DOLAR
32,5241
EURO
34,8483
ALTIN
2.429,49
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
26°C

Gayrimenkul değerlemenin en fazla yapıldığı 10 ilçe

Gayrimenkul değerlemenin en fazla yapıldığı 10 ilçe
10.09.2021
834
A+
A-
velux

Sermaye Piyasası Kurulunun 2021 Yılı gayrimenkul değerleme asgari ücret tarifesinin güncellenmesine ilişkin kararı resmi gazetede yayımlandı. Düzenlemeye göre değerleme ücretlerinde ortalama yüzde 7,5 oranında artış yapıldı.

2021 yılı gayrimenkul değerleme ücretleri ücretleri için tıklayın.

Gayrimenkul değerleme kavramı 2000’li yıllarla birlikte hayatımızda yerini aldı. Gayrimenkul değerleme, özellikle konut kredileri ile ipotekli konut alım ve satımlarında önemli bir unsur olması nedeniyle her geçen dönemde daha çok telaffuz edilir oldu.

Gayrimenkul değerleme, bir taşınmazın emlak değerinin tespit edilmesini içeren işlemler bütünü. Belirli kriter, etik kurallar ve nesnel ölçütlere göre gerçekleşen ve bir gayrimenkulün değerini gösteren işleme gayrimenkul değerleme deniyor. Bir başka deyişle, söz konusu gayrimenkulün gerçek değerinin ortaya çıkarılmasında belirleyici role sahiptir. Gayrimenkul değerleme çoğunlukla konut kredisi başvuru işlemlerinde, ipotekli konut alımları vb işlerde kullanılıyor.

Gayrimenkul değerlemenin en fazla yapıldığı 10 ilçe

İstanbul, Ankara ve İzmir en çok rapor hazırlanan şehirler

TDUB verilerine göre 2021 2. çeyrek sonu itibari ile 464 bin 263 adet rapor hazırlandı. Geçen yılın aynı dönemine göre değerleme raporu sayısında yüzde 28,07 oranında düşüş yaşandı. Konut kredisi faiz oranlarındaki artışların yanı sıra pandemi etkisi ile düşüşler devam ediyor. 2. çeyrek sonunda en çok rapor hazırlanan iller sıralamasında ise İstanbul’da 97 bin 344, Ankara’da 38 bin 731 ve İzmir’de 27 bin 450 rapor hazırlandı. İstanbul ilinde hazırlanan raporların sayısı tüm raporların yüzde 20,97’sini kapsıyor.

Gayrimenkul değerlemenin en fazla yapıldığı 10 ilçe

 

En fazla rapor hazırlanan 10 ilçe

TDUB raporundaki 2. çeyrek sonunda en fazla rapor hazırlanan ilçelerde de ilk sırada Esenyurt yer alıyor.

İstanbul’un Esenyurt ilçesi, İstanbul’da iş hacminin yüzde 12,03’ünü, ülke genelinde toplam iş hacminin yüzde 2,52’sini oluşturarak sektör açısından en yoğun ilçe konumunda.

Esenyurt’tan sonra en çok rapor Çankaya için hazırlanırken bu ilçeleri sırası ile Alanya, Keçiören, Yenimahalle, Başakşehir, Beylikdüzü, Nilüfer, Şehitkamil ve Küçükçekmece takip ediyor.

 

Gayrimenkul değerleme raporunun sektörlere göre dağılımı

2021 yılı 6 aylık dönemde Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları tarafından hazırlanan değerleme raporlarının adet olarak yüzde 87,71’lik payını bankacılık, yüzde 6,01’lik payını yabancıya satış, yüzde 0,27’lik payını sermaye piyasası ve yüzde 6,01’lik payını diğer raporlar aldı.

Gayrimenkul değerlemenin en fazla yapıldığı 10 ilçe

En çok konut ve tarla için değerleme raporu isteniyor

2021 yılı 6 aylık dönemde hazırlanan gayrimenkul değerleme raporlarının yüzde 86’sını bir taşınmaz için hazırlanmış raporlar, yüzde 14’ünü birden fazla taşınmazın tek bir dosyada değerlemesinin yapıldığı raporlar oluşturdu.

Tek nitelikli taşınmazlardan oluşan raporlar içinde konut nitelikli taşınmazlara ait raporlar yüzde 60’lık paya sahip. Tek nitelikli taşınmazlardan oluşan raporlarda konut nitelikli taşınmazlar dışında en yüksek paya sahip taşınmaz niteliği yüzde 10 ile tarla. Tarla nitelikli taşınmazı yüzde 9 ile dükkan, yüzde 7 ile arsa ve yüzde 5 ile ofis, yüzde 2 ile fabrika, yüzde 2 ile imalathane nitelikli taşınmazlar takip etti. Çiftlik, depo, iş merkezi, otel, akaryakıt istasyonu, makine, okul ve diğer nitelikli taşınmazlar ise yüzde 1’in altında oranlarla kalan bölümü oluşturdu.