DOLAR
32,4954
EURO
34,7211
ALTIN
2.408,97
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C

Yüzlerce çocuğu olan sperm bağışçısına dava açıldı: Bağış yapmasın!

Hollanda’da Sperm bankası yoluyla anne olan bir kadın, “kara listede” bulunmasına rağmen dünya çapında yüzlerce çocuğun biyolojik babası olduğu belirlenen Hollandalı sperm bağışçısı hakkında dava açtı.

Yüzlerce çocuğu olan sperm bağışçısına dava açıldı: Bağış yapmasın!
A+
A-
velux

BBC’de yer alan habere göre Hollanda’daki Donör Çocuk Vakfı ile sperm bankası yoluyla anne olan bir kadın, “kara listede” bulunmasına rağmen dünya çapında yüzlerce çocuğun biyolojik babası olduğu belirlenen Hollandalı sperm bağışçısı hakkında dava açtı.

Vakıf ve anneler, 41 yaşındaki Jonhatan M.‘nin artık daha fazla sperm bağışı yapmasını istemiyor.

Sperm bağışı yoluyla çocuk sahibi olan aileler, aynı bağışçıdan olan yüzlerce çocuğun ensest ya da akraba evliliği riskiyle karşı karşıya kalabileceğinden endişe duyuyor.

Hollanda yasaları, bağışçıların en fazla 12 kadına sperm vermesine ve en fazla 25 çocuğun babası olmasına izin veriyor.

Ancak Hollanda’nın Lahey kentinde yaşayan Jonathan M.‘nin, yasal engellere rağmen 102 çocuğun biyolojik babası olduğu belirlendi.

Hollanda’da kara listeye alınan ve bağış yapması yasaklanan Jonathan M., dünyadaki diğer sperm bankalarına ve kişilere sperm vermeye devam etti.

Jonathan M.‘nin kendi açıklamalarına göre, şu anda çeşitli ülkelerde kendi spermlerinden dünyaya gelen 550 çocuk bulunuyor.

Sperm bağışı yoluyla dünyaya gelen kişilerin kurduğu Hollanda Donör Çocuk Vakfı ve bir anne, Jonathan M.’nin sperm bağışı yapmasının engellenmesi ve bugüne kadar bağışta bulunduğu kliniklerin adını vermesi için mahkemeye başvurdu.

Lahey Mahkemesi, davayı öncelikle ele alacak. Mahkeme, dava sürecine ilişkin takvimi Pazartesi günü belirleyecek.

Hollanda’da, 2004’ten bu yana isimsiz sperm bağışı yasak. Çocuk, 16 yaşına geldiğinde biyolojik babasının kimliğini öğrenebiliyor.

Aynı bağışçıdan olan çocukların birbirleriyle ilişki kurmasını ve kalıtsal hastalıkların yayılmasını önlemek ve için bir donörün sperminden en fazla 25 çocuk yapılmasına izin veriliyor.

Hollanda Jinekologlar Derneği, 2017 yılında, klinikleri uyararak, en az 102 çocuğun bir bağışçıdan alınan spermler yoluyla dünyaya geldiğini bildirdi.

Hollanda, Jonathan M.’yi, sperm bağışı yapmaması için kara listeye aldı. Ancak buna rağmen bağış yapmayı sürdürdü.

Vakıf ve bağışlanan sperm yoluyla çocuk sahibi olan kişiler, ensest ya da akraba evliliği riski nedeniyle endişeli.

Şu anda Kenya’da olduğunu söyleyen Jonathan M., Hollanda medyasının sorularına yanıt vermedi.