DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
22°C

Gereği Düşünüldü…

Birkaç gündür Bodrum gündeminde; Belediye Başkan Yardımcısı Önder Batmaz’ın babasına ait tarlada yaptığı inşaatın, kaçak olup olmadığı konusu konuşulmakta.

Bir olay somut delillerle tartışılmalıdır.

Önder Batmaz’ın babasına ait tarlada yaptığı Çiftçi Evi kaçak mı değil mi sorusunun yanıtını birazdan vereceğim.

Konuyu gündeme Ak Parti İlçe Başkanı Osman Gökmen taşıdı. Dünkü Belediye Meclisi toplantısında Gökmen’in iddialarına Belediye Başkanı Ahmet Aras yanıt verdi.

Ahmet Aras verdiği yanıtta ;

“Bu bir muhalefet tavrı olarak değerlendirilecek bir şey değil. Biz orada bir enerji sarf ederken asıl erkin, gücün bu arkadaşlarımızın elinde olduğunu çok net bir şekilde biliyoruz. Bu erki sorunlarla, problemlerle ilgili kullanması gerekirken, arkadaşlarıma itibar suikasti yapmak hiç kimseye düşmez. Ben de hiç kimseyi yedirmem. Bu bizden olabilir, muhalefetten olabilir. Hiç fark etmez. Biz bu türlü siyaseti bırakalım. Arkadaşımız gidip inşaatın olduğu yerden fotoğraflar çekip bana da gönderdi. Ben de dedim ki, ‘orası ruhsatlıdır, bir problem yoktur’ diye kendisine açık ve net bir şekilde ifade ettim. Tarım görüşüne kadar kendisine iletildi. Ama buna rağmen sosyal medya ve basın üzerinden meclisimizin de itibarını zedeleyecek şekilde, meclisimizin bütünü iktidar ya da muhalefet fark etmez herkesi ilgilendirir, Bodrum’un da itibarını zedeleyecek şekilde bir açıklama yaptı. Bu çok üzücü bir şey.” Dedi.

Başkan Ahmet Aras’ın tüm meclis üyelerini sahiplenerek, kendisini meclis üyelerini korumak amacıyla siper etmesi taktir edilecek bir davranış. Parti ayrımı yapmadan bir bütünlük sergilemesi, birlik beraberlik mesajını dışa yansıtması önemli bir olay.

Birliği ve dirliği tüm Bodrum’a hakim kılmak gerekir.

Aynı davranışı Başkan Yardımcısı Önder Batmaz’dan beklerdim. Ne demeliydi “evet kaçak olduğu iddia edilen inşaat babama aittir. Gerekli izinler alınmıştır. Yapı ruhsatı vardır. Kaçak bir durum yoktur. İddialar asılsız. Başkanıma teşekkür ederim bize olan inancın dolayı” demeliydi.

Ne yazık ki bu sözleri henüz duymadık.

Başkan Aras’ın bu güvenine tüm meclis üyeleri layık olmalıdır. Başkanı boşa düşürecek yanıltacak, zorda bırakacak davranışlardan kaçınmaları gerekir.

Peki iddia edilen olay doğru mudur?

Konunun doğruluğu yoruma bağlı değildir. Somut delillere sahiptir. İster bir metre, ister on metre fazlalık olsun kaçak kaçaktır. Yapılan inşaat, yapı ruhsat eklerine uygun mudur değil midir kontrol edilmelidir.

Tarım İl Müdürlüğü’nden görüş alınarak; 75 metre kare çiftçi evi yapılmak üzere, tek kat olarak alınan yapı ruhsatı iki kat olarak kaba inşaatı bitirilmiştir. Yani yapı ruhsat ve eklerine aykırıdır.

İddia edilen kaçak yapıdaki fazlalık, üç beş metre kareden ibaret değildir. Alınan yapı ruhsatının çok çok üstündedir.

Şimdi gelelim olayın başka bir boyutuna…

Başkan Aras’ı kaçak yapı konusunda bilgilendiren kimdir? Başkan Aras yanıltılmak mı istenmiştir? Boşu boşuna Başkan Yardımcısını savunmak durumunda mı kalmıştır?

Beklentim, Ahmet Aras Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne talimat vererek inşaatın incelenmesini isteyecektir. Olayın gerçekliğini Bodrum Halkı ile paylaşacaktır.

Olay doğruysa, şu ana kadar sessiz kalan Başkan Yardımcısı Önder Batmaz nasıl bir açıklama yapacak? “Babam yapmış, bana ne” mi diyecektir bekleyip göreceğiz. Bana göre başkan yardımcısı gereğini yapmalıdır. Gereği…..

Bunlar yapılmaz ise ne olur…

Kaçak yapı meşrulaşır, her yıkıma gidildiğinde “başkan yardımcısına tanınan imtiyaz bize de tanınsın.” denilecektir.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü olaya el koyacak, yapı kaçak ise işlem yaparak yıkım yoluna gidecektir.

Çiftçi evi yapılması için onay veren Tarım İl Müdürlüğü, verilen izni iptal edecektir. Yapı ruhsatına dayanak olan izin iptal edilince, yapı ruhsatı hükümsüz hale gelecektir.

Belki gündemi takip eden Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen işlem başlatılacak, muhtemelen olayla ilgisi doğrudan olmayan Başkan Yardımcısının babası TCK 184 ten yargılanmak durumunda kalacaktır.

Gelsin cezalar…

Bu mudur seçilmişlerin Bodrum Halkına karşı olan sorumluluğu ve o yapıyı kontrol etmeyen belediye personelinin devlete ve kamuoyuna olan sorumluluğu?

Önder Batmaz Belediye Başkan yardımcısıdır. Bodrum Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesidir. Aynı zamanda büyükşehir belediyesi, encümen üyesidir.

Umarım Babasını zor duruma düşürmemiştir.

Başkan Aras, yardımcısına verdiği itibar sonucunda, kendisi inandırıcılığını yitirecektir. Yol yakınken bu olayın bir an önce, yapanlar tarafından ortadan kaldırılması gerekir.

Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmayın…

Vesselam…

polat-galle
Yazarın Diğer Yazıları