DOLAR
32,3379
EURO
35,1346
ALTIN
2.240,65
BIST
8.716,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
14°C
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Kaçak Kent Bodrum

Aktur tatil sitesi

Sizce Bodrum, begonvil kenti midir? Kim uydurdu “Begonvil Kenti Bodrum” masalını, her önüne gelen bir ad takıyor kentimize.

Hayırlısı olsun.

Önce yasa, yönetmelik, kural tanımadan doğayı katledeceksiniz, sonra çıkıp “Begonvil Kenti Bodrum” diyeceksiniz.

Olsa olsa “Kaçak Kent Bodrum” olur.

Hani Belediye Başkanı Ahmet Aras çıkıp diyor ya; “Yapılaşma bu şekilde giderse, ne yaparsanız yapın, alt yapıda, üst yapıda hep eksik kalınacaktır.”

Bu söyleme diyecek bir şeyim yok…

Çok yerinde bir çıkıştır bu cümle, lakin altını doldurmak gerek. Lafta kalan, havada kalıyor. Önce kendin inanacaksın, sonra kenti inandıracaksın ve eyleme geçeceksin.

Aslında sorun yapılaşma sorunu değil, çarpık yapılaşma ve yasa tanımazlık sorunudur. İş bilenin kılıç kullananın, al takke ver külah, imarlı alanda dahi kaçak yapılaşma engellenemezken, imarsız alanlar hak getire.

Adam kaçak yapı yapmış….

Elektrik kesintisinden, su kesintisinden, yolların bozukluğundan, çöplerin toplanmamasından, kısaca yetmeyen tüm hizmetlerden şikayetçi.

Yavuz hırsız misali.

Adam kaçak yapı yapmış, bizim goy goycular “Abi ne kadar güzel bir şey yapmışsın, bu güne kadar eksikliğini her zaman hissettiğimiz bir ortam yaratmışsın, Bodrum’a çok yakışan bir işletme oldu, keşke herkes böyle yatırımlar yapsa.” diye kaçağın övgüyle anlatılmasına şahit oluyoruz.

Sonrada; kentin çarpık yapılaşmasını eleştirenler, o mekanda toplaşarak Bodrum’u kurtarmaya çalışıp, kültürel faaliyetlerde bulunuyorlar.

Bir de ballandıra, ballandıra anlatmışlar…

Yaşam, Zai’nin sanatın tüm dallarından ilham alarak ve onları kendi yapısına dahil ederek hayata geçirdiği yepyeni bir “yaşam alanı” olma özelliğini taşıyor. Yaşam’da, gastronomi, müzik, sinema, tiyatro, edebiyat ve sanat aynı çatı altında, 5 duyuya hitap ederek birbirini besliyor.”

Sizin yaptığınız kamu haklarına tecavüz ise, tecavüzün ballandırılarak anlatılması “tecavüz kaçınılmazsa zevk almak lazım.” demekten öte değildir. ( Tecavüz istem dışı yapılan zoraki fiili durum )

Kentimizin ortak kültürü, kaçak yapılaşma ve sermayeden yana destek olmak olmamalıdır. Öncelikle hepimiz hukuk kurallarına uymak zorundayız.

Toplumu düzenleyen kuralların en önemlisi hukuktur.

Hukuk, bireyin bireyle, bireyin toplumla, toplumun bireyle ve bunların devletle arasındaki ilişkiyi düzenleyen kurallar zinciridir.

Bilgi edinme hakkımı kullanarak @CİMER üzerinden Bodrum Belediyesi’ne sordum.

Zai Yaşam, Çırkan Mahallemizin güzide işletmesinin hukuki durumunu.

Yapı ruhsatı var mıdır? İş yeri açma ruhsatı var mıdır? Canlı müzik ruhsatı var mıdır?

Zai Yaşam birçok parselden oluşmaktadır. Daha öncede konu yapmıştım. İmar planında zeytinlik alandır. İnşaat hakkı toplam parsel alanının yüzde 10 dur.

Biz gelelim sorduğumuz soruların yanıtlarına…

İlk gelen yanıt, Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden ;

“Başvuruda bahse konu Zai isimli işletmenin canlı müzik izin belgesi bulunmamaktadır. Bodrum Belediye meclisinin 03.01.2020 tarih ve 2020-4 sayılı kararı ile işletmenin bulunduğu bölge sessiz bölgeler arasında gösterilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2011/11 sayılı genelgesi gereğince müzik yayınının kolluk kuvvetleri tarafından men edilmesi gerekmektedir. Bilgilerinize sunulur.”

Canlı müzik izin belgesi olmayan bir yerde, canlı müzik yapılıyorsa bu duruma kim göz yumuyor?

İkinci yanıt, Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’nden ;

“Konacık Mahallesi tapunun 280 ada 3-4-7 parseller üzerinde yer alan taşınmazlarla ilgili Yapı Kayıt Belgesinin bulunduğu, 280 ada 5 parsel nolu taşınmaz ile 2200 parsel nolu taşınmaza ilişkin Yapı Ruhsatının mevcut olduğu belirlenmiştir. Bilgilerinize sunulur.”

Bak sen işe, peki Yapı Kontrol Müdürlüğü, birçok Yapı Kayıt Belgesini “31/12/2017 den sonra yapıldı.” Diyerek, yazı yazıp iptal ettirdiniz 2019 yılında yapılan 280 Ada, 3 Parseldeki yapıyı neden görmezden geldiniz.

Çok detaya girmeyeceğim, verilen yanıt baştan savma desem, az demiş olurum.

Gelelim son yanıta, Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ;

“KONU HAKKINDA İLÇEMİZ KONACIK MAHALLESİ 280 ADA 3.7 VE 2200 NOLU PARSELLERDE KAYITLI BULUNAN ZAİ CAFE UNVANLI İŞLETMEDE YAPILAN KONTROLDE; İŞLETMENİN 23.03.2018 TARİH VE 286 SIRA NOLU İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATININ MEVCUT OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR. BİLGİLERİNİZE SUNULUR.”

Burası çok önemli, iki ayrı parselde tek işletme ruhsatı var. 2018 tarihinde 286 sıra sayılı ruhsat, 3 nolu parselde bina yokken, ileriye yönelik iş yeri açma ruhsatı verilmiş. 3 nolu parseldeki bina 2019 yılına ait ve yapı kayıt belgesi olsa dahi kaçaktır.

Sorularımı yeterince incelemeden ve “yapı ruhsatı var” dedikleri binaların, ruhsata uygunluğunu kontrol etmeden verilen işyeri ruhsatının içeriğini, hangi binalar için verildiğini dahi savsaklayan bir belediye ile karşı karşıyayız.

Nedeni bilinmez.

Evet ZAİ YAŞAM neden dokunulmaz.

Bodrum Belediyesi, ZAİ YAŞAM’ı koruma altına aldıysa, bizde buradan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne soralım,

Neden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne soruyorum, 3194 sayı İmar Kanunu’nun yürütülmesinden sorumlu oldukları için. Ayrıca 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. Maddesine göre “İmar Barışı” işlemlerinde sorumluluk kendilerindedir.

Bakalım bozacının şahidi, şıracı mı olacak…

Vesselam

velux