DOLAR
32,3040
EURO
35,1645
ALTIN
2.243,20
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
17°C
Muğla
17°C
Az Bulutlu
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Açık
14°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

Bir gün hukuk, size de lazım olur.

Bayram arası verdiğim yazılarıma, kaldığım yerden devam edeyim. Bayram öncesi ne yazmıştım. Bodrum Belediyesi, kendisine ait taşınmazın önünde bulunan, Milli Emlak’a ait taşınmaz üzerinde yapı kayıt belgesi varken ve alımı için başvuru yapılmış yerde, yıkım yapmasıydı.

Sayın Başka Aras, Bayramda gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında konuyu gündem yapmış ve haklılığını iddia etmiş.

Ne demiş Başkan ;

“Biliyorsunuz Belediye mülklerinin ihale ile kiraya verilmesi gerekiyor. Encümen kararı ile uzatılması usulsüz. Daha önce bu şekilde yapılmış. Biz de tahliyelerimizi yapalım ondan sonra ihaleyi yapalım dedik”

Belediye Encümeni kararıyla kiraya verilmesi yasal mı değil mi, hukukçularınıza tekrar sorun. Belediye kanunu encümen yetkilerini sıralarken ;

“g) Taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak;

süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek.” Diyor siz usulsüz diyorsunuz.

Kısmen Başkan Aras’ın söylediklerine katılıyorum. Lakin geçmişten bir hatırlatma yapmakta fayda var. 2017 yılına ait bir haberden alıntı yapalım.

“Ortakent Yahşi’nin en popüler mekanlarından biri olan Kefi Beach & Suit Hotel’in sahibi Ahmet Aras, Kefi Yelken Club’ı açtı.”

Siz bu yeri nasıl kiraladınız açıklarsanız seviniriz. Yer kime aitti, siz kimden kiraladınız daha sonra kime devrettiniz? Halen mevcut olan bu yerde “İmar Barışı” başvurusu yapılmış mıdır? Yapı kayıt belgesi alınmış mıdır?

Başkan konuyu saptırmaya devam ediyor.

“Belediyenin mülkünde yapı kayıt belgesi almışlar. Önünde hazineye ait iskele var. Belediyeden kiraladığı dükkanın önündeki iskele. Belediye ile kiracılık ilişkisi bittikten sonra orada bir hak iddia etmesi çok zorlama olur. Böyle bir şeye imkan olabilir mi? Biz bunlara izin veremeyiz.”

Hak iddia edilen yer, kiraladıkları yer değildir. Kiracı oldukları yerin önünde, mülkiyeti Milli Emlak’a ait olup üzerinde yapı bulunan ve “İmar Barışı” yapılarak, yapı kayıt belgesi alınan bir taşınmazdır. Evet ayrıca iskele yada platform içinde yapı kayıt belgesi alınmış, ayrıca kira hukuku bulunmayan belediye ait mülkle ilgilide yapı kayıt belgesi alınmış.

Bu yapılanların hiç birisi hukuk dışı değildir. Kanun açık: hazineye ve belediye ait taşınmazlarda İmar Barışı Başvurusu yapılıp Yapı Kayıt Belgesi alınarak, mülkün satışı istenebilir.

Başka Aras’ın böyle bir tongaya düşeceğini ve hukuksuz bir iş yapacağını düşünmezdim. Başkan Aras’a burası yıkılabilir denilip bilgi aktaranların, başkanı yanlışa düşürme operasyonu mudur bu? İlgili müdürlük bu bilgileri verirken, yıkım ekibini göndermeyip, başkanın başka müdürlüğün kadrolarıyla yıkım yaptırmasını sağlayarak, hukuk dışı yapılan işe göz yumulmuştur.

Başkan Aras göreve geldiğinden beri, müdürlükler açısından kadrolarını oluşturamadı, hassas kadrolar başkaları tarafından manüpile edilebilir durumdadır. Ben yazayım başkan araştırsın.

Başkanı bu yanlışa kimler düşürdü.

Yıkımın muhatabı emniyet güçlerine başvurunca, yetkililerin söylediği söz manidardır. “Biz yıkmaya değil, temizlik yapmaya geldik.” Yıkarım diye esip gürleyenler, kanun dışı işin adını temizlik koymuşlar. Tam mafyatik bir söylem.

Bu konuyu Yılmaz Özdil’e bağlamıştım oradan devam edeyim…

Yılmaz Özdil’i kurtarmaya çalışan belediye yetkilileri baktı ki olmuyor, Özdil ailesine kaçak yapı yapmaktan, bazı medya kuruluşlarında çıkan haberlere göre 380 bin Türk Lirası ceza yazmışlar. Daha önce yıkım kararı alındığını ve yürütmeyi durdurmanın reddedildiğini yazmıştım.

Bu şekilde kurtaramadılar, yıkım kararı alıp para cezası yazdılar, şimdi başka bir yol deneniyor.

Bilindiği gibi Yılmaz Özdil’in Avukatı yürütmenin durdurulması için 1. İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması için başvurmuş ve mahkeme “reddine” karar vermiştir.

 1.Muğla İdare Mahkemesi, 2020/759 nolu dosyasında Bodrum Belediyesinin yaptığı savunma çok ilginçtir.

Çekme mesafesi içerisinde yapılan yapılar ve pergole tanımına uymayan yapılar, ruhsata bağlanamaz yıkılması gerekir. Ancak bodrum katta yapılan imalatlar, ruhsat ve eklerine mimari projesinde bulunmadığı ve tadilat ruhsatı alması durumda, emsal harici değerlendirmeye tabi olabileceğini belirterek savunma yapmıştır.

Belediye yol gösteriyor Sayın Özdil’e, “sen tadilat projesi ver biz hallederiz.” Nasıl halledecekler çok merak ettim.

Bu savunmaları yazdıranların, işi iyi bilen kadrolar olduğuna emin olun. Tadilat ruhsatı verilir, her hangi bir şikayet olmazsa, ufak tefek sıyrıklarla yapı kurtarılır.

Ben yazayım da, keşke yazsaydım demeyeyim.

3194 Sayılı İmar Konunu’nun geçici 16.maddesi gereği İmar Barışına Başvuru yapılmış ve yapı kayıt belgesi alınmış bir yapıda, yapının bütününü ilgilendiren imara aykırılık sebebiyle yapılacak işlem, tadilat ruhsatıyla değil, yeni bir yapı ruhsatı alması gerekir.

Yapı kayıt belgesi alarak, kendini kaçak yapı yaptım diye ihbar eden ve yapı kullanma izni başta olmak üzere, yapı ruhsatının hükümsüz hale geldiği bir durumda, tadilat ruhsatı verilemez.

Yapı kullanma izni verilirken, var olan bodrum kat sonradan yapılmış değildir. Bu nedenle yapı kullanma izni yok hükmündedir.

Bodrum kat yapının terasının altında olmasından dolayı bina izdüşümü dışında olmakla birlikte, yapı ruhsatına bağlanamaz. Kanunun ilgili maddeleri bu konuda engeldir. İlgili yönetmelikler incelendiğinde, zemin terası ve bodrum katların nasıl yapılacağı açıktır.

3194 Sayılı Kanunun yürütülmesinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumludur. Bu nedenle tadilat veya yeni bir yapı ruhsatı alması için bakanlıktan görüş alınması gerekir.

Yeni bir ruhsat, benim bilgilerime göre alınamaz, eski ruhsatta geçersiz olduğuna göre, yeni bir formül aranmasında fayda var.

Neden Yeni bir yapı ruhsatını düzenlenemez derseniz. Yönetmelik diyor ki ;

“Alt kademe planların, üst kademe planların kesinleştiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde ilgili idarece üst kademe planlara uygun hale getirilmesi zorunludur. Aksi halde, üst kademe planları onaylayan kurum ve kuruluşlar, alt kademe planları en geç altı ay içinde üst kademe planlara uygun hale getirir ve resen onaylar. Alt kademe planlarla üst kademe planlar arasındaki uyumsuzluğun giderilmesine ilişkin on sekiz aylık süre içindeki yeni yapı ruhsatı başvuruları, yürürlükte olan uygulama imar planına göre sonuçlandırılır. Bu sürenin dolduğu tarihe kadar alt kademe planlar ile üst kademe planlar birbirleriyle uyumlu hale getirilmemişse, planlar birbiriyle uyumlu hale getirilinceye kadar bu alanlarda yeni yapı ruhsatı düzenlenmez. Mahkemelerce yürürlüğü durdurulan planlarda yürürlüğün durdurulduğu süre bu sürelere ilave edilir.”

Planlar, üst ölçekli planlarla uyumlu halde midir? Bildiğim kadarıyla uyum planlaması yapılmamış ancak onaylanmamıştır. Onaylanmış olsaydı bilirdik.

Bodrum Belediyesi Meclisi 2017 yılı Aralık ayında, imar planlarının uyumun sağlanması için aldığı karar ve yapılan planlama, halen Muğla Büyükşehir Belediyesinde gündeme alınmak için beklemektedir.

Yılmaz Özdil’in eşine ait alan, belki bu planların onaylanması halinde kıyı kanunu uygulanacağı için ilk 50 mt içerisinde yer alacağından yapılaşmaya uygun olmayacak. Belki de Muğla Büyükşehir’e gönderilen İmar Planlarında bu alan, yeşil alan olarak tanımlandı, bilemiyoruz plan elimizde olmadığı için, ancak muhtemel durumdan Özdil’inde haberdar olması gerekir.

Diyelim ki tadilat ruhsatı verdiniz. Ticari alan olan yeri nasıl değiştireceksiniz? Özdil’e özel plan değişikliğine mi gideceksiniz?

Yukarıda bahsettiğim olay, aslen tüm Bodrum Yarımadası için geçerlidir. İmar Planları süresi içinde kanunlara uyumlu hale getirilmemiştir, bu nedenle de verilen yapı ruhsatları hükümsüz hale gelebilir.

Son dönemleri modası; Otel ruhsatı ve otellerde villa yapılarak kat irtifakı kurulup, satılmasıdır. Yapı ruhsatı ve kullanma izni Otel, tapuda “Tatil Evi” böyle bir uygulama hukuksuzdur. Emsal en üst seviyeden veriliyor ve yatırımcıya büyük bir rant sağlanıyor. Otellerin yerinde yeller esiyor.

Bu konuyu yakında ayrıntılarıyla kaleme alacağım.

Bodrum Belediyesi kanunların etrafından dolaşmayı bırakıp, her yatırımcıya ve kendine ev yapanlara eşit davranmalıdır.

Bir gün hukuk, size de lazım olur.

Vesselam…

Aktur tatil sitesi