DOLAR
35,5972
EURO
37,0214
ALTIN
3.117,15
BIST
10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Sektör temsilcileri konut satış istatistikleri için ne düşünüyor?

Sektör temsilcileri konut satış istatistikleri için ne düşünüyor?
18.05.2021
989
A+
A-

TÜİK’in nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, geçen ay 95 bin 863 konut satışı gerçekleştirildi. Nisanda satılan konut sayısı, marta göre yüzde 13,82 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124,1 artış gösterdi.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, nisanda konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan yüzde 124,1’lik artışın konuta duyulan ihtiyacı gösterdiğini, faiz indirimleriyle satış rakamlarının daha da artacağını belirtti.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konut satışlarına ilişkin yaptığı açıklamada, yüksek faize rağmen geçen ay yükselişe geçen satışlardaki hareketliliğin sürdüğünü belirterek, açıklanan rakamların ‘konuta duyulan ihtiyacın devam ettiğini’ gösterdiğini kaydetti.

Yüksek faiz oranları karşısında yatırımcının kredisiz ya da senetle ev satın alma yolunu izlediğini aktaran Özyurt, salgının, konuta duyulan ihtiyacı daha da ön plana çıkardığını, dolayısıyla yastık altında bekleyen döviz ve altın birikimlerinin konut alımı için kullanıldığını bildirdi.

Özyurt, aşılamanın genişlemesiyle yabancıya satışta martta başlayan yükselişin nisanda da devam ettiğini belirterek, ‘Aşılamanın daha da ilerlemesiyle artışın önümüzdeki aylarda hız kazanacağını söyleyebiliriz. Faizlerin düşürülmesine yönelik atılacak adımlarla bu süreç daha da hızlanabilir.’ ifadelerini kullandı.

“Faiz indirimi ve yeni finansman modelleri ile satışları ikiye katlayabiliriz”

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da 6 ay aradan sonra martta yükselişe geçen satışlardaki hareketliliğin sürdüğünü aktararak, nisanda yaşanan artışta, yüksek seyreden döviz ve altın fiyatlarının hatırı sayılır bir etkisi bulunduğunu kaydetti.

Geçen yıl azalan stokların etkisiyle konut ihtiyacının da arttığını vurgulayan Akkuş, ‘Salgın da bu ihtiyacı tetikledi. ‘Başımızı sokacak bir evimiz olsun’ söylemi yeniden popülerlik kazandı. Artan konut ihtiyacıyla sektörümüzde üretim faaliyetleri yeniden canlandı. Faiz oranlarında yapılacak yeni bir düzenleme ve geliştirilecek yeni finansman modelleriyle satışlardaki hareketliliği ikiye katlayabiliriz.’ değerlendirmesinde bulundu.

“Satışlarla birlikte üretim de artıyor”

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır ise sektörde marttaki artışla birlikte başlayan açılım döneminin sürdüğünü belirterek, her yıl bahar aylarında yaşanan canlanmanın, bu yıl farklı bir harekete sahne olduğunu, döviz ve altındaki yatırımların gayrimenkule yöneldiğini aktardı.

Yabancı yatırımcının yüksek seyreden döviz avantajını da kullanarak yatırımlarından ciddi katma değer elde ettiğini kaydeden Bahadır, şu değerlendirmelerde bulundu:

‘Sektörde bahar sezonunun etkileri hissediliyor. Rafta bekletilen kentsel dönüşüm projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sağladığı KDV indirimiyle sahaya inmeye başladı. Çünkü Türkiye’nin, deprem gerçeği ve çarpık kentleşme nedeniyle bu yöndeki projelere acilen ihtiyacı var. Bakanlığımız bu konuya el koydu. Sunulan desteklerle de kentsel dönüşüm faaliyetleri hız kazandı. Türkiye’nin konuta ihtiyacı sürüyor. Her iki açıdan bakıldığında satışlarla birlikte üretim de artıyor. Üreticiye ve yatırımcıya sunulacak teşvik ve indirimlerle bu yöndeki hareketliliğin daha ileri boyutlara taşınabileceğine inanıyoruz.’