Muğla Gazeteciler Cemiyeti ile Muğla Barosu arasında basın ve ifade özgürlüğü, sansürle mücadele ve mesleki dayanışma başlıklı protokol imzalandı.
Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC) ile Muğla Barosu arasında, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü haftasında Türkiye’ye örnek olacak bir iş birliği protokolü imzalandı. MGC Başkanı Süleyman Akbulut ile Muğla Baro Başkanı Av. Levent Akgün’ün imzaladığı protokol kapsamında, gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle yaşadıkları hukuki süreçlerde Baro’nun desteğinin devreye gireceği bildirildi.
“Basın ve İfade Özgürlüğü, Sansürle Mücadelede Hukuki Dayanışma ve Avukatların Mesleki İtibarının Korunması” başlıklı protokol, Muğla Barosu hizmet binasında düzenlenen imza töreniyle yürürlüğe girdi. Protokolün, Anayasa’da yer alan basın hürriyeti ilkeleri doğrultusunda gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden kaynaklı hukuki sorunlarda dayanışma sağlama hedefi taşıdığı aktarıldı.
Protokol kapsamında, MGC üyesi gazetecilere haber yapma, eleştiri ve kamuoyunu bilgilendirme gibi mesleki faaliyetlerinden dolayı açılan ceza ve tazminat davalarında Muğla Barosu tarafından hukuki rehberlik sunulacağı belirtildi.
Ayrıca görev sırasında gazetecilerin fiziksel saldırıya uğraması, engellenmesi veya ekipmanlarına el konulması gibi acil durumlarda Muğla Barosu’nun İnsan Hakları ve Basın Komisyonlarının devreye girerek hızlı destek sağlayacağı ifade edildi.
Anlaşmaya göre Muğla Gazeteciler Cemiyeti de avukatların mesleki itibarlarının korunması, yargı görevi yürüten avukatlara yönelik saldırıların kamuoyuna taşınması ve farkındalık oluşturulması konularında aktif rol alacak.
Bir yıl süreyle geçerli olacağı ve tarafların onayıyla uzatılabileceği bildirilen protokolün yalnızca hukuki dayanışmayı değil, eğitim faaliyetlerini de kapsadığı kaydedildi. Bu kapsamda iki kurumun ortaklaşa şu başlıklarda seminer düzenleyeceği açıklandı:
Basın Hukuku
Dezenformasyon Yasası
KVKK
Protokolün dikkat çeken maddelerinden biri de sansür, erişim engeli ve ifade özgürlüğü ihlali olarak değerlendirilen durumlarda iki kurumun ortak kamuoyu açıklamalarıyla demokratik tepkilerini birlikte duyuracak olması oldu.
Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nin son dönemde basın mensuplarının mesleki standartlarını yükseltme ve haklarını koruma yönünde projeler geliştirdiği belirtilirken, bu protokolün 10 Ocak haftasında kamuoyuna verilen güçlü bir dayanışma mesajı olduğu vurgulandı.
Kaynak: Muğla Gazeteciler Cemiyeti açıklaması