DOLAR
44,8573
EURO
52,8184
ALTIN
6.966,26
BIST
14.587,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Yağmurlu
15°C

Siz konuşmayı seviyor sanırsınız ama aslında o otizmi haber veriyordur!

Genellikle bir kişilik özelliği olarak kabul edilen konuşma eylemi, otizm spektrumuyla bağlantılı olabilir.

Siz konuşmayı seviyor sanırsınız ama aslında o otizmi haber veriyordur!
A+
A-

Otizm, sıklıkla iletişim zorluklarıyla ilişkilendirilir. Bu yaklaşım, konuyla ilgili en yaygın algılardan biridir. Ancak otizmin çok sayıda yanlış anlaşılan yönü bulunuyor.  

psychologies.com’da yer alan haberde Centre de Ressources Autisme Ile-de-France (CRAIF) tarafından yapılan açıklamaya göre, “Otizmin özellikleri bir bireyden diğerine büyük ölçüde değişir. Bazı otistik bireylerde iletişim zorluklarının tam tersine, çok belirgin bir konuşma eğilimi görülebilir. Bu durumlarda, etraflarındaki kişilerden çok daha fazla, hatta “fazla” konuşabilirler.

Çok fazla konuşmak OSB habercisi olabilir

“Çok fazla konuşmak” bu nedenle, otizm spektrum bozukluğu (OSB) ve özellikle Asperger sendromu gibi nörolojik rahatsızlıkların bir göstergesi olabilir. Terapist Michelle Brooten-Brooks, Psychologue.net’teki makalesinde bu durumu şöyle açıklıyor:

“Çok konuşmak tek başına bir delil teşkil etmez, ancak profesyoneller eşliğinde atılacak ilk adım teşhise doğru bir yol açabilir.”

Otizm spektrum bozukluğu içinde yer alan Asperger sendromu, belirli konulara odaklanma ve tekrarlayıcı davranışlar gibi sosyal etkileşimlerde güçlüklerle karakterizedir. Bu sendromun belirtilerinden biri ise logoredi, yani aşırı konuşma eğilimidir.

Örneğin, Asperger sendromu olan kişiler, ilgi duydukları konular hakkında uzun ve detaylı monologlara dalabilirler. Ancak, insanların ilgilenmediğini gösteren sosyal ipuçlarını her zaman fark edemeyebilirler.

İlgi alanları hakkında uzun uzun konuşurlar

Otizm spektrum bozukluğu, özellikle Asperger sendromu olan bireylerde görülen logore, bu kişilerin bilgiyi işleme ve paylaşma biçimleriyle ilgilidir.

Başkalarıyla bağlantı kurmak ve coşkularını paylaşmak amacıyla, ilgi alanları hakkında uzun uzun konuşurlar. Ancak, bazı durumlarda ne zaman durmaları veya konuyu değiştirmeleri gerektiğini tam olarak anlayamayabilirler.

Otizmli bireylerde aşırı konuşma eğilimi, sosyal ve duygusal sorunlara yol açabilir. Bu kişiler, bencil veya başkalarının ihtiyaçlarına duyarsız olarak algılanabilir, bu da kişisel ilişkilerinde yanlış anlaşılmalara ve zorluklara neden olabilir.

Ayrıca, sosyal ipuçlarını fark edememek, onların izolasyon duygularını ve başkalarından kopukluk hissini güçlendirebilir.

ETİKETLER: , , , ,