DOLAR
32,3289
EURO
35,0655
ALTIN
2.299,69
BIST
9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

MÜZELERİN ÖRNEK DAYANIŞMASI

MÜZELERİN ÖRNEK DAYANIŞMASI
polat-galle

Bodrum’un ve ülkemizin deniz tarihinde önemli rolü olan teknelerin birçoğunun modellerinin de sergilendiği Bodrum Deniz Müzesi’nin ziyaretçilerini şimdilerde yeni bir sürpriz bekliyor: “Deniz Büyücüsü”!

Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenen gemi modellerini hayata geçiren Ali Kemal Denizaslanı’nın 2011 yılında yaptığı ve Rahmi M. Koç Müzesi Koleksiyonu’nda bulunan (T.C.G. Güven) Deniz Büyücüsü gemisinin modeli,Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Orijinali, Bodrum Deniz Müzesi’ne bağlı “Müze Gemi” olarak Bodrum Limanı Kale Önü Mevkii’nde ziyarete açılacak olan Deniz Büyücüsü’nün modeli, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun RMK Müzesi Müdürü Mine Sofuoğlu ile iletişime geçmesi sonrasında imzalanan “süreli sergileme protokolü” sayesinde Bodrum Deniz Müzesi’nde deniz tutkunlarıyla buluşuyor.

Ülkemizdeki özel müzelerin dayanışmasına güzel bir örnek teşkil eden bu işbirliği, dünyadaki müzeler arasında gerek ulusal, gerek uluslararası alanlarda uzun yıllardır başarıyla uygulanıyor.

DENİZ BÜYÜCÜSÜ’NÜN ÜÇÜNCÜ BAHARI

1937 yılında Almanya’da inşa edildikten sonra aynı yıl Donanma’mıza “Y77 TCG Güven” adıyla Dalgıç Destek Gemisi olarak katılan ve dalgıç teknolojisinin gelişmesiyle 1946 yılında Almanların yönetimi altında Yangın Söndürme Gemisi’ne dönüştürülerek, emekliye sevk edildiği 1987 senesine kadar bu görevini ifa eden gemi, şimdi “üçüncü bahar”ını yaşıyor.

Römorkör olarak hizmet dışı kaldıktan sonra 1991 yılında deniz tutkunu Aydoğan Acarer’in mülkiyetine geçerek “Deniz Büyücüsü” adını alan bu tarihi değerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan izin sonrasında Bodrum Deniz Müzesi’ne “Ek sergi alanı” tanımıyla bağlanıp, Bodrum Limanı Kale Önü Mevkii’nde “Müze Gemi” olarak ziyarete açıldı.

Bodrum Limanı’nda demirli halde bulunan, kültürel mirasımızın bu eşsiz hazinesi tüm aksamı ve içinde yer alan bütün eserle objelerin orijinalliklerinin korunduğu haliyle yeniden hayat buldu.

Türk Ticaret Filosu’na bağlı lisanslı bir gemi olan Deniz Büyücüsü, ilk hizmetini Fenerbahçe Marinası’nda verdi. İstanbul’dan ayrılıp Bodrum’a geldiğinde iki yıl Milta Marina’da görev yaptı. 2000 yılında, halen bağlı olduğu Bodrum Limanı Kale Önü Mevkii’ndeki yerine geçti ve yirmi bir yıl boyunca Yangın Söndürme Gemisi olarak hizmet verdi.

2021 itibariyle, sürdürdüğü Hizmet Gemisi görevinin yanında Bodrum Deniz Müzesi’ne bağlı “Müze Gemi” olarak faaliyete geçmek üzere çalışmalar yürütülmekte.

polat-galle