DOLAR
34,7999
EURO
36,8736
ALTIN
2.941,76
BIST
10.071,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Yağmurlu
13°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C

Yapay zeka teknolojileri göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde etkin rol üstlenecek

Yapay zeka, göz hastalıklarında erken teşhis ve tedavi süreçlerinde devrim yaratıyor. Diyabetik retinopati gibi körlük sebeplerinde yüzde 99 doğrulukla teşhis koyabilen teknolojiler, Türk Oftalmoloji Derneği’nin çalışmalarıyla geleceğin tıbbına yön veriyor.

Yapay zeka teknolojileri göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde etkin rol üstlenecek
A+
A-

Türk Oftalmoloji Derneği Translasyonel Tıp ve Yapay Zeka Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hakan Özdemir, yapay zeka teknolojilerinin göz hastalıklarının erken teşhis, tanı ve tedavisinde büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Özdemir, Antalya’da düzenlenen 58. Ulusal Oftalmoloji Kongresi’nde açıklamalarda bulundu.

DİYABETİK RETİNOPATİDE YAPAY ZEKA DEVRİMİ

Diyabetik retinopati gibi körlüğe yol açan hastalıkların erken teşhisinde yapay zekanın yüzde 99 doğruluk oranıyla devrim yarattığını vurgulayan Özdemir, “Sadece bir fotoğrafla teşhis koymak mümkün. Erken teşhis sayesinde körlük aşamasına gelmeden hastalığın durdurulması sağlanabilir,” dedi.

ROBOTİK CERRAHİ VE GELECEK VİZYONU

Yapay zeka teknolojilerinin tedavide yol gösterici olduğunu belirten Özdemir, robotik cerrahilerin de hızla ilerlediğini ifade etti. “Belki 10 yıl içinde farklı ülkelerdeki hastaların yapay zeka destekli robotik teknolojiyle tedavi edilmesi mümkün olacak,” diyen Özdemir, teknolojinin yakından takip edildiğini ve bu alanda önemli adımlar atıldığını söyledi.

TÜRK HEKİMLERDEN GLOBAL EĞİTİM

“TÜRKİYE’NİN VERİSİ AVANTAJ SAĞLIYOR”

Türkiye’de göz hekimliğinin Avrupa ülkelerine kıyasla daha üst düzeyde olduğunu ifade eden Özdemir, “Ülkemizdeki veri zenginliği, yapay zekanın gelişimi için büyük bir avantaj. Üniversite ve hastanelerden gelen verilerle sistemleri geliştirmeye çalışıyoruz,” dedi.

YASAL DÜZENLEMELER PRATİK KULLANIMI GECİKTİRİYOR

Yapay zekanın henüz pratik uygulamalarda tam anlamıyla kullanılmadığını belirten Özdemir, bu konuda bazı yasal regülasyonların bulunduğunu da sözlerine ekledi. Yapay zeka destekli göz tomografisinin en iyi göz doktoru kadar doğru teşhis koyabildiğini, ancak sistemin kalitesinin doğru veriyle sağlanabileceğini ifade etti.

ETİKETLER: , , ,