DOLAR
32,3653
EURO
34,9637
ALTIN
2.325,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Kaçak Yapı “laşma”

velux

“Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında, ruhsatsız yapılaşmayla mücadele kapsamında kurumlar arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla Kaçak Yapılarla Mücadele Toplantısı yapıldı.”

“Bu kapsamda özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde, kaçak yapılaşmanın önlenmesi amacıyla helikopter ve drone ile saha denetimleri yapılacak.”

Dün; Anadolu Ajansının bildirdiği haberden alıntı yaparak başlamak istiyorum yazıma.

Sanırım, bu konuda ikinci toplantı olsa gerek.

Öncelikle; kaçak yapıdan ne anladığımızı ortaya koymamız gerekir. Kaçak yapıdan kastedilen yapı ruhsatı olmayan yapı ise, bununla mücadele etmek kolay.

Yok, kaçak yapıdan kastedilen Yapı ruhsatı olup ta, ruhsata aykırı yapılar ifade ediliyorsa bunları tespit etmek oldukça zor.

İkisi birden kastediliyorsa, iş iyice karmaşık.

Helikopter ve drone ile toplanan veriler, sonuçta görevliler tarafından incelenecek ve yapıların kaçak olup olmadığı tespit edilecek.

Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın iyi niyetinden elbette kuşkumuz yok.

Sayın Vali, inanın bu işi denetleyenlerin bilmediği bir tane dahi kaçak yapı bulamazsınız. Olsa olsa kaçak yapıya göz yuman görevliler vardır.

Yazılarımda çoğu kez, imtiyaz tanınan kaçak veya ruhsat ve eklerine aykırı binaları yazdım. Ulusal basında gündem olunca, göstermelik olarak yetkililer alelacele işlemler yaptılar, fakat işin arkası hiç gelmedi.

Barınmak için kaçak yapı yapanlarla, rant için yapanları birbirinden ayırmak gerekir. Barınmak için ev yapanların yapıları yıkıldı. Rant için kaçak yapı yapanlara her zaman yasal bir uydurma gerekçe bulunup, korundu.

Yada yıkım karaları alındı uygulanmadı.

Çarpık yapılaşmada en büyük sorun, yapı ruhsatı düzenlenirken yapılmakta. Dayısı olana farklı, olmayana farklı yapı ruhsatı verilmektedir.

Olay siyasi de değildir, hangi partili olursa olunsun, her devirde gayri nizami işlerini yürütenler mevcuttur.

Şimdilerde moda oldu; “yanan, yıkılan” adı altında ruhsat alıp, binayı komple yıkıp yeniden yapmak ki, bu işlem yasal değildir. Yani bina ve binaları bütünüyle yıkıp, yapamazsınız.

İmar Barışında değişen yönetmelikle de “güçlendirme” adı altında binaların bütünüyle yıkılıp yeniden yapılması söz konusu.

Bazı kişilerin “31/12/2017 den sonra yaptınız.” diyerek yapı kayıt belgeleri iptal edilirken, çok kez şikayet edilen, ancak yetkililer tarafından görmezden gelinen, sanki yasalmış gibi tutanak tutulan binalar çoktur.

Defalarca kaleme aldığım ve aynı kişilere ait bir çok binada gayri nizami yapılaşma varken, tüm şikayetlere rağmen sonuç alınamayan ve bugün dahi kaçak yapı yapmaya devam eden kişi yada kişiler, kim yada kimler tarafından korunmaktadır?

Survivor dokunulmazlık oyunu gibi; ünlüler ve gönüllüler arasında geçen yarışmada birileri hep dokunulmazlık sembolü alarak, kaçak yapılaşmaya devam etmektedir.

Kaçak Yapı "laşma"

Yer : Bodrum Konacık Mahallesi 280 Ada, 5 Parsel de yeni bina yapılmakta, Zeytinlik alan emsal yüzde 10, imar uygulaması yapılmamış, yapı ruhsatı alması söz konusu değil.

Mevcut binalarına yapı kayıt belgesi alıp, güçlendirme ruhsatıyla yeni bina yapıyor olabilir. (yeni bina yapıyor) Yani Bodrum’un ortasında, gayri yasal inşaat yapılıyorsa buradaki kusur yapanda olduğu kadar, göz yumanlardadır.

Aynı ada içerisinde birçok kez şikayet edilerek, Çevre İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi arasında top çevirir gibi paslaşılarak işlem yapılmayan ve “yapı kayıt belgesi var.” denilen “dokunulmazlık sembolü” kullanılan yapı 2019 yılında yapılmış olmasına rağmen görmezden gelinmektedir.

Adamına göre işlem, toplumsal barışı bozar.

Siz ki Sayın Vali, hüküm sahibisiniz. Kaçak yapılaşmayla ilgili neden sonuç ilişkisini bulmak, olayın çözümünü getirecektir.

Bodrum’da; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi kaçak yapılaşmaya savaş açtı, fazla yapıldı diye yıkılan yerlerin yapı ruhsatları dahi, kanuna aykırıdır.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun dahi kararları gözden geçirilmelidir.

Halen; otel adı altında birçok yapı konut yapılarak satılmakta. Ruhsatları, yatırım belgeleri otel, işlem yapılanlarda var aralarında, ne yazık ki sonuç yok.

Aynı mülk, benim olsa izin verilmezken, işini bilen iş adamı olarak ortada dolaşan bazı rantçılara, göz yumulmaktadır.

Çok kez yazdım, yazdığım kaçak yapılarla ilgili nasıl bir işlem yapılmış kendiniz görün. İçlerinden bazılarına işlem yapılmıştır, ancak buna göz yumanlar hakkında işlem yapıldığına şahit olmadım.

CİMER üzerinden konularla ilgili bilgi istediğimizde dahi verilen yanıt kısa ve öz “gerekli işlem yapılmıştır.” Yapılan işlemin adı “gerekeni yaptık uzatma.” der gibidir.

Vesselam

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları