DOLAR
32,5591
EURO
34,8861
ALTIN
2.428,95
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C

Başkan Kaçak İnşaat Yaparsa…

A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ünü, Bodrum sınırları dışına taştı. Dün ulusal medyada gördük, kendisiyle gurur duyduk.

Meğer kaçak oteli varmış.

Bende diyorum Bodrum’da neden bu kadar çok kaçak, ruhsata aykırı bina var, demek ki balık baştan misali.

Alma garibin ahını, çıkar aheste aheste…

Hakları varken haksız yere “erk bende” diyerek yıktığın yerlerde alınan ah, elbet bir gün etkisini gösterecekti, zaman o zamanmış.

Konu dosyası elimde detaylarıyla mevcut..

Ahmet Aras göreve geldiği gün, yıkımlara kendi otelinden başlasaydı hepimiz takdir ederdik. “Kaçak yapılara savaş açtım.” diye ortalığı ayağa kaldırıp, gözdağı vererek herkesi sindirmeyi başardı.

Ancak kendi kaçaklarına dokunmadı.

Aynı dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bodrum’da ki keşmekeşliğe müdahale edince, Belediye Başkanı her şeyi kendisi yapıyor görüntüsüne büründü.

Bodrum halkı; ne yazık ki bütün ruhsatların Ankara’dan verildiğini sanıp, yanılgıya düşmüşler. Ne yazık birkaç yapı ruhsatı hariç, onlarda otel ve site değildi, ilgili bakanlığın Bodrum’da verdiği bir yapı ruhsatı yoktu.

Ahmet Aras, her zaman ki gibi işin gösterisini yapmayı ihmal etmedi…

Baret takıp, iş yeleği giydi projeleri eline alıp; yıkımda başrol oynadı oynamasına ama, büyük firmalarda göstermelik birkaç yer yıkıldı.

Yapılan incelemelerde yapı ruhsatlarının usulsüz olduğu, göz ardı edildi.

Haklı olmak yetmiyor, güçlüde olmak gerekiyordu. Güçsüzlerin yerleri yıkıldı, geri kalanlar belediye sponsoru oldular. Tek telefon, gelsin paralar.

Ahmet Aras kendi kaçak yapısını neden görmezden geldi.

Çünkü erk kendisindeydi. Kaçak iskelesi haber oldu, önce “inkar” sonra “evet, süresi geçti.” dedi. İskele ruhsatı kanunsuz olduğu gibi, üzerinde de balık lokantası çalıştırıyordu.

Belediye Bakanının kaçak yapısını kim inceleyebilirdi, kimse. Şikayet etseniz ne olacak, incelemeye kim gelecek, nasıl bir rapor tutacak?

Sabah Gazetesi soruyor; “İddialar hakkında ne diyorsunuz?” Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yazılı açıklama yapıyor;

“Kefi Beach” isimli turizm işletmesinin mülkiyetinin ailesine ait olduğunu kabul etti. Otele 2012’de yapı ruhsatı aldığını öne süren Aras; “Ancak bu proje tümüyle değil, kısmen inşa edilerek bugün konu edilen tesis hizmete açılmıştır. 2013’te düzenlenmiş yapı kullanma izin belgesi yani iskan mevcuttur” dedi.”

“İnkar et, kurtul” her zaman kurtuluş değildir.

2012 Tarihinde yapı ruhsatı alıyor,2013 te yapı kullanma izni alarak kısmen oteli işletmeye açtığını iddia ediyor.  8 blok ruhsatlı yerde, sadece 1 blok yapılmıştır.

Yapılan ve yapı kullanma izni olan bina dediği yapıda; alt katta 4 adet mağaza 1 adet bar ve wc bulunmakta iken üst katta 1 adet 2+1 apart bulunmaktadır. Sahil  yoluna 10 metre yan yola 5 metre çekme mesafesi vardır.

Yerinde nasıldır? “Yapı kullanma iznim var.” dediği bina; tek dükkan ve lokanta olarak hizmet vermekte olup,  ruhsat yapı ve eklerine aykırıdır.

Ruhsatlı olan yerin, deniz tarafında yapılan teras ve imalatlar çekme mesafesinin içerisinde olup, 3194 Sayılı İmar Kanununa aykırıdır.

Araç park yeri olarak kullanılan, lokantanın eki gibi yapılan ve ön tarafına müdüriyet olarak kullanılan tüm yapılar, ruhsata bağlanmamış, kaçak olarak yapılmıştır.

Aynı parsel içerisinde; dondurmacı olarak kullanılan bina, tamamen kaçak ve sahil yoluna tecavüzü vardır. Bu kaçak binaya yapı kayıt belgesi almıştır.

Parselin arka tarafında oto yıkama olarak kiraya verdiği yerde, yapı ruhsatı bulunmamaktadır.

İşin ilginç yanı; yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilirken, arsa içerisinde hiçbir kaçak yapı bulunmaması gerekmekte iken, ruhsatı ve izni verenler bu yapıları görmezden gelmişlerdir.

İskele tamamen yasadışı yollarla ruhsatlandırılmış ve süresi dolduğu halde muhafaza edilerek kullanılmaya devam edilmiştir.

Otel odaları başka bir parselde, tamamı kaçak ve ruhsatsızdır. Boş alanı kiralayıp, üzerine kendileri tarafından yatak üniteleri yapılmış ve işletilmiştir.

Elimize projeyi metreyi alıp incelersek, çok daha fazlasını buluruz.

Sahile, dikine bağlanan yol üzerinde, sağda ve solda hediyelik eşya stantları bulunmakta, kimilerine göre sol kısım belediye tarafından kiraya veriliyor, sağ tarafı  ise Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından. Belki de, hepsi Başkan tarafından kiraya veriliyor.

Sorumluluk sadece yapanda değil elbet, yapılmasına göz yuman, projeyi ruhsatlandıranlar, yapı kullanma izni verenlerle birlikte, ruhsattaki yapı müteahhidi, fenni mesullerde unutulmamalıdır.

Peki gerçekten belediye başkanı kaçak yaparsa, kim müdahale edecek?

Vesselam…

velux
Yazarın Diğer Yazıları