DOLAR
32,3652
EURO
34,9704
ALTIN
2.323,66
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı belirtileri nelerdir? Mide bulantısı nasıl geçer?

Herkesin hemen hemen bir kez yaşadığı mide bulantısı, bir hastalık değil rahatsızlıktır. Mide kaslarının alınan besinleri hazmedememesi ve …

Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı belirtileri nelerdir? Mide bulantısı nasıl geçer?
A+
A-
velux

Herkesin hemen hemen bir kez yaşadığı mide bulantısı, bir hastalık değil rahatsızlıktır. Mide kaslarının alınan besinleri hazmedememesi ve yukarı doğru çıkarma isteğiyle ortaya çıkan mide bulantısı hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Yaşam kalitesini düşüren mide bulantısından evde bazı doğal yolla da kurtulabilirsiniz. Peki mide bulantısı neden olur? Mide bulantısına nasıl geçer?

Midenin çeşitli sebeplerden ötürü şiddetli kasılmalar yaşamasına mide bulantısı denir. Her yaşta görülebilecek bu rahatsızlık bazen ciddi hastalıkların en yaygın belirtileri arasında yerini alır. Mide bulantısı genel itibariyle kusma ile sonuçlanır. Mide yaşadığı şiddetli kasılmalar sonucu içerisinde bulunan her şeyi yemek boru yolu ile vücuttan atar. Farklı uyarıcılarla ortaya çıkan mide bulantısı, sadece mideyi değil, yemek borusu, boğazı, kalbi ve tükürük bezlerini de olumsuz etkiler. Mide atmak istediklerini bağırsaklara gönderemediğinden ağız yolu ile çıkartır. Bu durum sık sık yaşandığından yemek borusu kanserine neden olabilir. Mide bulantısı genellikle kusma sorununu tetiklediğinden sinir dalgalanmaları ile beyne sinyal verilir. Beyin aldığı sinyallerle mideyi uyararak kasların hızla besinleri yukarı atamasını sağlar. Ancak bu işlem o kadar kolay olmaz. Diyafram ve ses tellerine kadar olumsuz etkilere sebebiyet verir. 

MİDE BULANTISI NEDEN OLUR? 

Birçok nedene bağlı gelişen mide bulantısı ile gastroenteroloji, dahiliye, jinekoloji, psikiyatri, nöroloji, KBB gibi farklı branşlar ilgilenir.

Bağırsak ve midede gelişen enfeksiyon virüsleri

Gıdalara bağlı gelişen zehirlenmeler

– Sık yaşanan beyin hastalıkları yani vertigo ve migren, 

Araba, uçak ve tren gibi taşıtlara bağlı

Ruhsal bunalımlar

Beyin hasar alması sonucu gelişen hastalıklar

Hamilelik

Kanın dengesizleşmesi

Ayrıca ciddi hastalıkların habercisi olan mide bulantılarına organik mide bulantısı denir.

Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı belirtileri nelerdir? Mide bulantısı nasıl geçer?

MİDE BULANTISININ BELİRTİLERİ NELEDİR?

Yüksek ateş

Dengesiz değişen vücut ısısı

Kas ve kemiklerde ağrı 

Görme problemleri

Unutkanlık ve şiddetli ishal

Nefes alıp vermenin düzensizleşmesine bağlı gelişen kalp ritim bozukluğu gibi belirtiler aynı zamanda hastalık habercisi de olabilir.

Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı belirtileri nelerdir? Mide bulantısı nasıl geçer?

MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?

Temiz bir ortamda derin derin nefes alıp verme ayrıca açık havada yürüyüş yapma,

Nane, fesleğen ya da reyhan gibi bitkileri derinlemesine içine çekme,

Baş dönmesine bağlı gelişen mide bulantısının geçmesi için 30 dakika boyunca hareketsiz uzanmak,

Bitki çayları anacak çayları içerken yavaş yavaş içmeye özen gösteriniz

Reflüye bağlı mide bulantısı için ise 40 dakikalık bir yürüyüş iyi gelir.

Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı belirtileri nelerdir? Mide bulantısı nasıl geçer?

MİDE BULANTISINA İYİ GELEN DOĞAL YÖNTEMLER 

Orta boy bir cezvede, bir su bardağı kadar su kaynatın daha sonra kaynayan suya nane ekleyip 5 dakika demlenmesini bekleyin. Mide bulantısı sırasında bir bardak içiniz.

Toz halindeki kekiği bir bardak kaynar suya ekleyin daha sonra içerisine limon sıkarak tüketebilirsiniz.

Sindirim problemlerine en iyi gelen besin zencefildir. İçerdiği bileşenler mide asidinin yükselmesini engeller. Bu sayede bulantı hissini azaltır. Taze zencefili dilimleyip bir cezveye koyun üzerine bir su bardağı su ekleyip kaynatın. 5-10 dakika kaynadıktan sonra süzüp tüketin.

Güçlü bir yatıştırıcı özelliği olan papatya ve rezene çayını hazır poşet çay olarak alıp kaynar bir su bardağı suya ekleyip iki üç dakika bekledikten sonra içine bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz. 

velux