DOLAR
45,9718
EURO
53,5210
ALTIN
6.619,38
BIST
13.872,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Yahudi mahallesi ve sinagoglar turizme kazandırılacak

Yahudi mahallesi ve sinagoglar turizme kazandırılacak

Tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisinde bulunan bölge, İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi kapsamında açık hava müzesine dönüştürülüyor.

cnnturk.com’da yer alan haberde bir dönem 30 bin Yahudi vatandaşın yaşadığı eski Yahudi mahallesinde birbirine yakın 9 sinagog bulunuyor. Forasteros, Sinyora, Hevra ve Algaze sinagoglarının eski Yahudi mahallesinin kalbini oluşturuyor.

“Yeni bir sinagog ortaya çıkarmıyoruz. Var olanı koruyup, restore ederek, bölgeyi açık hava müzesi haline getirmek istiyoruz” diyen İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi Genel Koordinatörü Nesim Bencoya, bölgenin kültür ve inanç turizmi için çekim merkezi olması için çalıştıklarını vurguladı.

Ulusal ve uluslararası destekler alındı

İZKA desteği ile Etz Hayim (Yaşam ağacı) Sinagogu’nun, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile de Bet Hillel Sinagogu’nun restorasyonunun yapıldığını söyleyen Bencoya, AB fonu ile yıkık durumda olan Hevra ve Forastores sinagogları için bütçe sağlandığını ifade ederek Almanya ve ABD’den hibe aldıklarını dile getirdi.

İkinci ve üçüncü nesilleri bölgeye geliyor

Bölgede bir dönem 30 bin olan Yahudi vatandaşı sayısının günümüzde 1000’e kadar düştüğü ifade ediliyor. 1920-1930 yılları arasında özellikle Amerika kıtasına büyük göçler yaşandı. 1948 yılında İzmir’den İsrail’e çok büyük bir Yahudi göçü oldu. Yıllar önce İzmir’den ayrılan Yahudi ailelerin çocukları veya torunları da şimdi İzmir’i ziyaret ederek kimisi annesinin evini kimisi de doğduğu evi buluyor. Ailelerinin, dedelerinin mezarlıklarını arıyorlar. Bu sadece Yahudi ziyaretçiler için değil bu bölgeyi merak eden diğer ziyaretçiler için de önem taşıyor.