Son yazımda; Büyükşehir Belediyesi’nin Bodrum’un su sorununa sudan bahaneler göstererek, çözümsüzlük ürettiğini yazmıştım.
Muğla’nın tüm ilçelerinde su ve kanalizasyon işleri MUSKİ’nin sorumluluğundadır.
“MUSKİ; 2560 Sayılı Kanuna göre 31 Mart 2014 tarih ve 28958 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/6072 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı Kamu Tüzel Kişiliğidir”
Neymiş bu 2560 Sayılı Kanun, MUSKİ’nin kuruluşunda dayanak aldığı İstanbul Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun dur.
Bu kanun neyi emretmiştir;
“2560 Sayılı Kanun Madde 2 – İSKİ’nin görev ve yetkileri şunlardır(bu kanun MUSKİ içinde geçerlidir.)
- İçme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarının her türlü yeraltı ve yer üstü kaynaklarından sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için; kaynaklardan abonelere ulaşıncaya kadar her türlü tesisin etüt ve projesini yapmak veya yaptırmak, bu projelere göre tesisleri kurmak veya kurdurmak, kurulu olanları devralıp işletmek ve bunların bakım ve onarımını yapmak, yaptırmak ve gerekli yenilemelere girişmek,”
Konu bu kadar basit ; kaynaklardan abonelere ulaşıncaya kadar her türlü tesisin, etüt ve projesini yapmak veya yaptırmak, bu projelere göre tesisleri kurmak veya kurdurmak,
Var olan tesisler için ne diyor kanun ; kurulu olanları devralıp işletmek ve bunların bakım ve onarımını yapmak, yaptırmak ve gerekli yenilemelere girişmek,”
Kanun bunu emrederken MUSKİ ne yapıyor? DSİ’nin yaptığı hattın teknik kaidelere uygun olmadığını söyleyerek. bizlere suyu neden veremediğini anlatmaya çalışıyor.
Devletin iki kurumunun çekişmesi sorunu çözmez. Dava etmişler, sizce bu dava kaç yıl sürer, emin olun orta yaşın üstündekiler ya görür, ya görmez dava sonucunu.
Jet hızıyla alınan mahkeme kararları, sıra Bodrum’un su sorununa gelince ağır aksak yürümekte.
Bodrum’da yaşayan bizler, sorunun çözümünde kimin sorumluğu olduğunu bilirsek, eleştirilerimizi ve hak arama yolumuzu doğru belirlemiş oluruz.
Bu konuda Bodrum Belediyesi ne yetkilidir, nede sorumlu…
Lakin; iş oy kullanmaya gelince bize su vermeyen adaya yüzde 46 oy verip, ödüllendiriyoruz. Tüm Muğla’da yüzde 36 oy alarak seçimi kazanan aday, Bodrum’dan yüzde 46 oy alıyor.
Bize çile çektirilmesinden hoşlanıyor muyuz acep ?
Devlet su işlerinin patlayan boruları bir kenara, Bodrum ilçesinin birçok yerinde ana su hattı bağlantısı dahi yok. Atık su hak getire.
Lafa gelince “Dünya Markası Bodrum”, peki büyükşehrimizi yönetemeyenler bu markaya nasıl layık olduklarını düşünüyorlar?
Bizlere su dahi vermeyi beceremeyenler, iş su faturası ödemesine gelince aslan kesilip icraya vermesini biliyorlar. Bizler hiçbir bahane uyduramıyoruz.
Koca Bodrum’da akıllı sayaçlarınıza su yüklemek isterseniz, üç noktadan hizmet veriyorlar. Bitez, Konacık, Bodrum otogar. Bu mahallelerin dışında oturuyorsanız ve suyunuz bittiyse yandınız. Kullanacak suyunuz kalmadığı gibi, suyu temin etmek için hem para hem zaman harcayacaksınız.
Bunun sorumlusu da Devlet Su İşleri mi dersiniz?
Suyu getiremeyenler demokrasiyi nasıl getirecekler, demokrasi yerel yönetimlerle başlar. Bizlere ölümü göstererek sıtmaya razı edenler, sudan sebeplerle selamızı verdirecekler.
MUSKİ’nin görev yetki ve sorumluluklarında önemli bir nokta daha var ;
“2560 Sayılı Kanun Madde 2
- Kullanılmış sular ile yağış sularının toplanması, yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması ve zararsız bir biçimde boşaltma yerine ulaştırılması veya bu sulardan yeniden yararlanılması için abonelerden başlanarak bu suların toplanacakları veya bırakılacakları noktaya kadar her türlü tesisin etüt ve projesini yapmak veya yaptırmak; gerektiğinde bu projelere göre tesisleri kurmak ya da kurdurmak; kurulu olanları devralıp işletmek ve bunların bakım ve onarımını yapmak, yaptırmak ve gerekli yenilemelere girişmek,”
Sorunlarımızdan biriside dereler. Derelerin ıslahından Büyükşehir Belediyesi sorumludur.
“Büyükşehir Belediye Kanunu;
Madde 6 Büyükşehir Belediyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
- r) Su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli baraj ve diğer tesisleri kurmak, kurdurmak ve işletmek; derelerin ıslahını yapmak; kaynak suyu veya arıtma sonunda üretilen suları pazarlamak.”
Bodrum Belediyesi bir kanal temizleme aracı alarak, yağmur suyu kanallarını temizlemekte, geçtiğimiz yıl bunun için bir araç kiralamıştı. Hizmet için iyi düşünülmüş olabilir, lakin angaryalar asli işimiz haline gelmektedir.
Büyükşehir Belediyesi; kendi sorumluluğunu yerine getirmediği için, Bodrum Belediyesi ne yazık ki görevi olmayan işleri de yapmak zorunda kalmaktadır.
“Namus belasına” denir ya tamda öyle olmaktadır. Belediye Başkanı Aras; “Ben bahane uydurmayacağım, her hizmetten sorumluyum.” dedi, dediğinin ceremesini çekmektedir.
Büyükşehir Belediyesi dere ıslahında DSİ, kullanma suyun da DSİ, yağmur kanalları ve dere temizliğinde ilçe belediyesini sorumlu tutup hiçbir iş yapmadan gelsin Bodrum’dan yüzde 46 oy, neymiş “o giderse Ak Parti gelir”miş.
Zulmün partisi mi olur?
Ak Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi, birbirlerinin yapmadıkları konusunda çekişiyorlar. Kim neyi yapmadı, yapamadı? Diğer partilerde pusuda bekliyor.
Birbirinize attığınız taşla, ancak kafanızı gözünüzü kırarsınız. Her iki tarafında söylediği doğru. Sonuç hizmet yok…
Bir sonraki yazımda; MUSKİ’nin su faturalarında, kendi kazançları için halkın cebine nasıl el attığını yazacağım…
Kanunlar, her zaman yurttaşların lehinde olan kısmıyla yorumlanmalıdır.
Ne demiştik ; Osman Gürün, Sürün Bodrum Sürün
VESSELAM