DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
24°C

TÜRK MEDYASININ SON 20 YILDAKİ DEĞİŞİMİ SELÇUK ARSLAN’IN KİTABINDA ANLATILIYOR

TÜRK MEDYASININ SON 20 YILDAKİ DEĞİŞİMİ SELÇUK ARSLAN’IN KİTABINDA ANLATILIYOR
Aktur tatil sitesi

Gazeteci Selçuk Arslan, ‘Haber Kurgusunda İdeoloji ve Hegemonyanın Bir Araç Olarak Kullanılması’ adlı kitabında Türk medyasının son yıllarda yaşadığı siyasi olayları ve bu olayların haberlere olan etkisini her yönüyle inceleyip okurların beğenisine sundu
Toplumsal Yayınları’ndan çıkan ve toplamda 140 sayfa olarak yayınlanan kitabında ‘Medya’, ‘İdeoloji’ ve ‘Hegemonya’ konularını problem tespitinden, çalışmanın amacına, kavramların çeşitli anlayıştaki karşılıklarından Merkez Medya, TRT, RTÜK, Haber ajansları ve Basın İlan Kurumu’na kadar çok geniş bir çerçevede alan Arslan, elde ettiği bütün verilerin analizini de yaparak adeta değişimden dönüşüme uğrayan Türk basınının şu anda içinde bulunduğu durumunun fotoğrafını çekiyor.

Konuyla ilgili olarak özellikle 2000’li yıllardan itibaren hem yazılı hem görsel medyayı enine boyuna inceleyerek çeşitli bulgulara ulaşan yazar, çalışmasının sonuçlarını da tüm çıplaklığıyla okurları ile paylaşıyor.

TÜRK MEDYASININ SON 20 YILDAKİ DEĞİŞİMİ SELÇUK ARSLAN’IN KİTABINDA ANLATILIYOR

ABBAS GÜÇLÜ: “SELÇUK ARSLAN ZORA SOYUNMUŞ”

Eğitim konularındaki uzmanlığıyla tanınan gazeteci yazar Abbas Güçlü’de kitap için ‘‘medya aynı zamanda tarihin tanığıdır. Tespitler ve yorumlar ne kadar sağlıklı ise tarihe o denli tanıklık edilir. Selçuk Arslan, zora soyunmuş. Önce medyanın görev ve sorumluluklarını evrensel anlamda araştırıp ortaya koymuş sonra da doğru olanı yaparak belli alanlara ve konulara odaklanmış. Olayları şaşı bakış, her kesimde olduğu gibi medyada da var. Bu açıdan verilen örnekler çok çarpıcı’’ diyerek görüşlerini belirtmiş.

ARSLAN: HER HABER İÇİNDE BİR İDEOLOJİK BİR ÇERÇEVE SUNMAKTA

Kitabı raflardaki yerini alan Gazeteci Selçuk Arslan, yaptığı değerlendirmede medyadaki dönüşümü kayıt altına almak ve yarınlara bir belge sunmak için bu zorlu çalışmaya imza attığını söyledi. Çalıştığı gazetelerde özellikle politika muhabirliği yaptığını ve konuya ilgisinin bu dönemde başladığını ifade eden Arslan, “ İdeoloji ve Hegemonya aslında hayatımızın her alanında olan kavramlar. Medyanın içinde olan birisi gözleme şansına sahip oldum. Bu kavramlar aynı zamanda toplumsal karşılığı olan ve toplumu yönlendirici güce sahipler. Bu bağlamda günlük olarak topluma sunulan metinler yalnızca haber niteliği taşımıyor. Her haber içinde bir örtük mesaj, bir ideolojik bir çerçeve sunmakta. Bu noktadan hareketle amacım, ideoloji ve hegemonya kavramsal çerçevesiyle Türkiye’deki medyanın dönüşüm süreci ve haberlerin kurgusundaki değişimler ayrıntılı olarak ele alıp topluma aktarmak. Hassas bir konuda çalıştığımın da farkındayım yeri geldiğinde çok zorlandım. Çalışma süresi zarfında bana destek çıkan eşime ve sevgili Cüneyt hocama teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca değerli meslektaşım büyüğüm yazar Abbas Güçlü’ye de katkılarından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Medya ile siyasal iktidar ilişkisine vurgu yapan Arslan, “Medyanın siyasetle ve siyasal iktidarla olan yakın ilişkisi tabii ki Türkiye’ye has bir durum değildir. Bu ilişki kimi zaman medyanın siyasal iktidara olan bağlılığı ve kimi zaman ise medyanın siyasal iktidara olan muhalif tutumu şeklinde ortaya çıkmaktadır. Medyanın siyasal iktidar karşısındaki duruş ve tutumu toplumun siyasal süreçlerden haberdar olmasını ve bu süreçleri etkileyebilmesini sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, medyanın çoğu zaman iddia ettiği gibi siyasal iktidar karşısında tarafsız bir tutum izlediğini söylemek imkânsızdır” diye konuştu.

Bodrum Ev Emlak