DOLAR
32,3285
EURO
35,0893
ALTIN
2.297,14
BIST
9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

“Türkiye, sağlık pasaportunu yaratabilir”

“Türkiye, sağlık pasaportunu yaratabilir”
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Hürriyet Gazetesi havacılık yazarı Uğur Cebeci: Türkiye, sağlık pasaportunu yaratabilir

Hürriyet Gazetesi havacılık yazarı Uğur Cebeci, Hayat Eve Sığar uygulamasını örnek göstererek, “Türkiye, sağlık pasaportunu yaratabilir” düşüncesini dile getirdi.

Cebeci yazısında, “Koronavirüs salgını ile birlikte Sağlık Bakanlığı ciddi uygulamalar gerçekleştirdi. HES (Hayat Eve Sığar) ardından e-nabız ciddi bir biçimde başarılı oldu. Bende aşı için e-nabız’ı kullandım ve kısa sürede randevumu aldım. Havayolu yolculuğumuzun rahatlaması için hem aşıları hem testleri hem de diğer sağlık sorunlarını içeren bir sağlık pasaportu yaratmanın tam zamanı. Türkçe-İngilizce uygulamalı, barkod gibi modern yapılanması olan bir sağlık pasaportu Dünya Sağlık Örgütü’nün de düzenleme sırasında onayı alınarak geliştirilebilir. Önce belki iç hat uçuşlarında sonra kabul ettirilerek tüm yurt dışı uçuşlarda geçerli hale getirilebilir” ifadesini kullandı.

Uğur Cebeci yazısının devamında konuya ilişkin şu görüşleri paylaştı:

BAŞKA FAYDALARI DA OLABİLİR

“Uçaklardaki yolcu listelerinde kişilerin karşılarında sağlık pasaportu numaraları ve bilginin ulaşılabileceği merkezler olursa bu uçuş sırasında herhangi bir nedenle hastalanan yolcu içinde çok yararlı olacak. Örneğin uçuş sırasında kalp krizi geçiren yolcuya ait bütün bilgiler hızla uçağın “divert” yani rotasından çıkıp ineceği yerdeki hastaneye bildirilecek. Hastane uçaktan gelen yolcuya müdahale edene kadar yolcunun geçmişindeki bütün sağlık sorunlarını, testlerini, ameliyatlarına görebilecek. Böyle bu sistem uçuş da ağır hastalanan yolcuların kurtarılmasında ciddi bir imkan olacak. Elbette ülkelerin bu tür verileri paylaşmaları konusunda fikir birliği gerekiyor. En önemlisi verilerin korunması. Korunamasa çok ciddi sıkıntılarında doğabileceği de biliniyor”

Aktur tatil sitesi