DOLAR
32,2760
EURO
34,7201
ALTIN
2.399,08
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
19°C
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Açık
23°C

Bilim dünyası iyi ve kötü karbonhidrat ayrımına çözüm buldu

Yapılan bir araştırma, tüketimi konusunda insanlarda kafa karışıklığı yaratan “iyi ve kötü karbonhidratlar” tartışmasına açıklık getirdi.

Bilim dünyası iyi ve kötü karbonhidrat ayrımına çözüm buldu
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Frontiers in Nutrition’da yayınlanan yeni bir araştırma, beslenmesine dikkat eden veya diyet yapmak zorunda olan kişilerin sıklıkla zorlandığı iyi ve kötü karbonhidratların hangilerinin seçilebileceğini ortaya koyuyor.

ABD’deki Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde yürütülen araştırmanın başındaki isim Keith Ayoob, “Bu yiyeceklerin farklı besin grupları içinde sınıflandırılmasının bir nedeni var; en önemlisi ise çok farklı vitamin ve mineral içeriklerine sahip olma eğiliminde olmaları.” dedi.

Çalışma, patates gibi nişastalı sebzeleri sadece bir gün boyunca pirinç ve tam tahıllı ekmek gibi tahıl bazlı gıdalarla değiştirmenin, potasyumda %21, B6 vitamininde %17, C vitamininde %11 ve lif seviyesinde %10 düşüşe yol açtığını buldu.

Bilim dünyası iyi ve kötü karbonhidrat ayrımına çözüm buldu

Elde edilen bulgularda, nişastalı sebzelerle karşılaştırıldığında tahılların potasyum ve C vitamini açısından daha düşük olma eğiliminde olduğunu, ancak daha yüksek miktarda tiamin, çinko ve E vitamini sağladığını belirtti.

Ayoob, “Birçok nişastalı sebze iyi bir potasyum kaynağıdır. Nişastalı sebzeler yerine tahıl tüketmek, önerilen ve gerçek potasyum alımları arasındaki farkı daha da genişletebilir.”

“Patatesin yerini tahıllar aldığında lif alımında da anlamlı bir azalma (-%10) meydana geldi. Bu bulgu, beslenme düzenine hem nişastalı sebzeleri hem de tahılları dahil edilmesi gerektiği ihtiyacını güçlendiriyor.” dedi.

ETİKETLER: ,