DOLAR
39,6706
EURO
45,7795
ALTIN
4.297,56
BIST
9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
35°C
Muğla
35°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
34°C
Salı Parçalı Bulutlu
34°C

Gayrimenkullerde intifa hakkı nasıl tescillenir?

Gayrimenkullerde intifa hakkı nasıl tescillenir?
02.02.2022
A+
A-

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde gayrimenkullerde intifa hakkının nasıl tescil edileceğini yazdı. Tamer Heper’e bir okuyucusu, “Kayınvalidem tapu müdürlüğüne, sulh hukuk mahkemesi ilamı metnini ihtiva eden bir fotokopi verdi. Geçen yıl tapuya kaydettirmek için gittiğimde, müracaat memuru bu belgenin intifa hakkı içermediğini söyledi. Oysa karar belgesinde, “… muris Ayşe Yılmaz’ın intifa hakkını tercih ettiği anlaşılmakla…” ifadesi yer almaktaydı. Bu ibare intifa hakkının tescili için yeterli değil mi?” sorusunu yöneltti. 

İşte Tamer Heper’in yanıtı…

Okuyucumun elindeki mahkeme kararını görmeden kendisine net yanıt veremeyeceğim. Zira açıklayacağım nedenlerle bir yanlışlığa meydan vermek istemem. Nedeni şu: Okuyucumun kayınvalidesinin eşinden vefatı nedeni ile almış bulunduğu veraset ilamını sunduğu anlaşılıyor.

Zira veraset ilamlarında sağ kalan eşlerin intifa hakkını tercih hakkı vardı. Bu hak 1990’a kadar yasamızda yer almakta ve eşe bir seçimlik hak tanınmaktaydı. Sağ kalan eş hakime beyanda bulunarak intifa hakkını seçtiğini bildirirse mirasta, mülkiyet hakkından daha büyük bir pay itibarıyla intifa hakkını seçebilirdi.

İşte okuyucumun bahsettiği veraset ilamı 1990 yılından önce alınmış bir mahkeme kararı ise intifa hakkını tercih ettiği kararda yer alır ve tapu mahkeme kararına göre işlem yapar.

Eldeki veraset ilamında ölüm tarihi 1990 tarihinden sonra ise eşin intifa hakkı bu tarihte kaldırıldı. Yani sağ kalan eş artık intifa hakkını seçemez, sadece kalan diğer mirasçılara göre değişen oranlarda mülkiyet hakkına sahip olur. İşte acaba tapu müdürlüğünün itirazı bu yönde mi? İşte bunun için veraset ilamını ve ret gerekçesini görmeden net yanıt veremeyeceğini söyledim.

Peki diyelim ki gerçekte her şey yasal ve veraset ilamında kayınvalidenin intifa hakkına sahip olması gerekiyor ama tapu bu işlemi yapmadı. Bu halde ilgilisinin bölge müdürlüğüne itiraz hakkı vardır. Bu itiraz yazılı olarak yapılır. Buradan da talebin reddi kararı gelirse genel müdürlüğe itiraz hakkı vardır ve bu itirazlar tebliğden itibaren 15 gün içinde yapılmalıdır.