DOLAR
45,8248
EURO
53,4784
ALTIN
6.687,67
BIST
13.662,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C

Otellerde maliyetler ne kadar yükseldi?

Otellerde maliyetler ne kadar yükseldi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre 2020 yılı Ekim ayında enflasyon; önceki aya göre yüzde 2,13 arttı. 2019’un Ekim’ine göre yüzde 11,89 olan yükseliş, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 11,74’e çıktı.

Turizm sektörünün öncü kesimlerinden konaklamada, maliyet artışları da devam ediyor.

12 aylık ortalamalara göre; 2020 yılı ekim ayında otellerde maliyetin büyük kısmını oluşturan; yiyecek-içecek (F&B) ve enerji maliyetlerindeki yükseliş de yüzde 16,35 oldu.

Turizmdatabank.com’un hazırladığı Otel Maliyetleri Ekim Raporu’na göre, konaklama tesislerindeki F&B maliyetleri ortalama yüzde 13,59 oldu.

Otellerde maliyetin neredeyse yarısını oluşturan; yiyecek-içecek (F&B) ve enerji maliyetlerindeki yükseliş de yüzde 16,35 ile geçen ayın seviyesinde kaldı.

Buna göre Ekim ayındaki otellerde maliyet artışlarında; yüzde 21’ten fazla yükselme gösteren “enerji” grubu, temel sürükleyici olurken onu yüzde 13-14 ile içecek ve yiyecek izledi.

Enflasyonda düşük kalanlar kim?

2020 Ekim ayında otellerde en yüksek maliyet artışları enerji, içecek ve yiyecekte yaşanırken, en düşük artışlar ise temizlik ürünleri, teknik servis ve kırtasiye malzemelerinde oldu.

Otel maliyetleri Değişimi/ ANA GRUPLAR
(12 aylık ortalamalarla yıllık)

Maliyet artışı,%

ENERJİ-YAKIT

21,87

YİYECEK

14,06

İÇECEK

13,12

TEKNİK SERV.

5,38

TEMİZLİK MLZ.

1,53

BASIN-YAYIN VB

1,47