DOLAR
32,5511
EURO
34,9030
ALTIN
2.437,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C

Kantaron yağının faydaları nelerdir? Kırmızı ve sarı kantaron yağı nasıl kullanılır?

Pek çok yerde kolayca yetişebilen kantaron bitkisi genellikle yol kenarlarında, ormanlarda, kırlarda, bahçelerde kendiliğinden çıkan bir bitkidir …

Kantaron yağının faydaları nelerdir? Kırmızı ve sarı kantaron yağı nasıl kullanılır?
18.12.2020
941
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Pek çok yerde kolayca yetişebilen kantaron bitkisi genellikle yol kenarlarında, ormanlarda, kırlarda, bahçelerde kendiliğinden çıkan bir bitkidir. Sarı ve kırmızı olmak üzere 2 çeşidi bulunur. Sarı kantaron yağı kurutulmuş bitkilerden, kırmızı kantaron yağı ise taze bitkilerden elde edilir. Her yıl haziran ayının sonuna doğru çiçek açar ve toplanarak kurutulur. 

Cilt lekelerini kısa sürede iyileştiriyor

Tamamen bitkisel kantaron yağı ciltteki yara ve kesikleri kısa sürede onararak cildi iyileştirir. Özellikle deride oluşan yanıklarda çok etkili olduğu bilinen kantaron yağını yanan bölgeye düzenli olarak uygulamak bölgenin kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır. Buna ek olarak güneşe yoğun maruz kalmış ciltlerde oluşan cilt lekelerinin de yok olmasını sağlayan kantaron yağı sürekli kullanımda cilt tonunun açılmasına da katkıda bulunur. Deride oluşan sedef ve egzama hastalıklarının tedavisinde de bir alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Sakinleştirici özelliği ile rahat uyku çekmenizi sağlar

Özellikle yoğun çalışan kişilerin veya stresli bir hayata sahip olanların sıklıkla kullandığı kantaron çayı da kantaron bitkisinden elde edilir. Doğal antidepresan olarak da bilinen bu çayın tüketiminde de miktara dikkat etmek son derece önemlidir. Zira en fazla haftada 1 içilmesi gereken kantaron çayını fazla tükettiğinizde olası yan etkiler mevcuttur.

Kantaron yağının faydaları nelerdir? Kırmızı ve sarı kantaron yağı nasıl kullanılır?

Sindirim sistemini düzenliyor, hazmı kolaylaştırıyor

Kantaron yağının yemeklerden önce az miktarda tüketildiği takdirde sindirim sistemini düzenleyerek hazmı kolaylaştırdığı da herkesçe bilinen bir bilgidir. Yemek öncesi ağız yoluyla alınan 1 tatlı kaşığı kantaron yağı şişkinliği önleyerek, kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemindeki aşırı durumların oluşumunu da engeller. Özellikle gaz sancısına bağlı ortaya çıkan karın ağrısı şikayeti olan kişiler daha çok kantaron çayı tüketerek bu şikayetlerini çözebilirler.

Saç dökülmesini azaltarak, saç derisinde oluşan yaraları iyileştirir

Kantaron yağı içerdiği değerli vitamin ve mineraller sayesinde saç dökülmelerini engelleyerek saçların daha parlak ve canlı şekilde uzamasını sağlar. Saçlara düzenli olarak kantaron yağı ile yapılan bakımlar sonucu dökülmelerin azaldığı ve kırık oluşumunun engellendiği gözlenmiştir. Ayrıca saçların gürleşerek koparak dökülmeleri de azaltır. Saç diplerinde oluşan egzama ve kepek sorunlarını da düzenli kullanımda azalttığı bilinir. 

Kantaron yağının faydaları nelerdir? Kırmızı ve sarı kantaron yağı nasıl kullanılır?

Kantaron yağının bilinmeyen faydaları 

-Kasları güçlendirir.
-Hücreleri yeniler.
-Antiviral ve antibakteriyel özellikleri mevcuttur.
-Hemoroid ve basura iyi gelir.
-Ağızdan alındığında mide ülseri hastalığını iyileştirmede yardımcı olur.
-Kırmızı kantaron yağı enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi organizmalarla savaşır. 
-Baş ağrısını önlemek için o bölgeye masaj yapılarak sürülebilir.
-Anti-inflamatuar özelliği sayesinde iltihap oluşumunu engeller.

Kantaron yağı nasıl yapılır?

Her yıl haziran ayının sonuna doğru çiçek açan kantaron bitkisi sapıyla birlikte toplanır. Toplanan bitkiler önce iyice kurutulur. Kurutulduktan sonra parçalara ayrılan bitki bir kavanoza az az koyulur. Kavanozun çok doldurulmaması bu noktada çok önemlidir. Bir diğer önemli ayrıntı da kantaronu parçalara ayırırken bıçak yada makas kullanmadan elle ayırmaktır. Kavanoza doldurduğunuz kantaron bitkisinin üzerini geçecek kadar saf zeytinyağı koyulur. Kavanozun kapağı kapatılmaz onun yerine, ince bir tülbent yada bez ile sarılır. Bu aşama yani kantaronun kapağı kapatılmadan bekletilme aşaması en az 5 gün sürmelidir. Bu esnada kavanoz güneşte bekletilir. 5 günlük süre dolduktan sonra kavanozun kapağı kapatılarak havayla teması tamamen kesilir. Bu şekilde de 1.5 ay kadar yine güneşte beklemesi gerekir. Bu süreçte yapılması gereken tek şey kantaron bitkisinin zeytinyağı ile iyice harmanlanması için arada bir ters düz ederek karıştırmaktır.

Kantaron yağının faydaları nelerdir? Kırmızı ve sarı kantaron yağı nasıl kullanılır?

Kantaron yağı nasıl kullanılır?

Kantaron yağını besinlerle birlikte tüketmek mümkündür fakat tüketilen miktara dikkat edilmesi gerekir. Fazla tüketiminde vücuda yarardan çok zarar vereceği de bilinen bir gerçek. En fazla 1 tatlı kaşığı kantaron yağı yeterli olacaktır. Kantaron yağını lokal olarak cilde, deriye uygulamak için de tüketim miktarı önemlidir. Yara ve izlerin üzerine günde 1 defa ince bir tabaka halinde sürülerek cildin yağı emmesi sağlanır. Cilde fazla sürüldüğünde de cildin nem dengesini bozarak sivilce ve akne oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle en fazla günde 1 kez kullanılması önerilir.