DOLAR
32,3694
EURO
34,9629
ALTIN
2.325,75
BIST
9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

4 senaryoda Omicron varyantı ekonomiyi nasıl etkiler?

4 senaryoda Omicron varyantı ekonomiyi nasıl etkiler?
A+
A-
velux

Goldman Sachs, omicron varyantının yaratabileceği farklı etkilere dayanan dört farklı senaryo geliştirdi.

Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs’ın ekonomistleri yeni koronavirüs varyantı Omicron’un küresel ekonomik büyüme üzerinde yaratacağı muhtemel etkileri değerlendirdi.

BloombergHT’nin aktardığı habere göre; Goldman Sachs ekonomistleri Omicron varyantının yaratabileceği farklı etkilere dayanan dört farklı senaryo geliştirdi.

İLK SENARYO: HIZLI YAYILMASI

Omicron varyantının Delta varyantına göre daha hızlı yayılması senaryosunda Goldman ekonomistleri 2022 ilk çeyrek küresel büyümesinin yaklaşık 2.5 yüzde puan gerilemeyle yüzde 2’ye düşmesini bekliyor.

Aralarında Jan Hatzius’un da bulunduğu ekonomistler bu senaryoda 2022 geneli için ise önceki tahminlerine göre 0.4 yüzde puan düşüşle yüzde 4.2 büyüme tahminini yapıyor.

İKİNCİ SENARYO: DAHA AĞIR GEÇMESİ

Goldman Omicron’un Delta’ya göre daha ağır geçmesi ve hastaneye yatışları artırması senaryosunda ise küresel büyümenin daha ağır zarar göreceğini, enflasyon etkisinin ise muğlak olacağını öngördü.

ÜÇÜNCÜ SENARYO: YANLIŞ ALARM

Üçüncü senaryo olan “yanlış alarm” senaryosunda ise Goldman ekonomistleri küresel büyüme ve enflasyon üzerinde ciddi bir etki beklemiyor.

DÖRDÜNCÜ SENARYO: HIZLI YAYILIP DAHA HAFİF GEÇMESİ

Omicron varyantının daha hızlı yayılıp daha hafif geçmesi senaryosunda ise küresel büyümenin baz senaryosundan hızlı gerçekleşeceğini, enflasyonun ise talebin dengelenmesi ve arz zincirindeki düzenlemelerle hız kaybedeceğini öngörüldü.

Aktur tatil sitesi