DOLAR
32,5663
EURO
34,8269
ALTIN
2.433,30
BIST
9.701,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C

Ahmet Aras; “Para Kirlidir”

polat-galle

“Bodrum Belediyesi, Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) ve C-Majör İş’ten Sesler Korosu iş birliği ile Bodrum’da yangından etkilenen vatandaşlar için ‘Her nota bir fidan’ temalı konser düzenlenecek. Konserde yapılacak bağışlar, yangınlardan etkilenen vatandaşların ihtiyaçları ve yanan alanların rehabilitasyonu için kullanılacak.

Tema güzel ‘Her nota bir fidan’, konser davetiyesi alacaksınız, konsere gideceksiniz, toplanan gelirden maliyetler çıkarılacak, kalan parayla yangından etkilenen vatandaşların ihtiyaçları karşılanacak.

Oldum olası bu tür hikayeler hiç inandırıcı gelmemiştir bana. Bu yolla gelir elde eden, bir kurum yada kuruluşa henüz rastlamadım.

Konuyla ilgili basın toplantısında Belediye Başkanı Ahmet Aras, aynı zamanda BOTAV (Bodrum Tanıtma Vakfı Başkanıdır) kendisi şunu ifade etmekte ;

“Aynı zamanda konser davetiyesi ile yapacağınız bağışlar, BOTAV üzerinden yangında zarar gören vatandaşlarımızın ihtiyaçları için kullanılacaktır.”

Davetiye aldığınızda BOTAV’a bağış yapmış oluyorsunuz, bu durum hukuki değildir. Davetiye karşılığı bağış yapılıyorsa, o zaman da bağış makbuzu düzenlenmelidir.

Aksi halde kimin, davetiyeyi kime, kaç paraya sattığını, toplam kaç davetiye basıldığını bilmek zordur.

Hoş davetiyeler denildiği gibi bağış karşılığı verildiği görünse de, zorunlu olarak belediye personeline sattırılmaya çalışıldığı duyumları aldık.

Bu tür vakıflar yada dernekler sadece kendi üyelerine değil, bulundukları yerdeki tüm kamuoyuna karşı sorumludurlar.

Düzenledikleri gecenin mali tablolarını ortaya koymalıdırlar. Şu kadar davetiyeye karşılık, şu kadar gelir elde edildi, sponsorlardan şu kadar bedel alındı. Bunun karşılığında, Orman yangınında mağdur olanlara şu kadarlık destek sağlanacak denilmelidir.

Sponsorların adını tek tek yazmayı unutmayın…

Dün akşam Antik Tiyatroda düzenlenen konsere ilgi azdı. Başkan Aras konuşmasında; bir gün önce yazdığım “kaçak yapıları yapanlar, belediyenin kadrolu sponsorları” olduğunu onaylayıcı açıklamada bulundu.

Para kirlilidir, sanata yatırım yapılırsa temizlenir, sponsorlara teşekkür ediyorum bu kirli parayı sanatla temizledikleri için” dedi

Ben demedim, Ahmet Aras dedi. Şehrin emin adamı sponsorlara ne demek istedi, varın siz karar verin. Artık sponsorlar “parayı verelim adımızı yazmayın” diyecekler.

Evet konser falan güzel işler, toplumu dinamik tutar. Ancak orman yangınında mağdurların kayıplarını karşılama yarışı, ilginç geldi bana.

Bakanlar açıklama yapıyor olay yerinde halka söz veriyor; “tüm kayıplar karşılanacak” diye. Belediyeye gelen bağışlar var, şimdide BOTAV soyundu bu işe, ne düşündüler bilmemem ancak ;

Hiç konser yapmadan çıkıp bağış toplasaydı BOTAV, hani bu aralar üyelerden Bodrum’u tanıtmak için yüklü paralar toplamayı düşünüyorlar ya, onun gibi ve toplanan bağışları ihtiyaç sahiplerine dağıtsalar çok daha fazla destekte bulunmuş olurlardı.

Tabi biz eğlenememiş olurduk ama varsın olsun, eğlencemiz geride kalsın.

Soralım o zaman;

Yangının Bodrum’a olan maddi zararı nedir? Toplam konut, ticarethane, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların zararı nedir?

Bu zararın ne kadarı karşılanmıştır?

Orman yangını sırasında ve sonrasında yapılan harcamalar toplam ne kadar?

Durumdan vazife çıkarmamalı, yardım toplama bir ihtiyaçtan mı çıktı, yoksa dostlar alışverişte görsün mü?

Şu ana kadar devletin kurumları yanan alanlardaki kayıplar için ne ödeme yaptı, bakanlar verdikleri sözde durmadı mı?

Bodrum belediyesi gelen tüm yardım malzemelerini, nakdi alınan ve hesaba yatan bağışları açıklamalarıyla kalem kalem yayınlamalıdır.

Bu işler “ciğerimiz yandı, canlarımız yandı.” diye arabesk sözlerle ağıt yakılarak çözülmez. Dilenci gibi üç bilet satılarak, yaralara merhem olunamaz. Kendinize eğlence arıyorsanız gidin ötede oynayın.

Elimde dört sayfalık ihtiyaç listesi var, bunu talep eden kişinin olayda aslen kabahatli olmadığını düşündüğümden, yayınlamıyorum. Listeyi zorla yazdıran ve temin edilmesini isteyen kişi, Bodrum Belediye Başkanıdır.

Listeyi bir görseniz yok yok…

“Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri varsa, o yerde güneş batıyor demektir.” Konfüçyüs

Vesselam…

 

Yazarın Diğer Yazıları