DOLAR
32,3222
EURO
34,8340
ALTIN
2.396,71
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Yanlış pozisyonda uyumak kabus görmeyi artırıyor

Uyuduğunuz pozisyonun, uyku süresi ve sabahları dinç uyanabilmeniz üzerinde etkili olabileceği iyi biliniyor. Ancak bir rüya uzmanı, yanlış pozisyonda uyumanın sizi kabus görmeye daha yatkın hale getirebileceğini ortaya çıkardı.

Yanlış pozisyonda uyumak kabus görmeyi artırıyor
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Sleep and Hypnosis dergisinde yayınlanan bir araştırma, sol tarafına doğru uyuyan kişilerin kabus görme ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu.

Sol tarafta uyuyanların kötü rüya görme ihtimali yüzde 41 iken, sağ tarafında uyuyanların sadece yüzde 15’i kötü rüya görüyordu.

Rüya uzmanı Theresa Cheung, Tom’s Guide’a, “Sol tarafa doğru uyumak kabuslarla ilişkilendirilebilir çünkü kalp üzerinde daha fazla stres yaratır. Stres olduğunda uyku kalitesi düşer ve bunu kabuslar takip eder.” dedi.

Örneğin 2018’de yapılan bir araştırma, sol tarafına uyuyan hastaların kalp aktivitesinde değişiklikler gösterdiğini buldu ve araştırmacılar bunun stresin bir göstergesi olduğunu söyledi. Bunun nedeni, kalbin bu pozisyonda diğerlerine kıyasla çok küçük bir miktarı sola ve sağa kaydırma olasılığının daha yüksek olmasıdır.

Sağ taraflarına uyuyan katılımcıların kalp aktivitesinde ise neredeyse hiç değişiklik görülmedi.

Yanlış pozisyonda uyumak kabus görmeyi artırıyor

KAYGI TEMALI RÜYALAR ARTIYOR

Cheung, sırt üstü uyumanın da hoş olmayan rüyalara neden olabileceğini söyledi. Bunu da, “Gece nefes alma sorunları yaşayan kişilerin derin uykudan hafif uykuya geçme ve kaygı temalı rüyalar görme olasılıkları daha yüksek” sözleriyle açıkladı.

Rüya uzmanı ayrıca 2016 yılında Sleep and Hypnosis dergisinde yapılan ve yüzüstü uyuyan lise öğrencilerinin daha “güçlü” rüyalar gördüğünü ortaya koyan bir araştırmaya da dikkat çekti.

Cheung, “Eğer kabus görüyorsanız, uyku pozisyonunuzu değiştirmek rüyalarınızı etkileyebilir, bu yüzden deney yapmak isteyebilirsiniz.”

“En iyi yaklaşım, sağlıklı nefes almak için ideal olan ve muhtemelen sağ tarafınıza yatmanızı gerektiren ve rüya görmek için potansiyel olarak daha iyi olan bir pozisyonda uyumaktır.” dedi.

polat-galle
ETİKETLER: ,