DOLAR
33,9376
EURO
37,6699
ALTIN
2.800,04
BIST
9.436,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
28°C
Muğla
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Hafif Yağmurlu
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
26°C

Çocuklarda boy uzaması sağlık göstergesi

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Ünsür, çocuklarda sağlık değerlendirmesinin en temel göstergesinin “büyüme ve gelişme” olduğunu söyleyerek, sağlıklı çocuklar yetiştirebilmek için büyüme ve gelişme takiplerinin, hasta olmadıkları dönemlerde de kontrollerinin yapılmasını önerdi. Ünsür, baş çevresinin “beyin gelişimini gösteren en önemli bulgu” olduğunun da altını çizdi.

Çocuklarda boy uzaması sağlık göstergesi
16.04.2023
268
A+
A-
polat-galle

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Ünsür “15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü” vesilesiyle çocukların büyüme ve gelişme takiplerinin özellikle hasta olmadıkları dönemlerde yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda sağlık değerlendirmesinin en temel göstergesinin “büyüme ve gelişme” olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ünsür, “Büyüme vücudumuzdaki hücre ve organların kütle ve hacim olarak büyümesi, gelişme, kütle ve hacim olarak gelişen organların işlem ve fonksiyon kazanmasıdır. Sağlıklı bir nesil yetiştirebilmek için çocuklarımızın büyüme ve gelişmelerini yakından takip etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“BÜYÜMENİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEM ANNE KARNI DÖNEMİDİR”

Özellikle toplumumuzda yalnızca hasta olunduğu zaman doktora gitme kültürünün çok yaygın olduğuna işaret eden Doç. Dr. Ünsür, anne babalara sağlıklı çocuklar yetiştirebilmek için büyüme ve gelişme takiplerini hasta olmadıkları dönemlerde de önemseyerek, çocuklarının kontrollerinin periyodik olarak yaptırmalarını önerdi.

Büyümenin anne karnında başladığını ve en hızlı büyümenin bu dönemde gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Ünsür, “0-1 yaş arası büyümenin anne karnından sonra en hızlı olduğu dönemdir. Organlarımızın fonksiyon kazanması açısından da çok önemli bir dönemdir. 1-2 yaş arasında daha çok gelişim ön plana çıkar. Daha çok psikososyal, mental ve zihinsel gelişim burada gerçekleşir. Bu dönemlerde çocuklarımızın yakın takibini yaparak, büyüme ve gelişmelerini olumsuz etkileyen durumların varlığını önceden tespit etmek oldukça önemlidir” diye konuştu.

“BAŞ ÇEVRESİ BEYİN GELİŞİMİNİ GÖSTEREN EN ÖNEMLİ BULGU”

Büyüme denilince, öncelikle boy, kilo ve baş çevresi artımından bahsettiklerini aktaran Doç. Dr. Ünsür, “Sağlıklı doğmuş bir bebek, yaklaşık 3 buçuk kilogramdır. İlk 3 ayda genellikle ayda 1 kilo almalarını isteriz. Daha sonra bu kilo alımları yavaş yavaş azalmaya başlar. Haftalık olarak, 100-150 grama kadar düşer. Genellikle 5’inci ayda doğum kilolarının 2 katına erişirler. 1 yaşında da 3 katına erişirler. Boy açısından 50 santimetre doğan sağlıklı bir bebek 1 yaşına geldiğinde 75 santimetreyi bulur” dedi.

Doç. Dr. Ünsür, baş çevresinin “beyin gelişimini gösteren en önemli bulgu

“2 YAŞTAN SONRA 6 AYDA BİR KONTROL GEREKİR”

“Genellikle kalıtımsal faktörlerle birlikte boy ve kilo artışı sağlığın en önemli göstergesi olduğundan; büyümede meydana gelen duraklama da genetik faktörlerin göz önünde bulundurularak hormonal durum ve çevre ile ilgili faktörlerden beslenme ile ilgili bir problem olup olmadığını araştırmak gerekir.”

Doç. Dr. Ünsür, anne babalara; bebeklerin 0-1 yaş arasında; ilk ayda haftalık; 1- 6 ay arası ayda bir, 6- 12 ay arasında 3 ayda bir; 1-2 yaş arasında 3 ayda bir; 2 – 6 yaş 6 ayda bir, 6 yaştan ergenlik sonuna kadar yılda bir büyüme parametreleriyle ilgili kontrol yaptırmalarını önerdi.

ETİKETLER: , , , ,