DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
18°C
Muğla
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
24°C

Abdurrahman Aktürk Cumhuriyet’e konuştu: ‘375 TL almaları gerekirken 75 TL veriliyor’

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği Sosyal İşler Sekreteri Abdurrahman Aktürk, sağlık emekçilerinin fazla mesai ücretlerinin yetersizliğini değerlendirdi.

Abdurrahman Aktürk Cumhuriyet’e konuştu: ‘375 TL almaları gerekirken 75 TL veriliyor’
A+
A-
polat-galle

Cumhuriyet’e konuşan Aktürk, “İş Yasası’na göre gecenin en geç akşam saat 20.00’den en erken sabah saat 06.00’ya kadar süren ve her durumda da en fazla 11 saat olan dönem olarak tanımlandığına” işaret etti. Aktürk, “İş Yasası’na eklenen cümle ile özel güvenlik, turizm ve sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü işlerde işçiden ‘yazılı onayını almak şartıyla’ 7.5 saati aşacak şekilde gece çalışması yaptırılabilmesine olanak sağlanmıştır” dedi.

Aktürk şöyle konuştu: “7- 24 çalışma esasına göre çalışan devlet memuru statüsündeki sağlık meslek çalışanları gece çalışması (nöbet) ve fazla mesai ücreti için bir fark almamaktadır. Kademe ve derecesine göre bir sağlıkçı 230-250 saat başı ücret almaktadır. Ailesinden, dinlenme süresinden, sosyal yaşantısından feragat ederek nöbet tutan bir sağlık çalışanının saat başı fazla mesai ücreti 75 liradır. Asgari ücretlinin fazla mesaisinde saatlik 88 lira ödendiği düşünüldüğünde, sağlık meslek çalışanları asgari ücretliden daha düşük fazla mesai ücreti almaktadır.”

‘SÖZLER TUTULMALI’

Sağlık emekçilerinin mesai saat ücreti göz önüne alındığında en az 375 lira alması gerektiğine işaret eden Aktürk, “Yaklaşık bir yıl önce Sağlık Bakanı’nın ‘ikinci beyaz reform’ olarak duyurduğu ve nöbet ücretlerinin yetersiz olduğunu dile getirdiği mektubundan bu yana değişen hiçbir şey yok” diye konuştu. Abdurrahman Aktürk, “Övünmeye geldiğinde, tüm istatistik bilgileri ortaya döken bakanın, istatistiklerin üreticisi olan sağlık meslek çalışanlarına karşı sözlerini tutması gerektiğini” kaydetti.

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , , , ,