DOLAR
32,3745
EURO
34,7288
ALTIN
2.398,94
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
24°C

400 yıl önceki İstanbul

Miniatürk Müzesi, bir süredir Türkiye’nin en büyük hareketli model sergisi olan İstanbul Tarihi Yarımada Model Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. Sergi; kentte var olan yapıları, sosyal hayatı ve tarihe geçen olayları 400 yıl önceki haliyle tekrar canlandırıyor.

400 yıl önceki İstanbul
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Türkiye’nin en büyük hareketli model sergisi olan ‘İstanbul Tarihi Yarımada Model Sergisi’ nisan ayından bu yana ülkemizin ilk minyatür parkı olan İstanbul’daki Miniatürk Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluşuyor. İBB Kültür AŞ ve ModelPort iş birliğiyle hazırlanan ve Miniatürk Müzesi’nin kapalı özel alanında yer alan sergi, 10 binden fazla figürün 1/87 oranında küçültülmüş haliyle dikkat çekiyor. Bir zamanlar Roma İmparatorluğu ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi olan İstanbul’un 400 bin metrekarelik en tarihi bölgesini hareketli modellerle yeniden canlandırarak, 1600’lü yıllardan 19’uncu yüzyıla uzanan hikayesine ışık tutuyor.

400 yıl önceki İstanbul

5 YILDA TAMAMLANDI

Model şehirler kurmaya küçük yaşlarda, profesyonel modelciliğe ise 2012 yılında başladığını belirten Modelport kurucusu Murat Soysal, “Teknolojik modelcilik” alanındaki ilk projesi olan serginin 5 yılda tamamlandığını belirtti. Sergide yer alan yapıların sadece mimari çizimlerinin 4 yıl sürdüğünü aktaran Soysal, yapıların 3 boyutlu yazıcılarda yazılmasının ardından üretim sürecinin, önceki aşaması biten modelin bir sonraki aşamaya geçmesiyle gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. Soysal, “Yazıcılarda basılan maketler modelcilerimiz tarafından boyandı. Boyaması biten modeller birleştirildi. Detaylar eklendi. Örneğin sergide 10 bin figür kullandık. Tüm bunlar tek tek boyandı ve birbirleriyle ilintili hikayelerin içine monte edildi. Daha sonra elektronik ve otomasyon ekibimiz devreye girip, sergiye hareket kattı. Hareketli birimler kendi aralarında kablosuz haberleşme teknolojisine sahip. Dünyada ilk kez kültür, sanat ve eğitimi birleştiren sergimiz yüzlerce insan, at arabası, yangınlar, meşaleler ve dumanları tüten bacalar gibi hareketli figürlerle tarihi günümüze taşıyor’’ dedi.

400 yıl önceki İstanbul

HERKESE HİTAP EDİYOR

Serginin çevresinde yer alan bilgi panolarından ve kare kodları cep telefonlarından okutarak 11 dilde bilgi alınabiliyor. Dolayısıyla hem yerli hem de yabancı her yaştan ziyaretçiye hitap eden sergide 10 dakikada bir gece gündüz döngüsüne de tanık olunuyor. Sergide modellerin yapım sürecinin gösterildiği bir alan da bulunuyor. Bu alanda, projenin geliştirilmesinden modellerin ortaya çıkmasına kadar geçen tüm aşamalar modelcilerin gerçek malzemeleri sergilenerek anlatılıyor. Bu bölümde 3 boyutlu yazıcılarla modellerin nasıl yapıldığı da görülebiliyor. 3 boyutlu mapping gösterisiyle de ziyaretçilerine sıra dışı bir deneyim de sunan sergi, haftanın 7 günü 10.00-19.00 arası ziyaret edilebiliyor.

polat-galle
ETİKETLER: , ,