DOLAR
32,5059
EURO
34,9169
ALTIN
2.447,53
BIST
9.711,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Türkiye’nin geleceğini ipotek altına alıyorlar

Türkiye’nin geleceğini ipotek altına alıyorlar
21.01.2022
650
A+
A-

Merkez Bankası’na son uluslararası destek, Azerbaycan’dan geldi. Risklere dikkat çeken Prof. Gürsel, “Aramız bozulursa çeşitli sorunlar yaşanabilir” dedi.

BirGün ANKARA

İktidarın, Merkez Bankası eliyle ekonomiye yönelik müdahaleleri, uluslararası anlaşmalarla sürüyor. Birbiri ardına swap anlaşmasına imza atan iktidar, son olarak Azerbaycan ile de 1 milyar avroluk işlem sağladı.

Önceki gün Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan swap anlaşmasının ardından Merkez Bankası’nın toplam swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı. Dün de Azerbaycan Merkez Bankası’nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda 1 milyar avro tutarında depo hesabı açacağını belirtti.

Merkez Bankası’nın taraf olduğu anlaşmaların siyasi olarak yakınlık kurulan ülkelerle sağlandığına dikkati çeken Ekonomi uzmanı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. “Anlaşmalar tamamen siyasi” diyen Prof. Dr. Gürsel, şunları söyledi:

“Swap anlaşması yaptığımız ülkelere, TL veriyoruz. Onlar da güncel kurdan bize dolar veriyor. Yarın, diğer gün bunlar geri istenir mi? Şu an için sanmıyorum. Ancak ve ancak siyasi nedenlerle isteyebilirler. Günün birinde bu ülkelerden biriyle aramız bozulursa, bu anlaşmalardan dolayı çeşitli sorunlar yaşanabilir. Merkez Bankası’nın çeşitli sorunlar yaşayabilmesi mümkündür.”

Bloomberg HT’ye konuşan kaynaklar, Azerbaycan Merkez Bankası’nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda 1 milyar avro tutarında depo hesabı açacağını belirtti. TCMB, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile BAE dirhemi (AED) ve Türk lirası (TRY) para birimleri için İkili Para Takası anlaşması imzalamıştı. İki ülke arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi yoluyla finansal iş birliğinin daha da güçlendirilmesi amacını taşıyan anlaşma üç yıl süreyle geçerli olacak ve karşılıklı mutabakatla uzatılabilecek.

velux