DOLAR
32,4983
EURO
34,5913
ALTIN
2.471,50
BIST
9.574,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C

Alan Memnun, Satan Memnun.

Aktur tatil sitesi

Bir beldede yaşayan insanlar; sorunlarının çözümünde yetkili makamlardan umudunu kesip, gazetecilere umut bağladıysa düzen bozulmuş, düzensizliğin düzeni kurulmuş demektir.

Yetkililerden derken salt belediye anlaşılmamalı…

Sistem bir bütündür birbirinden ayrılması söz konusu değildir. Kamu görevi yapmakla yükümlü olanlar, görevlerini tam yapmıyorsa ve bu kronik bir hal alıyorsa, onu denetleyecek birimler devreye girmelidir.

Belli ki bu sistem Bodrum’da çalışmıyor.

Görevini yapmayanlar yaşamlarından memnunken, yaşayan halk çile çekmeye devam etmekte. Su, elektrik, yol gibi günlük yaşamımızı etkileyen sorunların dışında, genel olarak kenti ilgilendiren sorunlar da çözülemiyorsa, toplumun bireyleri ne yapmalı?

Alt yapı, üst yapı sorunlarından bahsedilirken dahi kurallara uyulmuş olsa, sorunu yetkili birimlerin yarattığı görülecektir.

Kaçak yapı engellenemez ve yapı ruhsatları kanun ve yönetmeliklere uygun verilmez ise, daha çok dertleniriz. İmar Barışı; sorun çözeceğine sorunun kendisi olmuştur.

Kaçak yapılaşmada belediye, zabıta direk değil, dolaylı yetkilidir. Doğrudan yetkili olan birim Yapı Kontrol Müdürlüğü’dür. Yani; kaçak ve ruhsata aykırı yapılan tüm işlerin sorumluluğu, Yapı Kontrol Müdürlüğü sorumluluğundadır. Ruhsata aykırı olanlarda ise Yapı Denetim firmaları, Belediye yetkisine sahiptir.

Peki; ruhsat yasaya aykırıysa denetim kimdedir? Yapı Denetim Firmaları ve Yapı Kontrol Müdürlüğü sorumludur. Bu işlemlerde yasaya aykırılık olması durumunda; Büyükşehir Belediyesi alanında ise Büyükşehir Belediyesi’nin denetleme yetkisi vardır. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Yapı Denetim Firmalarını denetler.

Kısaca işleyiş budur…

Kaçak yapı şikayet edildiğinde; sorumlu birimler olay mahalline gider, kaçak yapıyı yapan kişi korunacak birisiyse, resmi olmayan bir mühür vurulur ve inşaat devam eder. Şikayetler artarsa tekrar gider, bu kez “ruhsat başvurusu var.” denir, Baktılar baş edilemiyor “Yapı Kayıt Belgesi var, güçlendirme yapıyor.” denir. Oda olmadı, Çevre Bakanlığına suç atılır.

Yani şikayeti yapanın burnundan getirilir. Bina biter, faaliyet konusu ne ise iş yeri ruhsatı verilir.

Kanun diyor ki; “kaçak yapıyı tespit ettin, 3194 sayılı yasanın 32. ve 42. maddelerine göre işlem yap, Belediye encümeni ceza kesip, yıkım kararı alsın, 30 gün içerisinde mevzuata uygun hale gelmez ise. yık. ( yasallaşamayacak yapılarda bu süre verilmeye bilir)” Yeter mi ,yetmez “tapuya kaçak yapı şerhi düş.” Yeter mi, yetmez bir yıl içerisinde belediye yıkmaz ise, ilgili bakanlık yıkar, iki katı bedelini belediyeden alır.

Peki buna göz yumanların üzerinde mal varlığı yoksa, maliyeti kime rücu edecek belediye?

Kamu zararı…

Bazen de mal sahibi süre ister, kendisi yıkacak, bekle ki yıkılsın…

Şimdi soruyorum yetkililere…

Bodrum İlçesi Akyarlar Mahallesi 328 Ada ,3 nolu parselde, İddialara göre, Yapı Kayıt Belgesi alınmış, belge alma şartları ihlal edilerek sekiz odalı pansiyon inşaatı devam etmekte.

Yetkililer 1 Şubat 2021 tarihinde işlem yapmış ve yapıyı mühürlemiş. Bu tarihten bu güne kadar geçen süre içerisinde, 3194 sayılı kanun kapsamında işlem yapılıp, yıkım kararı alınarak, TCK 184’e göre Cumhuriyet Savcılığına yapı yapan hakkında suç duyurusunda bulunulmuş mu( Yapı Tatil Zaptı düzenlendikten sonraki 7 gün içerisinde konunun encümene gönderilmesi zorunludur)?

Bu yapı yasallaşamayacağına göre yıkım kararı ne zaman uygulanacak?

30 Mart 2021 tarihinde yine şikayet üzerine inşaatın devam ettiği, yapılan mühür işleminin bozulduğu tespit edilmiş. TCK 203’e göre Mühür Bozma suçundan hakkında suç duyurunda bulunulmuş mu?

Sorulara yanıt verilmesine gerek yok, sonuç ortada, yapı yapılmaya devam ediyor.

Şimdi ne olacak dersiniz…

Suçlu ben olacağım, yetkililer diyecek ki “bu adam yazmasa sorun yoktu, ancak şimdi herkes duydu, işlem yapmamız lazım.” Kaçak yapıyı yapanın yetkililerle dostluğu devam edecek ve bunu yazarak kaçak yapı yapanın hedefi haline geleceğim.  Bundan öncekilerde olduğu gibi.

Kimseyle bir derdim yok, derdim; garibanın binası yıkılırken, diğerine göz yumarak çifte standart uygulanmasıdır.

Sormak lazım Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ne işe yarıyor? Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü duyumlarıma göre, Yapı Kayıt Belgesini iptal etmiş.

Alan memnun, satan memnun.

Vesselam…

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları