DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
21°C

“Belediye Göreve Sığınak nerede”

“Belediye Göreve Sığınak nerede”
26.11.2021
568
A+
A-

Muğla’nın Bodrum ilçesinde kadınlar bugün sokaklara indi. Ellerinde pankartlar, dövizler, davullar, ziller ve düdüklerle sokakları inleten kadınlar Belediye Meydanı’nda kadına şiddeti dans ederek protesto etti, meydanda sessiz oturarak acil kadın sığınma evi açılmasını istedi.

Kaynak Anterhaber.com

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün akşam saatlerinde kadınlar sokaklara çıktı. Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin düzenlediği eylemde Bodrum Belediye Meydanı’na ellerinde bavullar, valizler ve çantaları ve üzerlerinde Kaç Yıldır Sığınağı Açmadınız Ölüyoruz, Şiddetten kaçıyorum Sığınağa Götürün, Öldürülmemek İçin Sığınağa Gitmek İstiyorum, Şiddet Nedeni ile Sokakta Kaldım Gidecek Yerim Yok yazılı dövizlerle sessiz oturma eylemi yapan kadınlar daha sonra basın açıklaması yaptı.

BELEDİYE GÖREVE SIĞINAK NEREDE

Bodrum kent Konseyi Kadın Meclisi adına açıklama yapan Elif Aytaç,   25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde ülkemizde ve tüm dünyada kadınlar hala evde, sokakta, işte, okulda/kampüste ve siyasette yani hayatın tüm alanlarında erkek şiddetine ve ayrımcılığa maruz kaldığını belirterek “Bu aleni gerçek karşısında, bugün sorumlu bakanlıklar ve yerel yönetimlerin 25 Kasım nedeniyle kadınları sözde koruyan, kollayan, yanlarında olduğunu beyan eden tüm bu yetkililere ve siyasilere sormak istiyoruz. 83 milyonluk nüfusun yarısına karşı sorumluluğunuzu kadınlar için yerine getirdiğinizi ve bizlerin de buna itibar ettiğimizi düşünebiliyor musunuz? Bodrum’da 8 Mart 2016 yılında Bodrum kadın dayanışma derneği’nin Belediye Göreve Sığınak Nerede ana sloganı ile başlattığı kampanyanın Bodrum Yarımadasındaki her kadına ulaşması sonucunda, Sığınak için verdiğimiz mücadele göz önünde bulundurduğumuzda, Belediye Meclisinin 02.05.2016 tarihli toplantısına katılan üyelerin oy birliği ile sığınağın yapılmasına yönelik karar verilirken o dönemin Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yetkilendirildi. Belediye Başkanının bir hayırsever ile iş birliği protokolü imzalayarak binanın yapımına başlandı. Ancak 2018 yılında tamamlanan binanın 2021 yılında hala faaliyete geçirilmemiş olması bizler tarafından asla kabul edilemez.

"Belediye Göreve Sığınak nerede"

Birden fazla kez ifade edilen faaliyete geçirme tarihlerinin hiç biri, meşru sayamayacağımız gerekçeler doğrultusunda yerine getirilmedi. Bodrum özelinde, Ahmet Aras’ın eşitlikçi, şiddetten ve ayrımcılık üretmeyen bir kenti var etme yaklaşımıyla sahiplendiği politikalara rağmen, yerel yönetim kadroları tarafından, Ahmet Aras’ın siyasi iradesi adeta yok sayılarak direnç gösterilmektedir. Biliyoruz ki bu direnci sadece belediye kadrolarında değil, aynı zamanda Aile Bakanlığı’nın ikircikli politikalarında da görüyoruz. Bodrum Belediyesi kullanım hakkını Aile Bakanlığı’na devredince sığınağın açılmasında sorun yokken, Bodrum Belediyesi olarak açmak istediğinde, Aile Bakanlığı’nın süreci bürokrasi çarkını işleterek açılamaz hale getirmesi, kadınların şiddet karşısında gidecekleri güvenli alana ulaşamamasına yol açmaktadır. Oysa Bodrum’un güncel nüfus sayısına göre şu an bu şehirde 2 kadın sığınağın açılmış olması gerekmekteydi. Büyükşehir Belediyesinin olsun, Muğla ilinde var olan nüfusu 100.000’i geçen diğer belediyeler olsun, kadının yaşam hakkını savunan taraftan bakmadıkları aşikâr. Kadın Meclisi olarak açıkça ifade ediyoruz ki, yasal haklarımız ve kazanımlarımıza karşı direnen ayrıca zamana yayarak hayata geçirmemek için çalışan ve bu doğrultuda hem yerel siyasetin seçilmişlere hem de kadınları yok sayanların izledikleri yöntemlere artık izin vermeyeceğiz. Şiddetsiz ve sığınak ihtiyacının olmadığı bir dünya istiyoruz.Bunun için sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız. 25.11.2021 Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi” diye konuştu.

"Belediye Göreve Sığınak nerede"

DAVULLARLA DÜDÜKLERLE FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEDİLER

Akşam saatlerinde Bodrum Kadın Dayanışma Derneği tarafından “Feminis Gece Yürüyüşü” düzenlendi. ise kadınlar karanlıkta davullar, ziller ve düdüklerle Feminist Gece Yürüyüşü düzenleyerek İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesini protesto etti. Tepecik Camii’nden başlayarak yaklaşık 800 metre yürüyen kadınlar ellerinde Erkek Devlet Şiddetine İsyanımız Büyüyor, kadınlar İsyanda, Dünya Yerinden Oynar Kadınlar Özgür Olsa, Feminist Devrim, Feminist mücadeleyle Varız Haklarımızda Israrcıyız, Kadın Cinayetleri Politiktir yazılı dövizler attı, sık sık kadınlar İsyanda, İsyan, İstanbul Sözleşmesi’nde İnat Ediyoruz sloganları atan kadınlar Belediye Meydanı’nda dans ederek kadına şiddeti protesto etti.

"Belediye Göreve Sığınak nerede"

TESPİH ÇEKEREK KADINLARI İZLEDİ, BAŞKA İŞİNİZ YOKMU SİZİN DEDİ

Kadınların davullu, düdüklü yürüyüşleri sırasında elinde tespih olan bir erkeğin kadınlara yönelik “Başka işiniz yok mu sizin” diyerek yürüyüşü ilgi ile izlediği görüldü. Kadınların tespihli kişiye yanıt vermediği görüldü.

ERKEKLERİN ŞİDDETİ KATLANARAK DEVAM EDİYOR

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Figan Erozan burada yaptığı açıklamada ““Erkeklerin şiddeti katlanarak devam ediyor. Bu katlanarak devam etmekte olan ana etkeni özellikle kadın düşmanlığı ifadeleri, kadın düşmanlığına varan politikaları meclis kürsülerinden, sokaklardan beyan edilmesinden. Hele son birkaç gündür biliyorsunuz bazı adamlar ellerine bıçak alıp kadınlara saldırmayı, neredeyse İŞİD’çi yöntemler kullanarak kadınları hedef almaya başlar hale geldi ve kadınların son öldürülme halleri resmen vahşet boyutunda. Bu şu demek değil, normal öldürülünce kabul ediyoruz, değil. Ama o kadar pervasızlaştı ki bu kadına yönelik şiddet her yöntem mubah sayılmaya başlandı. Şunu açıkça ilan ediyoruz, 1600’lü yıllardan beri kadınlar olarak mücadele ediyoruz ve eşitlik mücadelemizden asla vazgeçmedik. Bu günde vazgeçmiyoruz. Tam tersine bu mücadeleyi büyüterek ilerliyoruz. Bize yönelik evdeki erkek şiddetine, kocalara, babalara, abilere, erkek çocuklarına karşı direndiğimiz gibi sokaklarda da iktidara ve bu kadın düşmanlığına varan söylemlere karşı da veriyoruz. Özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden dolayı büyük bir endişe ve kaygı var kadınlar arasında. Bunun nedeni çok açık. Çünkü İstanbul Sözleşmesi’nde devlet şunu dedi ben şiddete karşı tarafım. Kadınları şiddete karşı önlemler alacağım, cezalandıracağım ve şiddetin bahanesi diye üretilen geleneklere itiraz edeceğim, politika geliştireceğim dedi. Çekildiği sözleşme bu. Dolayısıyla biz iktidarların kendi düşüncelerine göre yaratacakları bir kadınlık üzerinden değil, şiddetin anayasal bir suç olmasından dolayı hiçbir şekilde makulleştirilmeden ve meşrulaştırılmadan gereğinin yapılması konusunda mücadele veriyoruz. Çok açık söylüyoruz, 2025-2021 artık biz kendi hayatlarımız, kaderlerimiz ve canlarımızı erkek siyaset ve politikalarına emanet etmiyoruz. Geçmiş olsun, koltukları devralmaya geliyoruz” dedi.

Yaklaşık üç saat süren eylem, yürüyüş ve basın açıklamasına katılan kadınlar sessizce dağıldı.

Aktur tatil sitesi