Egzama çoğunlukla stres yüzünden ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz strese bağlı egzamalar deri üzerinde kaşıntılar ile oluşan deri hastalıkları olarak bilinmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen stres egzaması zamanla ciddi boyuta ulaşabilir. Peki stres egzaması nedir ve belirtileri nelerdir? Strese bağlı egzama nasıl geçer?
Egzama çoğunlukla stres yüzünden ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz strese bağlı egzamalar deri üzerinde kaşıntılar ile oluşan deri hastalıkları olarak bilinmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen stres egzaması zamanla ciddi boyuta ulaşabilir. Peki stres egzaması nedir ve belirtileri nelerdir? Strese bağlı egzama nasıl geçer?
Vücudumuzun en büyük organı olan deri kişinin iç ve dış ortamları arasında bir sınır oluştururken, duygularımızın ve reaksiyonlarımızın yansımasında önemli bir rolü vardır. Dermatolojik hastalıkların yaklaşık yüzde 40 kadarında eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülür. Stres egzaması son derece yaygındır. Strese bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları arasında en sık görüleni stres egzamasıdır. Strese bağlı egzamadan mustarip olanlar kaşıntılarını be kızarık görüntüyü azaltabilmek için bir dermatolog ile görüşüp krem kullanabilirler. Egzama rahatsızlığı özellikle kış aylarında daha fazla görülen bir hastalık türü olsa da günümüz olaylarından etkilenenlerde strese bağlı egzamayla baş etmeye çalışıyor.
Uzmanlar stres egzaması günümüz ortamında yaşanan psikolojik stresler, iş yoğunluğu, işsizlik gibi durumların cilde yansıması, kişinin vücudunun dile gelmesi olarak adlandırıyor. Stres egzaması için doktorun vereceği kremleri ve ilaçları kullanabilir ayrıca makalemizin sonunda yer alan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen dut kürünü de uygulayabilirsiniz.
PEKİ STRESE BAĞLI EGZAMA HANGİ BÖLGELERDE ÇIKAR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Strese bağlı egzama vücudun her yerinde meydana gelebilecek bir deri rahatsızlığıdır. En fazla;
Bacak gibi yerlerde meydana gelmektedir. Strese bağlı egzama belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber çoğunlukla deride kızarıklık ve kaşıntılarla ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla bu kaşıntılar zamanla kötüleşir ve kişinin dayanamayacağı hale gelir. Zaman içinde egzama kaşıntıları kötüleşebilmektedir. Bazen ciltte dökülmeler yaralar bile oluşabilmektedir. Ancak bu belirtiler herkeste farklı seyrettiği için kişinin kendisinin kontrolünü yapması oldukça önemlidir.
STRESE BAĞLI EGZAMANIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Stres nedeni ile egzama durumunun meydana gelmesi kişilerin daha çok stres olmasına neden olmaktadır. Bu da bir kısır döngü oluşmasına sebep olur. Bu sebeple strese bağlı egzamanın erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir.
Egzamanın tedavi edilmemesi ya da tedavinin gecikmesi halinde bölgede açık yaralar oluşabilir. Daha da kötüsü bu yaraların enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır. Strese bağlı egzamanın ortadan kaldırılması için öncelikle stres faktörlerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
PROF. DR İBRAHİM SARAÇOĞLU’NDAN EGZAMA İÇİN DUT KÜRÜ TARİFİ:
Marketten pet şişe su alın. 2 su bardağı suyun içerisine 1 avuç beyaz dut kurusu atıp 6 dk. kısık ateşte kaynatın. Ocaktan alıp biraz soğumaya bırakın, elinizi yakmayacak derecede ılındığında egzamalı ellerinizi kabın içerisine koyun ve en az 10 dakika bekletin. Bir saat boyunca ellerinizi yıkamayın. Bir saat geçtikten sonra ellerinizi yıkayın. Egzama ellerinizde değil de cildiniz başka yerlerindeyse bu suyu egzama olan yerlere sürün. Haftada üç kez bu uygulamaya devam edin. Bu kürü her seferinde taze hazırlayın, sürekli aynı kürü kullanmayın. Ellerinizi daldırdığınız kabın soğumamasına dikkat edin. Dut kürü suyu ellerinizi yakmayacak derecede (ılıktan sıcak) olmalıdır. Gerekirse tekrar ısıtın. Şayet egzama ayaklarda yahut el bileklerinizdeyse, kepçeyle bu sudan alıp egzamalı bölgelere dökün.