DOLAR
32,3095
EURO
35,1457
ALTIN
2.281,35
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Aşk İçin, Örgütlenmek Gerek…

polat-galle

AŞK İÇİN, ÖRGÜTLENMEK GEREK…

Ece Ayhan, Mor Külhani şiirini; “Aşk örgütlenmektir, bir düşünen ağabeyler” diyerek sonlandırır. Aşk ve örgütlenmek hayat içersinde ciddi alan işgal eder. Aşk; akıl-dışı kurgu, bağlam, bağlanma ve yaşanmışlıktır. Ve yaşanacaktır. Kesin tarifi icat edilmemiş olandır. Ece Ayhan aşk ve örgütlenme ilintisini kurarken kendi yaşanmışlıklarından mı feyz almıştır acep? Bu yazı da sokağa çıkmanın yasaklı olduğu bir Pazar gününde yazılıyor. Ama yazan biliyor ki; aşk Pazar günlerine has bir havalandırma, teklifsiz bir fırsat yakalama anı asla değildir. Aşk yasaklı yüreğin ne zaman patlayacağı belirsiz mayınlı alana acıyla, pişmanlıkla, kavrulmuşlukla, delilikle, evcilleşmeyle, yeniden ve yeniden yaklaşmaktır birazda… Hayal gücü yanağa dudakla temas edene dek huzursuz bir zaman tünelinden geçer. Su gibidir yani. Konulduğu kabın biçimini alırken; yol aldığı toprağın da rengini çalar.

ÖRGÜT ÜÇ, AŞK İKİ KİŞİLİKTİR.

Örgütler öncesinde birleşme, sonrasında ayrışma üzerine kurulur. Sonuçta her çocuk doğduğu yerden kopar, kendi yerini yaratır. Aşkta ayrılığa dairdir, kendisini üretemediği sürece… T.C. yasalarına göre yasa dışı bir örgüt olmak için asgari üç kişi olmak gerek. Oysa aşk iki kişiliktir. Örgütler önerdikleri çözümler için hedef belirler ve savaşır. Aşkta yare ulaşmanın şifresini kendi gizeminde saklı tutar. İki kişiden her birisi düşlerini hayatın keskin kıvrımlarından geçirir ve ruhunda kesiştirir. Kentin tozlu ve bulanık ışıkları düş karartsa da; aşk can suyunu kendi özünde taşır. Örgütlerin ve aşkın tarafları sürekli çatışma halindedir. Ta ki; kutsanan amaca ulaşana değin. Aşk ne kadar çok şeyi karşısına alır ve ne denli hakim duygular ile uzlaşmaz ise, o denli iç titretir ve büyür. Hayal gücü sıkıntısı yaşayanlar; aşkı bulma ve örgütlenme noktasında da kısırdırlar. Aklında, zihinsel görüntüler oluşturabilenler, uçurtmalarını gökyüzünün enginliklerinde uçurabilirler. Aksi durumda uçurtma bir yerlere takılabilir. Zihinsel görüntüler bulanıklaşıp, külliyen silinebilir.

DEVLERİN AŞKI BÜYÜK OLUR.

Her aşk bir öncesinin katili olduğu gibi, aynı zamanda kendisini yaşar. Cevat Şakir ile Azra Erhat; “Devlerin Aşkı” ile birbirlerine bağlandıklarında da kendilerini yaşamışlardır. Birbirlerine dokunamadıklarında, mektuplaştı ulvi aşkın tarafları. Azra Erhat, Balıkçı’nın mektuplarını muhafaza etmek için, kapalı çarşıdan kocaman bir çeyiz sandığı alıyor. Ama aradan bir yıl geçmeden doluyor sandık. Balıkçı’nın ölümüne dek 15 yıl süren kültür, bilim, hayat arkadaşlığı; dostluk ortaklaşılığı ve yoldaşlık zaman zaman sendelemiyor değil. Azra Erhat böylesi bir sendeleme anında kaleme aldığı mektubunda: “Balıkçım hala beni kendinden ayrı bir varlık sanıyorsun. ‘La persone’ diyorsun. Hayranım olmaya çalışıyorsun. Şu Azra’yı kolun, ayağın, vücudunun bir parçası saysana.  Ne diye ayırıyorsun beni senden? Ellerini öperken, ben bayram çocuğu gibi bir adet yerine getirmiyorum. O Lykos Vadisi’ne otomobille giderken, hep ellerine bakıyorum” diye fısıldıyor Balıkçı’nın vurgun ve maviye çalan yüreğine… Devlerin Aşkı’nın kokusu en çok da, Bodrum’a ve devamında Mavi Yolculuk güzergahına sinmiştir. Bodrum’dan, Gökova’ya yol alışlarda ruhun dinginleşmesi belki de bundandır. Ama Azra Erhat ve Balıkçı’nın belkiilere meydan bırakmayan bir başka ortaklaşılığı var. Her ikisi de iyi örgütçüydüler.

SORDUM, ÇOĞALDIM, ÖRGÜTLENDİM IŞIKLI SABAHLARA…

Kokumun kokusuna yoldaş olduğu yari sordum yıldızlara, “Yüreğine bak bizden daha göz kamaştırıyor” dediler. Yüreğimin en derininde ki tekliği sordum rüzgarlara? “Ruhuna bak bizden fırtınalı esiyor” dediler. Denizlere sordum onu. “Bizden daha engin ve mavi” dediler. Onu gökyüzüne sorduğumda sonsuzluğu üzerimi örttü, üşümem geçti. Bu yüzden gökyüzünden düşen hiç bir beyaz martı tüyü gözümden kaçmaz. Ve bundandır her yağmurda, damlalardan onun resmini çizişim. Onsuz bir hayatın; belleğini ve anılarını yitirecek olması da, bu nedenle olsa gerek. Onunla örgütlenmek; bu nedenle yeryüzünün kriterlerini aşan yüce bir uğraştır, umuttur, aça aştır, hastaya ilaçtır, biçareye çaredir, kimsesize kimsedir, bebeye süttür, karanlığa direniştir. Onun gözleri kutup yıldızımdır, yönümü bulur yine ona yürürüm dört mevsim baharda papatyalar arasındaki patikadan. Bu nedenle ona dokunuşlarda çoğaldım ve örgütlendim ilk gün ışıklarında sabahlara…

Bİ DİNLEYİN…

Tüm topluma koro halinde; “Nerede o eski aşklar” dedirten arka plan ne olsa acep? Bugüne dair bir olumsuzlamadır söz konusu olan. Tv kanallarındaki dizilerde aranmıyordu eskiden aşklar. Kanaldan kanala zaplanarak, aşktan aşka geçilmiyordu eskiden. Aşk bilgisayar tuşları ile yazılıp enterlenmezdi eskiden. Klavyeden, delete tuşuna basılarak da silinmezdi eskiden aşklar. Facebook?taki gibi dürt komutuyla harlanmazdı eskiden aşkın nar-ı. Hayat ne kadar örgütsüz ise, o denli aşksız ve öksüz kalıyor. Örgütlenmek ve aşk, et-tırnak misalidir. Koparılmaya çalışıldıklarında her ikisinin de canı acıyor, içi boşalıyor. Memlekete aşkla bağlanmak, aşkı memleket tadında yaşamak bahtiyarlığında buluşmak gerek. Örgütlenmek için aşk, aşk için örgütlenmek gerek abiler, ağabeyler… Hele bi dinleyin… Yüreğinizi; korkusuzca dinleyin. Yüreğinize aşksız iktidarın geçirmek istediği karanlık perdeyi yırtarak dinleyin yüreğinizi… Aşk için örgütlenmek gerek; ağabeyler, ablalar… Karantinalı Despina’yı dinlerken, dinleyin. Corona günlerinde sokağa çıkmazdan önce ruhunuzu bi dinleyin; ağabeyler, ablalar… Bir savcı bu yazının satır aralarında (Sanki çok bilir ve anlarmış gibi) suç unsuru ararken dinleyin… “Bodrum Adliyesi’nde bir Sulh Ceza Hakimi acaba tutuklar mı” endişesi yaşamaksızın dinleyin. Aşk bu; ne iddianame tanır, ne de sulh… Işıklı yoluna paspas ettiği pespayeliğe bakmaksızın yürür aşk. Ama bi dinleyin!

 

Bodrum Ev Emlak