DOLAR
32,3667
EURO
34,9837
ALTIN
2.325,24
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Yunan Adaları sınırların Türklere açılmasını bekliyor

Yunan Adaları sınırların Türklere açılmasını bekliyor
A+
A-
velux

Yaklaşık iki hafta önce Yunanistan’ın hava, kara ve deniz sınırlarının Türkiye’ye ne zaman açılacağıyla ilgili özel bir haberle karşınızdaydım. (Bkz: Türkiye-Yunanistan feribot seferleri ne zaman başlayacak? ) Tahminler 15 Temmuz’u işaret etse de bugün itibariyle tarih 19 Temmuz’u gösteriyor ve olumlu anlamda hala bir gelişme yok.

Bu durum ise her iki ülkenin turizm dostluğunu olumsuz etkiliyor. Türkiye tarafında yerli turistler Yunan Adaları’na gitmeyi dört gözle beklerken Yunan turizmcilerin gözleri de Türk turistleri arıyor. Öyle ki Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge bugünkü köşesinde kaleme aldığı “Türkler nerede” başlıklı yazısında bir araya geldiği Yunan turizmcilerin Türk turist hasretini şöyle aktarıyor:

“Ege adalarında esnaf, turizmci bunalmış durumda”

“Rodos üzerinden Leros’a kadar geçtik. Kimle konuşsam “Türkler nerede?” diye sordu. Rodos’taki acenta, “Herkes dört gözle Türkleri bekliyor” diyor. Lindos’ta hediyelik eşya satıcısı “Bakın kalenin yolları bomboş. Oysa buraları Türkler doldururdu” diye şikâyet ediyor.

Bodrum’un hemen karşısındaki Leros, Patmos, Lipsi ve Arki Türklerin en çok gittiği adalardır. Özellikle bayram ya da tatillerde bu adalarda koylar, marinalar Türk bayraklı teknelerle dolar. Bu yüzden bu adaların esnafı için Türkler bir gelir kapısıdır. Tavernalar yıllarca ağırladıkları için neredeyse gelenlere isimleriyle hitap eder. Marmaris’ten, Bodrum’dan gelen guletler yüzlerce yolcuyu indirir. Müthiş bir hareket olur. Ama şimdi Leros Evros Marina’ya girdiğimde garip bir ıssızlık vardı. İngiliz, İsrailli ve Fransız tekne o kadar.

“Türkleri bekliyoruz ama kapılar açılmıyor”

Marinanın idari yöneticisi Harry Pavlidis şöyle dedi: Hiç sorma. Türkleri bekliyoruz. Ama kapılar açılmıyor. Bu marina, bu ada Türk turistlerden çok kazanırdı. Ama şimdi kapılar kapalı. Sizin Türk bayraklı tekneyi görünce inanın çok heyecanlandık. (Gerçekten de bizi gören teknik servisteki görevliden lokantadaki garsona kadar çok heyecanlandılar.) Ne yazık ki geçen sene olduğu gibi bu sene de çok sıkıntı var. Çok üzgünüz.”

velux