DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
24°C

Yangın bahanesiyle ağaç kıyımı

Yangın bahanesiyle ağaç kıyımı
Aktur tatil sitesi

Muğla Milas’taki yangın sürerken Akbelen Ormanı’nda “yangın önleme” bahanesiyle tam 100 ağaç kesildi. Oturma eylemi yapan yöre sakinleri, “Bu yapılan fırsatçılıktır. Akbelen’i size vermeyeceğiz” açıklaması yaptı.

Osman ÇAKLI/ BİRGÜN

Muğla’nın Milas ilçesindeki yangınlar hâlâ daha söndürülemezken, ilçede Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki “YK Enerji” isimli firmanın fırsatçılığı pes dedirtti. Termik santrala kömür temini için bir süredir ağaçların kesilmek istendiği 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nda İkizköylüler’in nöbeti sürerken, işçiler, tam 100 çam ağacını kesti. İkizköylüler, şirketin araçlarının geçişini engellemek ve kesimi durdurmak için oturma eylemi yaptı, İşçiler, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarının ortasında kalan Akbelen Ormanı’ndaki kesim için, “Ağaçlar yangının büyümesinin engellenmesi için kesildi” iddiasında bulundu.

BUNA FIRSATÇILIK DENİR

Daha önce de santrala kömür aramak için yapılmak istenen ağaç kıyımını engelleyen yöre sakinleri, “yangın önleme” bahanesiyle yapılan kesime tepki gösterdi. Köylüler ile işçiler arasında yaşanan tartışmadan sonra kesim işçileri ormanı terk etti. Yöre sakinleri, yapılan ağaç kesiminin kesinlikle yangın için olmadığı görüşünde. Kesim yapılan alan, termik santrala sekiz kilometre, yangının sürdüğü Fesleğen Yaylası’na ise 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel, bölgedeki yangınlar sürerken ağaç kesiminin yapılmak istenmesini “fırsatçılık” olarak değerlendirdi.

SANTRAL ÖNÜNDE EYLEM

Yaşam savunucuları, yaşananları protesto etmek için Yeniköy Termik Santralı’nın önünde eylem de yaptı. “Limak Akbelen’den defol” sloganını atan yaşam savunucuları, birçok yerde yangınlar sürerken kesim yapıldığını belirtti, “Ağaç katili Limak, Akbelen Ormanı’nı size vermeyeceğiz” açıklaması yaptı.
Köylülerden Esra Işık, “YK Enerji, 15 işçiyle ormana kesime girdi. Bu sefer de yangın adı altında kesiliyor bu ağaçlar… Yangın yerine gitmiyorlar, Akbelen Ormanı’nı katliama geliyorlar. Davamız devam ederken neyin inadı bu?” diyerek tepki gösterdi.

İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın 700 dönümü maden ocağı için kesilmek isteniyor. İkizköylüler, doğal yaşamın, geçim kaynaklarının kaybolmaması için yetkililer hakkında birçok kez suç duyurusunda bulundu. Hukuki süreç devam ederken, özellikle sokağa çıkma yasakları zamanında ve resmi tatillerde ağaçlar kesilmeye çalışıldı. Fakat her seferinde yurttaşlar kesime engel oldu. Haftalardır ormanda nöbet tutan İkizköylüler, 28 Temmuz’da başlayan yangınların ardından “sabotaj” endişesiyle 24 saat alanda bulunuyordu.

200 metre uzunluğundaki alanda 100 çam ağacı kesildi.

yangin-bahanesiyle-agac-kiyimi-907951-1.

***

Çam ağaçlarımıza dokunmaya kalkmayın

Muğla’da Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmesine karşı çıkan İkizköylüler, nöbetlerini bölgedeki orman yangıları devam ederken de sürdürdü. İkizköylü İlkay Demir, “20 gündür nöbet tutuyoruz. Çamlarımıza dokunmasınlar” dedi. Nöbet tutanlardan Necla Işık, “Bir tane bile ağaç kestirmeyeceğiz, yaktırmayacağız da. Bunlar bizim ciğerlerimiz” derken, çevre mühendisi ve yaşam savunucusu Deniz Gümüşel, şöyle konuştu: “İki yıldır kestirmediğimiz bir orman alanı var. Bu yangınların öncesinde büyümüş bir mücadele var. Gözümüz gibi baktık, alandan ayrılmadık yangınlar boyunca. Madenler için ağaçların kesilmesine göz yumarsak, kendi kendimizin ölüm fermanını vermiş olacağız.” Avukat İsmail Hakkı Atal ise şunları dile getirdi: “Enerji ve maden sektörü kesinlikle özel sektörün değil, devletin elinde olmalı. Kemerköy Termik Santralı’nın yangın kapısındayken, elektrik üretmeye devam ediyor. Çünkü kapitalizm, özel sektör son ana kadar para kazanmak istiyor. Akbelen Ormanı’nı kesselerdi, halk tepki göstermeseydi ne olacaktı? Ekosistemi değişecek, yanmaya hazır hale gelecekti.”

polat-galle