DOLAR
35,5972
EURO
37,0214
ALTIN
3.117,15
BIST
10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Kadastro Hatalarının Düzeltilmesine Karşı Dava

Kadastro Hatalarının Düzeltilmesine Karşı Dava

Tapu sicil tüzüğü 87 de kadastro tespitleri sırasında yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi düzenlenmiştir. İlgili kişinin kadastroya başvurusu ya da resen kadastro sırasında ya da sonradan yapılan işlemlerdeki geometrik durumları kesinleşmiş taşınmazlardaki ölçü, sınırlandırma, tersimat ve hesap hataları ile yüz ölçümü farklılıklarındaki düzeltmelere karşı dava açılabilir. Düzeltmeye karşı dava yolu Sulh Hukuk Mahkemesidir. Burada önemli olan düzeltmelere giren nedenlerin doğru tespit edilmesidir. Ve bir diğer önemli husus ise kadastro müdürlüğüne kaydın düzeltilmesi başvurusunda bulunulmadan doğrudan sulh hukuk mahkemesinden m.41 sebebi ile dava açılamayacağıdır.

Kadastro Müdürlüğünün tebligat gününden başlamak üzere 30 gün içinde dava açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü süredir.

Davacılar düzeltmeden etkilenen kişiler davalı ise kadastro müdürlüğü tarafından resen gerçekleştirilmişse kadastro müdürlüğü ile düzeltmeden yarar sağlayan parsel sahibine karşı açılması gerekmektedir.

Kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle kesinleşmiş olan taşınmazlarda, değişiklik işlemleri sırasında ortaya çıkan yüzölçümü farklılıklarından, kadastronun dayandığı teknik kurallarda belirtilen hata sınırları içinde kalanların re’ sen düzeltilmesine kadastro müdürlükleri yetkilidir. Örnek vermek gerekirse mülkiyet sınırlar belirlenirken, dayanak belgelerin yanlış uygulanması veya yerel bilirkişilerin hatalı yer göstermelerinden kaynaklanabilecekken, sınırlandırma, ölçü değerinin doğru alınmasına rağmen paftaya yanlış aktarımı veya sabit noktaların hatalı tersimi nedeniyle doğru yapılan mülkiyet sınırları tespitinin paftada yanlış gösterilmesi 41. madde kapsamında değerlendirilmektedir

Kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş olan taşınmazlarda ölçü, sınırlandırma, tersimat ve hesaplamalardan doğan hatalar, ilgilinin müracaatı veya kadastro müdürlüğünce re’sen düzeltilir. Düzeltme, taşınmaz malikleri ile diğer hak sahiplerine tebliğ olunur. Tebliğ tarihinden başlayan otuz gün içinde düzeltmenin kaldırılması yolunda sulh hukuk mahkemesinde dava açılmadığı takdirde, yapılan düzeltme kesinleşir.

Buradaki mülkiyet değişikliğinden, orijinal ölçü değerleri ile zemin uyumlu hale getirilmesi amaçlanmakta olup, tapu iptali ve tescil yolu ile çözümlenecek nitelikte olan kadastro tespitine dayalı istemleri bu madde kapsamında değerlendirilmemiştir. Kadastro çalışmaları sırasında zemindeki mülkiyet sınırlarını oluşturan ölçü değerlerinin paftaya doğru aktarımı söz konusu ancak, bu ölçümün hatalı olduğu iddiası var ise bu durum düzeltme işlemine değil, tapu iptali ve tescil davasına konu olacaktır.

 

Aktur tatil sitesi