DOLAR
32,2534
EURO
34,6877
ALTIN
2.393,52
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
22°C

Kastabala’da tanrıça Kubaba’ya ait tapınak bulundu

2 bin 700 yıllık Kastabala Antik Kenti’ndeki kazılarda ilk defa tanrıça Kubaba’ya ait bir tapınak kalıntısına rastlandı.

Kastabala’da tanrıça Kubaba’ya ait tapınak bulundu
A+
A-

Çukurova’nın Efes’i olarak bilinen 2 bin 700 yıllık Kastabala Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar sürüyor.

Sütunlu caddenin bitiminde başlatılan kazı çalışmalarında, Anadolu’nun en eski yerli halkı kabul edilen Luvilerin o dönemki tanrıçaları Kubaba için yaptırdıkları tapınak kalıntılarına rastlandı.

Kastabala'da tanrıça Kubaba'ya ait tapınak bulundu

Kazı başkanı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Demir, Kastabala’nın ovalık Kilikya bölgesinin en eski kutsal kenti olduğunu söyledi.

Kastabala'da tanrıça Kubaba'ya ait tapınak bulundu

Demir, “Sütunlu cadde kazılarında Arkaik döneme yani milattan önce 540’lı yıllara tarihlendirdiğimiz bir yapı kalıntısı, tapınak açığa çıkarılmıştır. Kastabala hinterlandında yer alan Aramice yazıtlarda, Kastabala ve Kubaba’nın topraklarından bahsedilmektedir. Ortaya çıkardığımız bu yapı kalıntısı tanrıça Kubaba’ya ait bir tapınak olmalıdır. Bu Arkaik tapınağın rahipleri, hiç acı duymadan çıplak ayakla kızgın korlar üzerinde yürümüştür” diye konuştu.

Kastabala'da tanrıça Kubaba'ya ait tapınak bulundu

“İLK DEFA RASTLANIYOR”

Tanrıça Kubaba ile ilgili de bilgi veren Demir, şunları kaydetti:

“Tanrıça Kubaba, Anadolulu yerel bir tanrıçadır. Bu tanrıçaya ait bir tapınağa rastlamış olmamız, bizi çok heyecanlandırdı. Anadolu arkeolojisinde Kubaba’ya ait böyle bir tapınak kalıntısına ilk defa rastlandı. Kastabala kazıları, Anadolu tarihine ezber bozan, sıra dışı bilgiler sunmaya devam edecektir.”

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: ,