DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
22°C

Biden’ın sahte videosu Meta’ya bela oldu

Biden’ın bir pedofil gibi yansıtıldığı sahte video Meta’nın başına bela oldu… Gözetim Kurulu, Meta’nın sahte videolara karşı tutarsız kurallara sahip olduğunu ileri sürdü.

Biden’ın sahte videosu Meta’ya bela oldu
A+
A-
polat-galle

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ı bünyesinde bulunduran Meta, platformlarında yayılan Biden’ın sahte bir videosuyla gündemde. Başkan Biden’ın yanıltıcı yedi saniyelik bir klibi, 2024 seçimleri öncesinde Facebook’un yanlış bilgilendirme politikalarını yeniden şekillendirebilir.

Meta’nın Facebook ve Instagram’daki denetleme kararlarını gözden geçirmek için oluşturduğu danışma grubu Gözetim Kurulu, Biden’ın geçen yıl sosyal medyada dolaşan üzerinde oynanmış bir videosuyla ilgili bir karar yayınladı.

Orijinal videoda, cumhurbaşkanının 2022 ara seçimlerinde erken oy verme sırasında torunu Natalie Biden’a eşlik ettiği görülüyor. Videoda Başkan Biden, torununa “Oy Verdim” rozetini yapıştırıyor ve onu yanağından öpüyor.

Videonun düzenlenmiş kısa versiyonunda ise cinsel sözler içeren bir şarkı ve Biden’ın genç kadına uygunsuz bir şekilde dokunduğu görülüyor. Yedi saniyelik klip, Biden’ı “hasta bir pedofil” olarak tanımlayan bir başlıkla birlikte Mayıs 2023’te Facebook’a yüklendi.

FACEBOOK REDDETTİ KURUL ZORLADI

Meta’nın Gözetim Kurulu, geçtiğimiz ekim ayında bir Facebook kullanıcısının videoyu bildirmesinin ve platformun videoyu kaldırmayı reddetmesi üzerine davanın üzerine gitti.

Gözetim Kurulu, Meta’nın videoyu çevrimiçi bırakma seçiminin platformun kurallarıyla tutarlı olduğunu belirtiyor ancak ilgili politikayı da tutarsız olarak niteliyor.

Gözetim Kurulu Eş Başkanı Michael McConnell, “Bu haliyle politika pek mantıklı değil. İnsanların söylemedikleri şeyleri söylediğini gösteren değiştirilmiş videoları yasaklıyor, ancak bir kişiyi yapmadığı bir şeyi yaparken gösteren paylaşımları yasaklamıyor” dedi.

SEÇİM İÇİN KRİTİK

McConnell ayrıca politikanın manipüle edilmiş ses sorununu çözme konusundaki başarısızlığına da dikkat çekerek bunu seçim dezenformasyonunun en güçlü biçimlerinden biri olarak niteledi.

Meta sözcüsü ise yaptığı açıklamada şirketin denetim kurulunun rehberliğini gözden geçirdiğini ve 60 gün içinde kamuoyuna bir yanıt yayınlayacağını doğruladı.

Değiştirilen video, eski adıyla Twitter olan X’te dolaşmaya devam ediyor. Geçen ay, 267 bin takipçisi olan doğrulanmış bir X hesabı, klibi “Medya bu olmuyormuş gibi davranıyor” başlığıyla paylaşmıştı. Videonun 611 binden fazla görüntülemesi var.

Araştırmacılar ve gözlemci gruplar, 2024 başkanlık yarışı kızışırken, yanıltıcı haberlerin ve yapay zekânın ürettiği sahte görüntülerin saldırısına hazırlanıyor.

ETİKETLER: , , , ,