi seminerleri olmalı
Yetkili ağızların bilgi çerçevesinde halkımız bilgilendirilmelidir.