DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
22°C

“MUĞLA’DAKİ ORMAN YANGINLARI ARICILIK SEKTÖRÜ İÇİN DE FELAKET OLDU”

“MUĞLA’DAKİ ORMAN YANGINLARI ARICILIK SEKTÖRÜ İÇİN DE FELAKET OLDU”
Aktur tatil sitesi

Son 15 gündür Muğla’yı etkisi altına alan tarihimizin en büyük orman yangınları yaklaşık 70 bin hektarlık orman varlığımızı yok etti. İktidarın öngörüsüzlüğü ve hazırlıksızlığı felaketin boyutlarını akıl almaz şekilde artırdı. Bu yangınlarda on binlerce kızılçam, zeytin, defne, keçiboynuzu ağacı yanarak kül oldu. Bu felakette ağaçların yanı sıra, henüz sayısını tespit edemediğimiz yüzlerce canlı türüne ek olarak endemik bitki türleri zarar gördü, neticede orman ekosistemi ağır hasar aldı.

Muğla’daki yangınlar sadece orman varlığımız ve içindeki canlı türleri için değil, aynı zamanda doğal yaşamın devamı için büyük rol oynayan arıcılık sektörü için de felaket oldu. Çünkü arıların beslenme kaynakları ve yaşam alanları yok oldu.  Muğla’da tek geçim kaynağı arıcılık olan çok sayıda vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızla alakalı ciddi tedbirler alınmazsa hepsi köylerinden göçmek zorunda kalacaklar.

“20-30 YIL BOYUNCA ÇAM BALI REKOLTESİ DÜŞÜK OLACAK”

Yangınların neden olduğu ağır tahribattan dolayı önümüzdeki yıllar boyunca arıcılık faaliyetleri ve bal üretimi çok büyük oranlarda azalacak, özellikle çam balı rekoltesi önümüzdeki 20-30 yıl boyunca çok düşük olacak. Çünkü, yanan ağaçlarda bulunan ve çam balı üretiminde aracılık yapan endemik bir tür olan basra böcekleri de yandı. Dünyadaki çam balı üretiminin %90’ını sağlayan Muğla’daki üreticilerimiz perişan hale geldiler.

“İKTİDAR ARICILARIN FERYADINA KULAK VERMELİ”

Tüm bunların sonucunda, Muğla bölgesinde geçimini arıcılıkla sağlayan çok sayıda vatandaşımızın gelir kaynakları da yanmış oldu. Geçimini arıcılıkla sağlayan vatandaşlarımızın maruz kaldıkları felaketin boyutlarının belirlenmesi, karşı karşıya kaldıkları sıkıntıların önümüzdeki 20-30 yılı da kapsayacak şekilde hafifletilmesi veya giderilmesi için acil tedbirler alınmasına ihtiyaç var. Öncelikle yapılacak tespitlerden sonra hızlı bir şekilde yaraların sarılması için devletimize büyük bir sorumluluk düşüyor. Arıcıların başta Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan kredileri olmak üzere, borçlarının ertelenmesine ve ciddi şekilde desteklenmeye ihtiyaçları var. Ayrıca, Muğla bölgesinde Basralı çamlar büyük oranda yandığı için kalan ağaçlar, zor durumdaki Muğlalı arıcılara destek olmak açısından birkaç yıl boyunca (hiç değilse bu yıl için) sadece Muğlalı arıcılarımıza bırakılmalı. Bunun için de Muğla dışından arıcıların Muğla bölgesine girmesi birkaç yıl için kısıtlanmalı. Acil olarak alınması gereken tedbirlerin yanı sıra, kapsamlı bir “çam balı sektörü çalıştayı” düzenlenmeli ve bilimsel bir şekilde yol haritası ortaya konmalı. İYİ Parti olarak, iktidara bir an evvel arıcıların feryadına kulak vermesi çağrısı yapıyoruz.

polat-galle