DOLAR
32,3105
EURO
35,0957
ALTIN
2.279,29
BIST
8.961,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

MUÇEP Küdür Yarımadasına Dikkat Çekti…

MUÇEP Küdür Yarımadasına Dikkat Çekti…
Bodrum Ev Emlak

Bodrum Belediye Başkanlığı’nın Küdür ve Dodo Beach ile ilgili yaptığı kamuoyu açıklamasının ardından, Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi, Bodrum  Yarımasıyla ilgili görüşleri kamuoyu ile paylaştı.

Arena Bodrum Haber – 1980’li Yıllardan bugüne kadar Bodrum’un gündeminde yer alan Yalıkavak Mahallesinin barındırdığı tarihi ve doğal değerler arasında en önemli bölgelerinden olan Küdür Yarımadası olduğuna dikkat çekilen paylaşımda aşağıdaki diğer gündem konuları da yer aldı.

Eski tanımlamalarla  1.derece doğal SİT, 1 ve 2.derece arkeolojik SİT alanları,antik limanlar ve 4 milyon metrekare mera alanından oluşan, uluslar arası anlaşmalara konu olan, Akdeniz  fokların üreme ve yaşam  alanlarını barındıran  çok kıymetli bir coğrafyadır.

Bu nedenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2014 yılında başlattığı Sit Alanlarının Yeniden Değerlendirilme sürecinde, bilim insanları, STK.lar ekolojistler, çevre aktivistleri, Küdür halkı yarımadanın yeniden koruma kapsamına alınması için yoğun çaba sarf ettiler.

15-16 Haziran 2019 tarihinde Küdür Platformu, Bodrum Belediyesi ve TMMOB Mimarlar Odası Bodrum temsilciliği tarafından düzenlenen Küdür Çalıştayı sonuç bildirgesinde tabiatın sığındığı biricik yer olarak tanımlanan Küdür’e ayakkabı ile dahi girilmemesi gerektiği vurgulanarak, coğrafyamızı yaşanmaz hale getiren imar ve yapılaşma temelli planlama modelinin acilen terk edilerek, Küdür’den başlamak üzere “Bütüncül Alan Yönetimi ve Eylem Planı”nın uygulanmaya konulmasının önemine dikkat çekildi ve konunun takipçisi olunacağı kamuoyuna bildirildi.

Tüm bu çabalar neticesinde  yarımadanın yerleşim bulunan bölgesi dışındaki büyük bölümü   12/02/2020 tarihinde Resmi Gazete’de de  yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Kesin korunacak hassas alan” olarak tescil olundu.

Bu karar sonucunda, alan kapsamında bulunan ve 1997 yılından bugüne el değiştirmelerle ,ruhsatsız yapılanmasıyla ve mevzuata aykırı iskelesi ile gündemden düşmeyen,belli bir zümrenin kullanabildiği Dodo Beach isimli işletmenin yıkımı  yeniden gündeme geldi. Bodrum Belediyesince sürece ilişkin yapılan açıklama üzerine bizler de değerlendirmelerimizi paylaşıyoruz.

1-) Anılan işletme, mülkiyeti Hazineye ait mera vasıflı alanda yaklaşık 14.000 m2 lik alanda bulunmaktadır. Bodrum Belediyesince 22.02.2017 tr.de  1.derece doğal sit alanında bulunduğu için tahliye edilmiş ve kaçak ve ruhsatsız yapıları  yıkılmıştır.

2 -) İşletme Çevre Şehircilik Bakanının bizzat kendisinin  defaten 1.derece sit alanlarının kapsamı dışında olduğunu beyan etmesine rağmen 2018 yılında İmar barışı diye bilinen yasadan yararlanarak  Belediyenin yıkımı sonrasında yeniden yaptığı kaçak yapılar için Yapı Kayıt Belgesi almış, 12/02/2020 tarihinde bölgenin Kesin Korunacak Hassas alan  ilanı üzerine bu belge  Çevre ve Şehircilik  Müdürlük Yapı belgesi değerlendirme Komisyonunca 13/03/2020 tarihinde iptal edilmiş, baştan beri mevzuata aykırı ahşap iskelelere ilişkin 3 yıllık sözleşmesi de  06/04/2020 tarihinde yine bölgenin Kesin Korunacak Hassas Alan ilanı üzerine feshedilmiştir.

3-) İptal edilen Yapı Kayıt Belgesi iptaline karşı işletme sahibinin  açtığı dava Muğla 2.İdare Mahkemesi 2020/725 E.no.su ile derdesttir.

Bu dosya üzerinden mahkeme, İYUKn.27/ 2. istinaden Yürütmeyi Durdurma kararı verdiğinden Belediyenin  3091 sy.lı kn.uyarınca Kaymakamlık Makamı ile birlikte başlattığı yıkım işlemleri durmuştur.

Basında ve Sosyal medyada  anılan işletmenin “yıkılarak,  tahliyesinin tamamen gerçekleştiği” başlıkları ile verilen haberler, Bodrum Belediyesi’nin kamuoyuna yaptığı açıklamada “yıkılarak, tahliyesi tamamen gerçekleşmiştir” şeklinde yer almamıştır.

4-) Davalı Çevre Şehircilik İl md.15.05.2020 tarihinde  davaya verdiği cevapta bölgenin ekolojik önemine değinerek YD. kararının kaldırılmasını talep etmiştir. Usul kuralları gereği, mahkemece önümüzdeki günlerde YD kararı hakkında yeni bir değerlendirme yapılacaktır. Bizler de bir an önce bu kararın kaldırılmasını umuyoruz. Dileriz bir işletme sahibinin rant kaygısı değil, doğamız kazansın.

SONUÇ OLARAK;

  1-)  Varsa YD.kararından sonra alanda yapılan   yapı ve yapı ekleri  hukuken dava ve YD konusu olmadığından  bunlar hakkında Belediyece ayrıca yapı tatil tutanakları düzenlenip 2863 sy.lı Kn.gereği Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna ihbarlar yapılmalıdır.

2-) Ahşap  İskeleler ivedilikle kaldırılmalıdır

3-) İşletme sahipleri,  kiracılık sıfatı kalmadığı için mevcut yapıların zilyetliğini muhafaza edemezler ve  ticari faaliyette bulunamazlar.

4-) Kıyı Kanunu ihlallerinin  bulunup bulunmadığı yeniden tesbit edilebilir.

5-) Bodrum Belediye Başkanlığının ,Muğla 2.İdare Mahk.deki davaya davalı ÇŞB İl md. yanında katılarak destek olması  mümkündür.

Doğa kaybederse hepimiz kaybederiz.        

Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi

Aktur tatil sitesi