DOLAR
32,3375
EURO
35,1809
ALTIN
2.245,46
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
14°C
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

CHP NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR

polat-galle

9 Eylül 1923’te Atatürk önderliğinde Halk Fırkası adıyla kurulan, 1924 yılında başına Cumhuriyet sözcüğü eklenen chp, ülkenin en eski ve en köklü siyasal partisidir. Kurucusu da aynı zamanda ülkenin de kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Diğer yandan;

14 Ağustos 2001 yılında, Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Abdullatif Şener, Binali Yıldırım, Abdullah Gül, İdris Naim Şahin ve Bülent Arınç tarafından kurulan bir parti yani AKP, nasıl oluyor da 1923 yılında kurulan CHP, hem de Atatürk gibi bir lider tarafından kurulmasına rağmen AKP’nin bu kadar gölgesinde kalabildi ?

Siyasi holiganlara göre bunun birkaç sebebi var ama onların öne sürdükleri sebepler bana pek mantıklı gelmiyor.
Nedenlerinin de, ideolojilerinin de içi, dışı, boş..

Ülke siyasetinde birçok parti geldi geçti. Uzun süreli kalanlar da oldu, macerası kısa sürenlerde oldu..
1923 yılından 1950 yılına kadar iktidardaydı CHP. Tek partili dönem zamanıydı zaten, başkada bir parti yoktu.
1950’den sonra da birkaç defa koalisyon hükümetleri ile birlikte iktidar oldular aslında. 1961 -1964 İsmet İnönü ile 3 koalisyonlu hükümet, 1973-1974 Bülent Ecevit ile CHP- MSP koalisyon hükümeti, 1977-1978 yine Bülent Ecevit ile iki koalisyonlu hükümet ile ülkeyi yönettiler. Yani 1950’den sonra iktidar olmadılar demek doğru bir bilgi değil.

Şimdi gelelim asıl mevzuya. CHP neden iktidar olamıyor ?

Öncelikle şunun altını çizerek başlamak istiyorum. Bir ülkeyi elbette iktidar partisi yönetiyor ama muhalefet partileri de ülkenin büyükşehirlerini dahil, birçok ili, ilçeyi yönetiyorlar. Yani şöylede demek mümkün, onlarda ülkeyi hep yönettiler. Tamam bir iktidar partisiyle aynı imkanlara sahip olamadılar ama belediyecilik yaptıkları bölgelerde de bir farkındalık ortaya koyamadılar. Tam 70 yıldır belediyecilik yapıyorlar ama son dönemlerde ki Eskişehir hariç, ki oda kişisel beceri, onun dışında Belediyecilikte başarılı tek bir örnekleri bile yok.

Peki bir ilçede ki, ilde ki insanların güvenini kazanmadan tüm ülkenin güvenini kazanmak mümkün müdür?

Eğer bugüne kadar belediyeciliği doğru dürüst yapsalardı emin olun ülkeyi hala onlar yönetiyor olurlardı.
Bana göre CHP’nin iktidar olamamasının ilk ve en önemli sebebi bu.
Belediyecilik yaptıkları bölgelerde insanların güvenini kazanamadılar. Aldıkları oyu bile Atatürk ismiyle alıyorlar. Eğer parti kurucuları Atatürk olmasaydı CHP şu anda %5 bile oy alamazdı..

Atatürk’ten sonraki CHP toplum ile bağlarını kopardı. Memleketin entellektüel ve zengin kesimi hariç, işçiye, köylüye, memura, polise, askere hitap edemediler.

Sonuçta marşlarla da bir yere kadar gelirsiniz.

Ben Atatürk’ü hep, zamanında çok çalışmış, üretmiş, güven kazanmış ve çok zengin olmuş bir dedeye, sonrasında ki CHP ise, şımarık, tembel, kumarbaz, alkolik torunlara benzetiyorum. Nasıl ki günümüzde zengin ailelerin çocukları doğru dürüst çalışmıyorlarsa, hazır dağdan harcıyorlarsa günümüz CHP’si aynısını yaptı.

Peki dede iyi bir adamdı diye, torunlarına da iyi insanlar diyebilir miyiz?
Elbette diyemeyiz, öyle bir dünya yok..!
Şimdiki CHP seçmeninin en büyük hataları da bu. İstiyorlar ki Atatürk’ü seven herkes CHP’ye oy versin.
Yahu iyi de, önce bir Atatürk dönemini açın okuyun. O Parti ile bu parti aynı partimi ki bunu istiyorsunuz, bekliyorsunuz?

Siyasette ticarette, sosyal ilişkilerde, ikili ilişkilerde dahil, hayatın her alanında, eğer insan kazanamazsanız hiçbir işte, hiçbir ilişkide başarılı olamazsınız, başarılı olsanız bile uzun sürmez..

İnsan kazanmanın da tek yolu güven vermektir. Güven olmadan bir insanı asla kazanamazsınız…

Aktur tatil sitesi