DOLAR
32,3122
EURO
35,0643
ALTIN
2.278,43
BIST
9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Bodrum’da Müsülaj

A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Ben denizi severim onun için başka temalara dokunmayacağım.

Denizle,  babam beni 2 yaşında , İnciraltı’nda suya attığı zaman annemin feryatları arasında  tanışan şimdi 80 yaşına merdiven dayamış bir insanım.

Ben hatırlamıyorum ,rahmetliler söylemişlerdi.

Türkiye’nin ilk can kurtarma cemiyetinin İzmir şubesini 1962 senesinde açtık.

İzmir balık adamları olarak dalmadığımız ,Türkiye de sahil kalmadı .Batıkları çıkardık, deniz altını koruduk. Bugün  dahi yerlerini bildiğimiz anforaların

Tarihi eserlerin çalınmasın diye üstlerini örttük. Bir doktor dalgıç arkadaşımızı Marmara Denizi’nde köpek balığı saldırısında kaybettik, köpek balıklarına savaş açtık.

O zamanın yeni asır gazetesinin arşivlerinde bizleri görebilirsiniz.

Askerde ,Allah rahmet eylesin Sevgili Dara Çetinkale  dalış hocamız oldu.

İzmir’de Türkiye’nin ilk denizaltı fotoğrafcısı Mustafa Kapkın ile yassıada Bodrum batığında dalış yaptık fotoğraflar çektik. George Bas tan çok değerli bilgiler aldık. Bodrum’da Turmepa için çalıştık.

Bıkmadık yorulmadık denizin altını ,üstünü koruduk. Hala korumak için mücadele veriyoruz. Bizim zamanımızda suyun karaya yakın olan kısımlarında da buna benzer suyun ısınmasından dolayı bitkiler ve taşlar üzerinde planktonlar görürdük buna da malagana derdik ama tekrar kaybolur hiçbir canlıya da , bitkiye zarar vermezdi. Sonraları kıyılarda 10-12 metre kadar derinlikte eriştelerde, deniz dibinde bitki canlılığını kaybetmeye başladı. balıklarda derine inmeye kaçtılar. Cansız bir deniz dibi görmeye başladık.

Bodrum Turmepa görevlisi iken Bodrumdaki arıtma tesislerinin ve arıtmaların yapılış ve arıtma kalitesi ile ilgili bir çok çalışma yaptık. Bodrumda bulunan bütün otellerin  arıtmalarının olup olmadıklarının hangilerinin fosoptik kullandıklarını  tespit etik. Bir ay boyunca yapılan bu  çalışmanın raporunu Turmepa’ya yetkililere iletilmek üzere verdik.

içmelerden başlayarak, bodrum, Gümbet, Bitez,Konacık, Peksimet, Turgutreis terfi istasyonu. Olmak üzere  arıtma tesisleri var bunlardan ikisi 41 metre derine diğer ikisi 21 metre derine , 300,400 metre açığa deşarj yapıyorlar.(Çok daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız Bodrumun meşhur süngercisi Aksona ya sorabilirsiniz o noktalara dalıp ,deşarjların ne kadar vahim bir durumda olduğunun raporunu  veren deniz sevdalısıdır). Konacık ve peksimet kapalı sistem Bitez direk denize akıtıyor. Bu arıtmalar biyolojik arıtma yapıyor  kimyasal arıtma yapmıyorlar. Basitçe söylenirse ,Biyolojik arıtma ile kimyasal arıtma arasındaki fark biyolojik isminden de anlaşılacağı gibi canlı türünün atıkları, Kimyasal ise bütün deterjanlar yanık yağlar ve kullandığınız her türlü kimyasal  atıkları temizleyen arıtmalardır. Her ikisi içinde çalışabilecek  arıtmalar sistem olarak mebran bioreaktörler gibi mevcuttur.

Bu sistemleri Türkiye’de yapabilen işin uzmanı firmalarda hazırda memleket için beklemektedir.

Bodrumda bu arıtmaların hepsi kanalizasyon ve terfi istasyonları ile arıtma tesislerine taşınıp arıtılmaya çalışılıyor .Kimyasal arıtma olmadığı içinde kimyasallar direk  denize deşarj ediliyor.

Bu arıtmalar 7×24 ve 365 gün çalışıyor. Kanalizasyonlara karışan yağmur suyunun getirdiği pisliklerinde  arıtmaya taşınması da,  kapasiteyi artırıyor.

Denize deşarj edilen sözüm ona arıtılmış su  miktarını bir düşünün.

Bodrumdaki iki arıtmanın her birinin kapasitesi 50 000 kişi yani 100 000 kişi.

Diğerlerinin toplam kapasitesi 100 000 kişi ise Bodrumun yarım adasının toplam arıtma kapasitesi yaklaşık 200 000 kişi oda tam kapasite ile çalışırlarsa.

Bodrum yarım adası, içmelerden başlarsak bodrum,gümbet,bitez,akyarlar,turgutreis,gümüşlük,yalıkavak,gündoğan

Göltürkbükü ve torba ile çevrili. Bu beldeler yerleşim yerleri. Bunların haricinde  yarım adayı çevreleyen büyük tatil köyleri ,büyük tatil siteleri var. Peki hangi arıtma tesislerine veya kanalizasyonlara veya bilmediğimiz nerelerde atıklarını arıtıyorlar. Arıtma tesisleri tabi varsa arıttıkları suları nereye deşarj ediyorlar. Bodrum en fazla yaz aylarında 500 000 bin nüfusa ulaşıyor olabilir. kimileri 700 bin, 1 milyon insan diyor.

Bodrumun toplam arıtma kapasitesi 200 000 kişi ve sadece biyolojik.

Geri kalan 300 000 bin kişinin arıtmasını nereye gidiyor.

Şimdi gelelim deniz kirliliğine.

Müsilaj neden oluşur. Deniz suyunun artan sıcaklığı  dolayısı ile  bakterilerin çoğalması ile oluşur. Bunlar alg ve plantar türü canlılardır. pislikten beslenirler. oluşan bu tabaka deniz üstünde ve deniz alında kirletilmiş olan denizdeki ,cıva, mangan, arsenik, demir, molibden, bakır,  krom, çinko, kalay, gümüş, kadmiyum, ve kurşun gibi ağır metalleri mıknatıs gibi üzerine çeker. sonuçta toksin ve ağır metalden oluşan bir zehir kümesi ortaya çıkar. Deniz canlılarını bir sümük gibi kaplar öldürür ,peşin denizin altında başlar. Böyle bir denizde suya giren kişide büyük sağlık sorunları yaşar. Bodruma gelmez diye düşünmeyin teknelerle sintine suyu ile Marmara Denizi’nden bütün denizlerimize bilhassa sıcak olan yerlere hemen yayılabilir.

Marmara’da Müsülaja karşı yapılan temizleme çalışmaları ise insanı güldürecek türden.

Maalesef ülkemizde sorunlar saldım çayıra mevlam getire teranesiyle yürüyor. bir kötüsü de daha var kahverengi deniz yosunları onlarda pislikle beslenirler Akdeniz’de bol miktarda bulunur (saregessum)

Türkiye kıyılarındaki  tatil köylerinden birinden bahsettim.8 bin km den fazla sahil şeridimiz var.

Artık enseyi karartmayalım bile diyemiyorum. sadece Bilinç ,Bilinç ,Bilinç diyorum.

Bir melek gelip te sihirli sopasıyla dokunum her şeyi eskiden olduğu gibi Türkiye’nin eski temiz güzel günlerine geri döndüreceğini düşünüyorsanız

yanılıyorsunuz.

diyebileceğim birkaç kelime kaldı.

Neresinden tutsan kirli değnek.

Aktur tatil sitesi